Industry

Ο Ρομάν Πολάνσκι ακόμα... σκανδαλίζει: Μαζική παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου των Βραβείων Σεζάρ

στα 10

«Για να ανακτήσουν τη γαλήνη τους», οι Γάλλοι επικεφαλής των σπουδαίων κινηματογραφικών βραβείων παραιτήθηκαν εν χορώ.

Ο Ρομάν Πολάνσκι ακόμα... σκανδαλίζει: Μαζική παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου των Βραβείων Σεζάρ

Οι Γάλλοι κατ' εξοχήν αγαπούν την πρόκληση, τακτικά επικαλούνται την ηθική υπεροχή, συχνά την καλλιτεχνική, συνήθως με υπέροχο τρόπο. Αλλά με την περίπτωση του Ρομάν Πολάνσκι τα βρήκαν, γι' άλλη μια φορά, σκούρα.

Διαβάστε ακόμη: To «Κατηγορώ» του Ρομάν Πολάνσκι είναι υποψήφιο για 12 βραβεία Σεζάρ

Το γεγονός ότι η τελευταία ταινία του υπό κατηγορία βιασμού Πολωνού μετρ, το «Κατηγορώ...!», είναι υποψήφια για 12 Βραβεία στα φετινά Σεζάρ - η τελετή απονομής τους θα γίνει την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου - προκάλεσε οργή ήδη από την ανακοίνωσή τους και συμπληρώθηκε από μια ανοιχτή επιστολή κατηγορίας προς τη διοίκηση των Σεζάρ, που υπέγραφαν, μεταξύ άλλων, σταρ σαν τον Ομάρ Σι και την Μπερενίς Μπεζό. Αλλά η διαδικασία ολοκληρώθηκε χτες, την Πέμπτη, με μια σαρωτική ανακοίνωση.

polanski demonstrations 607

Το διοικητικό συμβούλιο των Βραβείων Σεζάρ παραιτήθηκε όλο μαζί, αιτιολογώντας την απόφασή του: «Για να τιμήσουμε όσους έκαναν ταινίες το 2019, για να ανακτήσουμε τη γαλήνη και να υποστηρίξουμε τη γιορτή του σινεμά, το διοικητικό συμβούλιο της κινηματογραφικής ακαδημίας αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί.» Από τη μια, μια κίνηση ευθιξίας. Από την άλλη, μια «εύκολη» αποφυγή των ζητημάτων, μια και τίποτε δεν αλλάζει, πραγματικά, στην 45η Τελετή Απονομής των Βραβείων Σεζάρ που θα γίνει σε δυο βδομάδες, εκτός από την... απουσία του ΔΣ.