Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Σεζάρ 2020: Νικητές οι «Αθλιοι», αποχωρήσεις στη βράβευση Πολάνσκι

στα 10

Σπάνια τα γαλλικά βραβεία Σεζάρ ήταν τόσο επεισοδιακά όσο το βράδυ της Παρασκευής - κι αυτό δεν οφειλόταν στις ταινίες.

Βραβεία Σεζάρ 2020: Νικητές οι «Αθλιοι», αποχωρήσεις στη βράβευση Πολάνσκι

Λίγες φορές η ανυπομονησία για τα βραβεία Σεζάρ της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν τόσο μεγάλη όσο στην 45η Τελετής Απονομής που έγινε το βράδυ της Παρασκευής - κι αυτό, όχι για το ποιες ταινίες και δημιουργοί θα κέρδιζαν το χρυσό αγαλματάκι.

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2020 | Αυτήν τη Χρυσή Αρκτο ποιος θα την πάρει;

Τα Σεζάρ 2020 δόθηκαν εν μέσω μεγάλων αναταραχών στο γαλλικό κινηματογραφικό τερέν. Μόλις μια μέρα νωρίτερα, ολόκληρη η συντακτική ομάδα του εμβληματικού περιοδικού Cahiers du cinéma παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενη για την αγορά του εντύπου από μεγαλοεπιχειρηματίες που σκοπεύουν να «ελαφρύνουν» το προφίλ του μέσου. Ακόμα πιο σχετικά, πριν δυο εβδομάδες παραιτήθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας, μετά από έντονες διαμαρτυρίες για τις 12 υποψηφιότητες του «Κατηγορώ...!» του Ρομάν Πολάνσκι, κατηγορούμενου, φυσικά, για το βιασμό ανηλίκου από το 1978. Και μπορεί ο Πολάνσκι να αποφάσισε ν' αποφύγει την τελετή, για να γλιτώσει την οικογένειά του και τον ίδιο από βέβαιο λιντσάρισμα, ωστόσο ο σκηνοθέτης... έλαμψε δια της απουσίας του.

σεζάρ 607

Διαμαρτυρίες οργανώθηκαν έξω από τη Σαλ Πλεγιέλ στο Παρίσι, πριν και για όλη τη διάρκεια της 45ης Τελετής Απονομής των Βραβείων Σεζάρ, αλλά οι αντιδράσεις εκφράστηκαν και μέσα στην αίθουσα. Η παρουσιάστρια της βραδιάς, η κωμικός Φλοράνς Φορεστί, ξεκίνησε τον εναρκτήριο μονόλογό της με τον Ρομάν Πολάνσκι και δεν εγκατέλειψε, μέχρι τέλους. «Στη διάρκεια της απονομής θα έχουμε σίγουρα 12 στιγμές αμηχανίας,» είπε η Φορεστι, αναφερόμενη στις 12 υποψηφιότητες του «Κατηγορώ...!». «Τι θα κάνουμε με τον...», συνέχισε, χειρονομώντας για να δείξει πως αναφέρεται σε κάποιον χαμηλού αναστήματος. «Μην κάνετε σαν αυτόν, μην κάνετε τους αθώους. Ξέρετε καλά για ποιον μιλάω. Θα χειροκροτήσουμε; Δεν θα χειροκροτήσουμε; Να το συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να το αναλάβω μόνη μου αυτό. Δεν μπορώ εγώ, 43 χρόνια μετά τα γεγονότα, να λύσω το πρόβλημα, εγώ τότε ήμουν τριών χρόνων, στη Λιόν, στο πρωκτικό στάδιο και προσπαθούσα να χωρέσω κύβους μέσα σε κύκλους. Εκείνος ήταν στο Χόλιγουντ και... Και πρέπει εγώ τώρα να τον κρίνω; Δεν είμαι η Γκρέτα Θάνμπεργκ του γαλλικού σινεμά.» Κι η Φορεστί δεν σταμάτησε καν εκεί. Παρουσιάζοντας μία-μία τις υποψήφιες ταινίες της βραδιάς, αναφέρθηκε στο «Θέλημα Θεού» του Φρανσουά Οζόν ως την ταινία για τους παιδόφιλους στην εκκλησία και το «Κατηγορώ...!» ως την ταινία για τους παιδόφιλους της δεκαετίας του '70! Οι γαλλομαθείς, δείτε το λόγο της Φορεστί και τις αντιδράσεις του κοινού εδώ:


Οταν, στην πορεία της βραδιάς, ο Ρομάν Πολάνσκι κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ Σκηνοθεσίας (ένα από τα τρία που κέρδισε συνολικά), κάποιοι καλεσμένοι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την αίθουσα, με πρωτοστάτη την Αντέλ Ενέλ που είχε ήδη εκφραστεί ηχηρά εναντίον του Πολάνσκι και της συμμετοχής του στα φετινά Σεζάρ, ακολουθούμενη από τη Σελίν Σιαμά, σκηνοθέτη της ταινίας «Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται», με πρωταγωνίστριες την Ενέλ και τη Νοεμί Μερλάν. Δείτε το περιστατικό παρακάτω:


