Buzz

To «Κατηγορώ» του Ρομάν Πολάνσκι είναι υποψήφιο για 12 βραβεία Σεζάρ

στα 10

Και φυσικά τα κατηγορώ εναντίον της γαλλικής ακαδημίας κινηματογράφου άρχισαν ήδη.

To «Κατηγορώ» του Ρομάν Πολάνσκι είναι υποψήφιο για 12 βραβεία Σεζάρ

Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των σημαντικότερων βραβειων της γαλλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας έφερε, όπως αναμενόταν, την ταινία του Πολάνσκι ανάμεσα στις υποψήφιες και μάλιστα με τις περισσότερες συνολικά υποψηφιότητες.

Το «Κατηγορώ» είναι υποψήφιο για δώδεκα βραβεία, ανάμεσα στα οποία αυτό της καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για τον ίδιο τον Πολάνσκι. Η έξοδος της ταινίας του πριν από μερικούς μήνες στις αίθουσες της Γαλλίας είχε συνοδευτεί από αντιδράσεις γυναικείων οργανώσεων και δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστος χρόνος από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων μέχρις ότου να ακουστούν οι πρώτες φωνές που διαμαρτύρονται ότι η γαλλική ακαδημία κινηματογράφου επιβραβεύει έναν άντρα που «κακοποίησε και βίασε» και πως οι υποψηφιότητες της ταινίας του «σιγάζουν τα θύματά» του.

Δείτε ακόμη: To «Κατηγορώ» του Ρομάν Πολάνσκι είναι επιτυχία στις γαλλικές αίθουσες παρά τις αντιδράσεις

Roman Polanski 607

Θυμίζουμε ότι ο Πολάνσκι κατηγορείται στην Αμερική για τον βιασμό της Σαμάνθα Γκέιμερ το 1977, ενώ φέτος στη Γαλλία, η ηθοποιός Βαλεντίν Μονιέ τον κατηγόρησε ότι την βίασε το 1975 στο σαλέ του στην Ελβετία, όταν η ίδια ήταν 18 ετών. Ο Πολάνσκι αρνήθηκε την κατηγορία.

polanski demonstrations 607 Διαμαρτυρίες έξω από αίθουσες που προβάλλουν το «Κατηγορώ»

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Αλεν Τερζιάν, σχολιάζοντας τις υποψηφιότητες της ταινίας και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, δήλωσε ότι δεν είναι δουλεία της ακαδημίας να «παίρνει θέσεις επί της ηθικής» δινοντας το ελεύθερο στα μέλη της ακαδημίας να ψηφίσουν για την καλύτερη ταινία κι όχι για τον καλύτερο ή χειρότερο άνθρωπο.

Το μόνο σίγουρο είναι, πως η φετινή απονομή, θα είναι αναμφίβολα περιπετειώδης ειδικά αφού ανάμεσα στις υποψήφιες για το Σεζάρ γυναικείου ρόλου είναι και η Αντέλ Ενέλ η οποία φέτος επίσης κατηγόρησε τον σκηνοθέτη Κριστόφ Ρουτζιά ότι την κακοποιησε στα γυρίσματα μιας ταινίας του, όταν εκείνη ήταν μόλις 12 ετών.

Δείτε ακόμη: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ πιστεύει ότι η προστασία των γυναικών στη βιομηχανία οφείλει να ξεκινήσει με οικονομικούς όρους