Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη στην κούρσα για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας

στα 10

Και επίσημα, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τζώρτζη Γρηγοράκη είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για τα Οσκαρ.

To «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη στην κούρσα για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας

Μετά και από την πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε πως το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη θα είναι η ταινία που θα εκπρσωπήσει την Ελλάδα στην κούρσα για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στην 94η διοργάνωση των βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου των ΗΠΑ. Διαβάστε αυτούσια την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού παρακάτω:

digger 607

digger 607

Η ελληνική κινηματογραφική ταινία Digger του σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 94η διοργάνωση των βραβείων OSCAR® της Ακαδημίας Κινηματογράφου των Η.Π.Α. στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας). Η επιλογή έγινε κατόπιν πρότασης επταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής αποτελούμενης από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους κυρίως από το χώρο του κινηματογράφου, την οποία έκανε δεκτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Η Επιτροπή πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο Digger, καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία η οποία μπορεί να απευθυνθεί σε ένα διεθνές κοινό δεδομένου ότι παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν προσιτή χωρίς να κάνει έκπτωση στην κινηματογραφική ποιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή της εκπροσώπησης της Ελλάδος στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους των βραβείων OSCAR ρυθμίζεται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα από το άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και την υπ' αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων OSCAR της συγκεκριμένης κατηγορίας προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από γνώμη επταμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Τα μέλη της προέρχονται, κυρίως, από τον χώρο του κινηματογράφου και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με υποψήφια ταινία.

Για το έτος 2021 η εν λόγω Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ' αριθμ. ΥΠΠΟΑ/425436/08.09.2021 (ΑΔΑ: 6ΦΠ44653Π4-ΡΒ0) απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την εξής σύνθεση:

Εύα Στεφανή, σκηνοθέτις και εικαστικός, καθηγήτρια κινηματογράφου στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α., ως Πρόεδρος
Δημήτρης Σοφιανόπουλος, σκηνοθέτης, ως Αντιπρόεδρος
Χρήστος Νίκου, σκηνοθέτης (κατά πάγια τακτική, συμμετέχει ο σκηνοθέτης της υποψήφιας ταινίας του προηγούμενου έτους)
Γιάννης Δασκαλοθανάσης, διευθυντής φωτογραφίας
Μαρία Καλλιμάνη, ηθοποιός
Δημήτρης Παπαδημητρίου, μουσικοσυνθέτης
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου


Διαβάστε ακόμη: «Μακάρι να γίνει μόδα το σινεμά με ειλικρίνεια κι ευγένεια.» Ο Βαγγέλης Μουρίκης κι ο Αργύρης Πανταζάρας μιλούν για το «Digger»

Digger Poster

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.