Χτες, Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, ολόκληρη η συντακτική ομάδα, 15 ατόμων, του εμβληματικού κινηματογραφικού περιοδικού Cahiers du cinéma παραιτήθηκε.
Διαβάστε ακόμη: Οι δέκα καλύτερες ταινίες της δεκαετίας 2010-2019 από τα Cahiers du cinéma
«Το 1950, το περιοδικό ιδρύθηκε με το σκοπό να κηρύξει πόλεμο στο τότε γαλλικό σινεμά,» δηλώνει ο Ζαν-Φιλίπ Τεσέ, ως τώρα αρχισυντάκτης του περιοδικού, στο οποίο εργαζόταν ήδη 17 χρόνια. «Οι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν να το κάνουν ένα "σικ" και "φιλικό" έντυπο κι αυτά είναι ανοησίες.» Αιτία της ταραχής, η πώληση του περιοδικού σε νέους ιδιοκτήτες (τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν επίσης την εταιρία επίπλων Seri), οι οποίοι, κατά τους συντάκτες, «έρχονται σε σύγκρουση με την ουσία ενός περιοδικού κριτικής γραφής και σκέψης.» Εξ αρχής ανατρεπτικό, ακαδημαϊκό, τολμηρό, το περιοδικό που με τις ετήσιες δεκάδες του έχει σκανδαλίσει κι ενθουσιάσει, είναι προφανές πως δεν διατίθεται να κάνει την παραμικρή έκπτωση στην ελευθεροτυπία που το χαρακτηρίζει.
Ο Κλοντ Σαμπρόλ κι ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ στα γραφεία των Cahiers du cinéma
Τα Cahiers du cinéma ιδρύθηκαν το 1951 από τον εμβληματικό θεωρητικό του κινηματογράφου, Αντρέ Μπαζέν και μαζί με τους συγγραφείς Ζακ Ντονιόλ-Βαλκρόζ και Ζοζέφ-Μαρί Λο Ντικά. Από τις σελίδες και τα γραφεία του έχουν περάσει, ως συντάκτες, ιερά τέρατα σαν τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ, τον Φρανσουά Τριφό, τον Κλοντ Σαμπρόλ, τον Ερίκ Ρομέρ, τον Ζακ Ριβέτ και, πιο πρόσφατα, τον Αντρέ Τεσινέ, τον Λεός Καράξ, τον Ολιβιέ Ασαγιάς.
Μένει να φανεί ποια θα είναι η συνέχιση του περιοδικού, αλλά η είδηση συμβάλει στην αίσθηση ανατροπών στα γαλλικά κινηματογραφικά πράγματα, μια κι έρχεται πάνω στην (αποψινή) τελετή απονομής των Βραβείων Σεζάρ, αλλά και λίγες μέρες μετά την ομαδική παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου των κινηματογραφικών βραβείων.