Φεστιβάλ / Βραβεία

O «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Βελιγραδίου

στα 10

Τη διεθνή της πρεμιέρα θα κάνει στο Βελιγράδι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή που προβάλλεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες.

Flix Team
O «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Βελιγραδίου

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Νοέμβριο και την έξοδό του στις αίθουσες την εβδομάδα που διανύουμε, ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή ετοιμάζεται και για τη διεθνή του πρεμιέρα, ως μόνη ελληνική ταινία, στο Διαγωνιστικό τμήμα του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βελιγραδίου που φέτος διεξάγεται από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 5 Μαρτίου.

Ο «Απόστρατος» (διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix) αφηγείται την ιστορία του Αρη Νικολόπουλου, ο οποίος με την εταιρία εισαγωγών μηχανών εσπρέσο που διευθύνει σε αδιέξοδο, «αποστρατεύεται» στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη στον υποτονικό Παπάγου. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με παιδικούς φίλους κολλημένους εσαεί στο προάστιο των αξιωματικών αλλά και μ’ έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Oμως, όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη.

Διαβάστε ακόμη: «Ταινία αγνώστων λοιπών στοιχείων»: O Ζαχαρίας Μαυροειδής ψηλαφίζει την ταυτότητα του «Απόστρατου»

απόστρατος 607

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο δημιουργός της ταινίας: «Ο "Απόστρατος" γεννήθηκε μέσα από ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στα πρώτα χρόνια της κρίσης: πολλοί τριαντάρηδες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, μετακόμιζαν στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Σπίτια τα οποία είχανε μείνει κλειστά για χρόνια, όπως τα είχαν αφήσει οι εκλιπόντες. Αυτή η παράταιρη «συγκατοίκηση» των ατυχήσαντων εγγονών με τους απόντες παππούδες αποτελεί την καρδιά της ιστορίας.Η γενιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήρθε στην επικαιρότητα στα χρόνια της κρίσης μέσα από ρητορικές που αναλύανε το τι μας συνέβαινε με αναγωγές στην γενιά του Πολέμου, στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Τα θύματα της κρίσης, οι γενιές που «ανδρώθηκαν» στην ευμάρεια της Μεταπολίτευσης, βρέθηκαν να αναμετρούνται με την τεράστια παρακαταθήκη ηρωισμού που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Ένας ηρωισμός εξίσου πραγματικός όσο και μυθοπλαστικός.Ο "Απόστρατος" καταγράφει με αυτοσαρκασμό μια τέτοια αναμέτρηση ακολουθώντας έναν σύγχρονο τριαντάρη στην άρρητη επαναδιαπραγμάτευση αυτής της παρακαταθήκης.»

Δείτε εδώ που παίζεται ο «Απόστρατος» στην Αθήνα
Δείτε εδώ που παίζεται ο «Απόστρατος» στην υπόλοιπη Ελλάδα