Άποψη

Cine #MένουμεΣπίτι | Ο Λευτέρης Χαρίτος προτείνει στο Flix μια ταινία για τις μέρες της καραντίνας

στα 10

Το Flix ζητά κάθε μέρα από καλλιτέχνες που αγαπάει να φτιάξουν πρόγραμμα στον κινηματογράφο του σπιτιού μας, με κάτι που θα (ξανα)δούν κι ο ίδιοι τις μέρες της καραντίνας!

Flix Team
Cine #MένουμεΣπίτι | Ο Λευτέρης Χαρίτος προτείνει στο Flix μια ταινία για τις μέρες της καραντίνας

Οι μέρες της καραντίνας θέλουν προσοχή, υπομονή, πεθαρχία και... πολύ σινεμά! Μένουμε σπίτι, φτιάχνουμε ατμόσφαιρα και βλέπουμε ταινίες - ταινίες που πάντα θέλαμε να δούμε και δεν βρήκαμε ποτέ το χρόνο, ταινίες που θα ξαναδούμε γιατί μάς στηρίζουν, μάς φτιάχνουν το κέφι, σκοτώνουν την κακή διάθεση και την κλεισούρα.

Το Flix ζήτησε από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, συγγραφείς να προτείνουν την ταινία που θα βάλουν κι εκείνοι να δουν, όσο μένουν σπίτι. Μπορεί να είναι η αγαπημένη τους, ή αυτή που θεωρούν ότι έχει μεγαλύτερο νόημα να ξαναδούν τώρα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, σε αυτή τη συνθήκη.

Δείτε ακόμη:

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος προτείνει «All That Jazz» του Μπομπ Φόσι
Ο Μπάμπης Μακρίδης προτείνει «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ο Γιώργος Γούσης προτείνει «Κλίματα Αγάπης» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν
Ο Αργύρης Ξάφης προτείνει «Old Boy» του Παρκ Τσαν-γουκ
Ο Φοίβος Δεληβοριάς προτείνει «Amarcord» του Φεντερίκο Φελίνι
Η Κάτια Γκουλιώνη προτείνει «Να Ζει Κανείς ή να Μη Ζει» του Ερνστ Λιούμπιτς
Ο Παναγιώτης Πανταζής προτείνει «Short Skin» του Ντούτσιο Κιαρίνι
H Zακλίν Λέντζου προτείνει «Gummo» του Χάρμονι Κορίν
Ο ΛΕΞ προτείνει «Repo Man»

λευτέρης χαρίτος 607φωτογραφία: Ολυμπία Κρασαγάκη

Τι να δούμε απόψε, λοιπόν, Λευτέρη Χαρίτο;

Βλέπουμε τις ταινίες του Λευτέρη Χαρίτου από τις αρχές της δεκαετίας του '90, μεγαλώσαμε μαζί. Μάλιστα, εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μικρού μήκους ταινία του, «Φράουλες». Στην πορεία, έχοντας περάσει και από επιλεκτικές δουλειές στην τηλεόραση, έχοντας γίνει και δάσκαλος σινεμά στη SAE Athens, ο Λευτέρης μας έφερε ανάταση, βουτώντας στο βυθό, με το ντοκιμαντέρ «Dolphin Man». Φέτος, σκηνοθετεί την τεράστια τηλεοπτική επιτυχία, «Αγριες Μέλισσες». Την περίοδο της απομόνωσης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ο Λευτέρης Χαρίτος, εκτός από το να στέλνει προτάσεις στο Flix, κάνει ένα podcast, μιλώντας για 10 λεπτά στο τηλέφωνο με επώνυμους ή μη φίλους του.

Dolphin Man 607

Οι μέρες είναι παράξενες. Από τη μία επικρατεί φόβος και αβεβαιότητα, από την άλλη όλοι βιώνουμε με διαφορετικό τρόπο τι σημαίνει να είμαστε πάλι κοντά, σαν μία κοινότητα με τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια προβλήματα. Ενας κοινός εχθρός, αναγνωρισμένος από όλο τον πλανήτη. Δεν υπάρχει αντίπερα όχθη. Είμαστε όλοι μαζί από την ίδια μεριά και πολεμάμε τον αόρατο μικροσκοπικό εχθρό.

Ο κινηματογράφος μοιάζει απαραίτητη παρέα. Καλώς ή κακώς οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν πάρει φωτιά. Ενας φίλος σκηνοθέτης στην Αμερική, από την άλλη, αποφάσισε να δει κλασσικές ταινίες, αυτές που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν έχουμε ποτέ χρόνο να ξαναδούμε. Οι ταινίες αυτές μοιάζει να έχουν κάτι από τη σοφία των κλασικών σε ολόκληρη την τέχνη.

Δύο ταινίες θα προτείνω, σπάζοντας το ζητούμενο των αγαπημένων φίλων του Flix. Και αυτό διότι συνυπάρχουμε με διαφορετικούς συνδυασμούς σε αυτή την καραντίνα. Μία ταινία λοιπόν είναι πρόταση για όλη την οικογένεια και μία για συνδυασμούς χωρίς παιδιά.

my neighbor totoro 607

Για όλη την οικογένεια είναι «Ο Γείτονάς μου ο Τότορο», του Χαγιάο Μιγιαζάκι. Μία ταινία χωρίς κακό χαρακτήρα, χωρίς βία και τρομακτικά τέρατα. Ενας κόσμος τρυφερός, μυστηριώδης, γεμάτος κατανόηση για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ένας κόσμος φανταστικός μεν, γοητευτικός και ζεστός δε. Ετσι, όσοι δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα το σύμπαν του Μιγιαζάκι, θα ζήσουν μία εμπειρία σαν μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά.

sullivan's travels 607

Η δεύτερη πρόταση είναι η ταινία «Sullivan’s Travels» του Πρέστον Στέρτζες. Ταινία του 1941, με την υπέροχη Βερόνικα Λέικ και τον γοητευτικότατο Τζόελ ΜακΚρέι. Ενας επιτυχημένος σκηνοθέτης ελαφριών κωμωδιών αποφασίζει να ντυθεί φτωχός αλήτης με στόχο να γνωρίσει το πραγματικό πρόσωπο της Αμερικής και να γυρίσει μία σπουδαία δραματική κοινωνική ταινία.

Ισως οι πιο έξυπνοι διάλογοι που γράφτηκαν ποτέ. Μια πανέξυπνη ανάλαφρη ματιά του Στέρτζες, τόσο διεισδυτική και ουσιαστική σε αυτή τη ρομαντική κομεντί που βλέπεται μονορούφι. Ερμηνείες κοφτερές, πλοκή γεμάτη εκπλήξεις και δύο υπέροχοι ηθοποιοί να χαρίζουν στιγμές ανθολογίας κινηματογράφου.

Σίγουρα κάτι που θα πάρει για λίγο το μυαλό μακριά από τις ημέρες που ζούμε και που ελπίζω και εύχομαι να τελειώσουν όταν θα έχουμε όλοι γίνει πιο σοφοί. Δεν υπάρχει λόγος να περιμέμουμε να γυρίσουμε σε αυτό που ζούσαμε. Αυτό έφυγε θεωρώ για πάντα. Θα γυρίσουμε σε κάτι νέο.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα:

totoro sullivan poster 607