Δείτε εδώ και την Αντέλ Ενέλ να βγαίνει από την αίθουσα της τελετής φωνάζοντας «Ζήτω στην παιδοφιλία. Μπράβο στην παιδοφιλία»:

Κι αν η 45η Τελετή Απονομής των Βραβείων Σεζάρ είχε το σκάνδαλό της, είχε και το, μάλλον αποτυχημένο, σκανδαλάκι της, στρεφόμενο εναντίον του Βενσάν Κασέλ. Ο ηθοποιός βρισκόταν στα Σεζάρ, μαζί με τη σύζυγό του, Τίνα Κιουνακέι, υποστηρίζοντας το «Hors Normes» των Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό. Στη σκηνή, η Αΐσα Μαϊγκά, Πρόεδρος των οργανώσεων 50/50 και Μαύρη δεν Είναι το Επάγγελμά μου, έτοιμη ν' απονείμει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης, έκανε ένα αστείο που αντιμετωπίστηκε με αμηχανία από το κοινό: «Μέτρησα όλους τους Μαύρους στην αίθουσα, αλλά ξέχασα έναν, τον Βενσάν Κασέλ. Εσύ είσαι ο πρωτοπόρος της διαφορετικότητας στο γαλλικό σινεμά. Να σε μετρήσω στην ποσόστωση, ή όχι;» Η Μαϊγκά προφανώς αναφερόταν στο ρόλο του Κασέλ, ως θύτη και θύμα των υποβαθμισμένων προαστίων, στο «Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτς το 1995, αλλά η αναφορά της οδήγησε μόνο σε σιωπή κι ένα αμήχανο «δεν καταλαβαίνω» του Βενσάν Κασέλ. Εδώ η άβολη στιγμή:


Μπορεί ο «νικητής» της βραδιάς ήταν το hype, η αναστάτωση και το... κατηγορώ, όμως ο πραγματικός κερδισμένος ήταν οι «Αθλιοι» του Λατζ Λι που κέρδισαν το Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς. Δείτε την αναλυτική λίστα των βραβείων και, παρακάτω, φωτογραφίες από τις λαμπερότερες εμφανίσεις της βραδιάς.

Αναλυτικά τα Βραβεία Σεζάρ 2020


Καλύτερη Ταινία: «Οι Αθλιοι» του Λατζ Λι
Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι, «Κατηγορώ...!»
Γυναίκα Ηθοποιός: Αναΐς Ντεμουστιέ, «Alice et Marie»
Ανδρας Ηθοποιός: Ροσντί Ζεμ, «Roubaix, Une Lumiere»
Β' Ανδρικός Ρόλος: Σουαν Αρλό, «Θέλημα Θεού»
Β' Γυναικείος Ρόλος: Φανί Αρντάν, «Ραντεβού στο Belle Epoque»
Μουσική: Νταν Λεβί, «I Lost my Body»
Ξενόγλωσση Ταινία: «Παράσιτα»
Φωτογραφία: Κλερ Ματόν, «Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται»
Μοντάζ: Φλορά Βολπελιέρ, «Οι Αθλιοι» του Λατζ Λι
Πρωτότυπο Σενάριο: Νικολά Μπεντός, «Ραντεβού στο Belle Epoque»
Διασκευασμένο Σενάριο: Ρομάν Πολάνσκι, «Κατηγορώ...!»
Ηχος: «Το Τραγούδι του Λύκου»
Βραβείο Κοινού: «Οι Αθλιοι» του Λατζ Λι
Μικρού Μήκους: «Pile Poil»
Ντοκιμαντέρ: «Μ»
Πρώτη Ταινία: «Papicha» της Μούνια Μεντούρ
Ταινία Animation: «I Lost my Body»
Μικρού Μήκους Animation: «La Nuit des Sacs Plastiques»
Πρωτοεμφανιζόμενη Γυναίκα: Λίνα Κούντρι, «Papicha»
Πρωτοεμφανιζόμενος Ανδρας: Αλεξίς Μανεντί, «Οι Αθλιοι»
Κοστούμια: Πασκαλίν Σαβάν, «Κατηγορώ...!»
Σκηνικά**: Στεφάν Ρόζενμπαουμ, «Ραντεβού στο Belle Epoque»

σεζάρ 607 Η ομάδα των «Αθλιων»

σεζάρ 607 Η ομάδα του «Πορτρέτου μιας Γυναίκας που Φλέγεται»

σεζάρ 607 Βενσάν και Τίνα

σεζάρ 607 Κιάρα Μαστρογιάνι

σεζάρ 607 «Θέλημα Θεού» και θέλημα... Φεστιβάλ Καννών

σεζάρ 607 «Ραντεβού στο Belle Epoque»

σεζάρ 607 Ο Ολιβιέ Ρουστέν, σχεδιαστής του οίκου Μπαλμέν

σεζάρ 607 Η Ροζαλί Βαρντά, κόρη της Ανιές, με τον JR

σεζάρ 607 Εβα Γκριν

σεζάρ 607 Ο Ζαν-Πιερ Λεό με τη Σαρά Φορεστιέ

σεζάρ 607 Φανί Αρντάν