Άποψη

Cine #MένουμεΣπίτι | Ο Φοίβος Δεληβοριάς προτείνει στο Flix μια ταινία για τις μέρες της καραντίνας

στα 10

Το Flix ζητά κάθε μέρα από έναν καλλιτέχνη να φτιάξει πρόγραμμα στον κινηματογράφο του σπιτιού μας, με κάτι που θα (ξανα)δεί κι ο ίδιος τις μέρες της καραντίνας!

Flix Team
Cine #MένουμεΣπίτι | Ο Φοίβος Δεληβοριάς προτείνει στο Flix μια ταινία για τις μέρες της καραντίνας

Οι μέρες της καραντίνας θέλουν προσοχή, υπομονή, πεθαρχία και... πολύ σινεμά! Μένουμε σπίτι, φτιάχνουμε ατμόσφαιρα και βλέπουμε ταινίες - ταινίες που πάντα θέλαμε να δούμε και δεν βρήκαμε ποτέ το χρόνο, ταινίες που θα ξαναδούμε γιατί μάς στηρίζουν, μάς φτιάχνουν το κέφι, σκοτώνουν την κακή διάθεση και την κλεισούρα.

Το Flix ζήτησε από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, συγγραφείς να προτείνουν την ταινία που θα βάλουν κι εκείνοι να δουν, όσο μένουν σπίτι. Μπορεί να είναι η αγαπημένη τους, ή αυτή που θεωρούν ότι έχει μεγαλύτερο νόημα να ξαναδούν τώρα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, σε αυτή τη συνθήκη.

Δείτε ακόμη:

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος προτείνει «All That Jazz» του Μπομπ Φόσι
Ο Μπάμπης Μακρίδης προτείνει «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ο Γιώργος Γούσης προτείνει «Κλίματα Αγάπης» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν
O Aργύρης Ξάφης προτείνει «Old Boy» του Παρκ Τσαν-γουκ
Ο Φοίβος Δεληβοριάς προτείνει «Amarcord» του Φεντερίκο Φελίνι
Η Κάτια Γκουλιώνη προτείνει «Να Ζει Κανείς ή να Μη Ζει» του Ερνστ Λιούμπιτς
Ο Παναγιώτης Πανταζής προτείνει «Φιμωμένος Ερωτας» του Ντούτσιο Κιαρίνι
Η Ζακλίν Λέντζου προτείνει «Gummo»
Ο ΛΕΞ προτείνει «Repo Man»
Ο Λευτέρης Χαρίτος προτείνει «Ο Γείτονάς μου ο Τότορο» και «Sullivan's Travels»

Φοίβος 607Φωτογραφία από την κόρη του, Ιόλη Δεληβοριά

Τι να δούμε απόψε, λοιπόν, Φοίβο Δεληβοριά;

Δεν είναι «Μόνο Ψέματα»: οι sold out εμφανίσεις του στο Κύτταρο χρειάστηκε να σταματήσουν κάτω από την απειλή της πανδημίας, αλλά ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι διαβόητος σινεφίλ - απομονώθηκε με την οικογένειά του και βλέπουν ταινίες από την προσωπική του αρχειοθήκη (ένα πρότζεκτ που συλλέγει κι οργανώνει χρόνια).

Η ταινία που μάς προτείνει για τις μέρες του εγκλεισμού μας είναι ένα κλασικό αριστούργημα που, όχι τυχαία, προέρχεται από την κινηματογραφική παράδοση της λαβωμένης από τον ιό γειτονικής Ιταλίας - ένας φόρος τιμής και μια υπόκλιση στην κληρονομιά των γειτόνων μας. Forza Italia!

Amarcord 607 1

Amarcord 607 2

Amarcord 607 3

«Amarcord» του Φεντερίκο Φελίνι (1973)

Η ταινία που τραβάει η ψυχή μου αυτές τις μέρες είναι το «AMARCORD». Γιατί «πρέπει να πιστεύεις στην άνοιξη», ειδικά τώρα. Και να κοιτάζεις τη ζωή έκπληκτος με ορθάνοιχτο στόμα, όπως έκανε πάντα ο Φελίνι. Που όταν ένιωθε μέσα στην έκπληξή του το υπαρξιακό τσίμπημα της απελπισίας, την ξανάφτιαχνε μέσα στο στούντιο 5 της Τσινετσιτά, όπως οι μεγάλοι ζωγράφοι στα εργαστήριά τους ή στις οροφές των ναών.

Εδώ ξαναφτιάχνει τα εφηβικά του χρόνια, ξαναχτίζει τους κεντρικούς δρόμους του Ρίμινι μέσα στο στούντιο, το ξενοδοχείο Γκραντ Οτέλ, το κρουαζιερόπλοιο Ρεξ. Ξαναφτιάχνει μέχρι και τη θάλασσα με νάϊλον σακούλες, πιο αληθινά από την αληθινή.Ας το ξαναδούμε, τώρα που το μεσογειακό μας ταμπεραμέντο βρίσκεται εν υπνώσει, ας το ξαναφτιάξουμε οι ίδιοι μέσα στα μικρά μας σπιτικά εργαστήρια κι ας ευχηθούμε να τσουγκρίσουμε σύντομα ο ένας πάνω στον άλλον, σε μιαν άνοιξη αχόρταγη και εκρηκτική.

Φοίβος


Διαβάστε και δείτε περισσότερα:

Amarcord 607 poster 1

Amarcord 607 2