Buzz

Η Αντέλ Ενέλ έχει κάτι να πει για τον Ρομάν Πολάνσκι και τις 12 υποψηφιότητές του στα γαλλικά Σεζάρ

στα 10

«Αναγνωρίζοντας τον Πολάνσκι είναι σαν να φτύνεις στο πρόσωπο όλων των θυμάτων» δήλωσε η Γαλλίδα ηθοποιός σε συνέντευξή της.

Η Αντέλ Ενέλ έχει κάτι να πει για τον Ρομάν Πολάνσκι και τις 12 υποψηφιότητές του στα γαλλικά Σεζάρ

Τα φετινά βραβεία Σεζάρ έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα μεγάλη αναταραχή στους κύκλους της γαλλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, μιας και επέλεξαν να τιμήσουν την ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Κατηγορώ…!» με 12 υποψηφιότητες, τις περισσότερες για ταινία φέτος, ανάμεσά τους και αυτές της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ταινίας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν με την ανακοίνωση αυτή, η οποία μάλιστα προκάλεσε και την ομαδική παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Σεζάρ πριν λίγες μέρες, και τώρα μαζί με αυτούς ενώθηκε και η φωνής της ηθοποιού Αντέλ Ενέλ.

Η Αντέλ Ενέλ, υποψήφια για το Σεζάρ Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά, μιλώντας στους New York Times είπε για ποιον λόγο πιστεύει πως δεν είναι σωστό η Γαλλική Ακαδημία να αναγνωρίσει τον Πολάνσκι και την ταινία του, ειδικά μετά και το #metoo κίνημα.

Διαβάστε ακόμα: To «Κατηγορώ» του Ρομάν Πολάνσκι είναι υποψήφιο για 12 βραβεία Σεζάρ

polanski demonstrations 607

«Αναγνωρίζοντας τον Πολάνσκι είναι σαν να φτύνεις στο πρόσωπο όλων των θυμάτων. Σημαίνει πως το να βιάζει κάποιος γυναίκες δεν είναι τόσο κακό», δήλωσε η ηθοποιός και συνέχισε λέγοντας «όταν κυκλοφόρησε η ταινία “Κατηγορώ…!” ακούσαμε φωνές για λογοκρισία. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο – είναι το να επιλέγει ο καθένας ποιον προωθεί. Και για να καταλαβαινόμαστε οι πλούσιοι, ηλικιωμένοι, λευκοί άντρες έχουν στα χέρια τους όλες τις διόδους επικοινωνίας. Οχι, η πραγματική λογοκρισία στην γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία είναι πως μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από την αφάνεια. Που είναι οι μαύροι ηθοποιοί στις ταινίες; Οι μαύροι σκηνοθέτες; Υπάρχουν εξαιρέσεις βέβαια όπως ο Λατζ Λι [ο σκηνοθέτης της ταινίας “Οι Αθλιοι”], όπου η ταινία του ήταν τεράστια επιτυχία, ή η Μάτι Ντίοπ [σκηνοθέτης της ταινίας “Atlantics”], αλλά δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα στην γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία. Παραμένουν η μειονότητα. Για την ώρα, οι περισσότερες ιστορίες έχουν μια πιο κλασική λευκή, αρσενική, ετεροφυλόφιλη άποψη.»

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν και στο ότι η Ενέλ κατηγόρησε πρόσφατα τον σκηνοθέτη Κριστόφ Ρουτζιά ότι την κακοποίησε στα γυρίσματα μιας ταινίας του, όταν εκείνη ήταν μόλις 12 ετών. Πλέον το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε το πως θα εξελιχθεί η βραδιά των βραβείων η οποία, μάλλον, αναμένεται επεισοδιακή.

Η απονομή των φετινών βραβείων Σεζάρ θα γίνει αυτή την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμα: To «Κατηγορώ» του Ρομάν Πολάνσκι είναι επιτυχία στις γαλλικές αίθουσες παρά τις αντιδράσεις