Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προτείνει «Digger» για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας

στα 10

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προτείνει στο ΥΠΠΟΑ να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία διεθνούς ταινίας των βραβείων Όσκαρ 2022 η ταινία «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προτείνει «Digger» για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας

Η ψηφοφορία των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκε μέσω της ειδικής πλατφόρμας της και διήρκησε από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, ανέδειξε την ταινία «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη ως την πρόταση της ΕΑΚ στο ΥΠΠΟΑ για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην κατηγορία διεθνούς ταινίας των βραβείων Όσκαρ 2022.

Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε αυτόνομη και μεταγενέστερη διαδικασία από αυτή της ανάδειξης των Βραβείων Ίρις, περιλαμβάνοντας και ταινίες που δεν συμμετείχαν στα Βραβεία της τρέχουσας χρονιάς, αλλά πληρούσαν την περίοδο επιλεξιμότητας της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου. Να σημειωθεί πως παρόμοια διαδικασία ακολουθεί και η Βρετανική Ακαδημία (BAFTA) και η Ισπανική (GOYA).

Η τελική απόφαση για την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κούρσα για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στα Οσκαρ του 2022 ανήκει στην ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.