Άποψη

Cine #MένουμεΣπίτι | Ο Γιώργος Γούσης προτείνει στο Flix μια ταινία για τις μέρες της καραντίνας

στα 10

Το Flix ζητά κάθε μέρα από έναν καλλιτέχνη να φτιάξει πρόγραμμα στον κινηματογράφο του σπιτιού μας, με κάτι που θα (ξανα)δεί κι ο ίδιος τις μέρες της καραντίνας!

Flix Team
Cine #MένουμεΣπίτι | Ο Γιώργος Γούσης προτείνει στο Flix μια ταινία για τις μέρες της καραντίνας

Οι μέρες της καραντίνας θέλουν προσοχή, υπομονή, πεθαρχία και... πολύ σινεμά! Μένουμε σπίτι, φτιάχνουμε ατμόσφαιρα και βλέπουμε ταινίες - ταινίες που πάντα θέλαμε να δούμε και δεν βρήκαμε ποτέ το χρόνο, ταινίες που θα ξαναδούμε γιατί μάς στηρίζουν, μάς φτιάχνουν το κέφι, σκοτώνουν την κακή διάθεση και την κλεισούρα.

Το Flix ζήτησε από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, συγγραφείς να προτείνουν την ταινία που θα βάλουν κι εκείνοι να δουν, όσο μένουν σπίτι. Μπορεί να είναι η αγαπημένη τους, ή αυτή που θεωρούν ότι έχει μεγαλύτερο νόημα να ξαναδούν τώρα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, σε αυτή τη συνθήκη.

Δείτε ακόμη:

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος προτείνει «All That Jazz» του Μπομπ Φόσι
Ο Μπάμπης Μακρίδης προτείνει «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ
O Aργύρης Ξάφης προτείνει «Old Boy» του Παρκ Τσαν-γουκ
Ο Φοίβος Δεληβοριάς προτείνει «Amarcord» του Φεντερίκο Φελίνι
Η Κάτια Γκουλιώνη προτείνει «Να Ζει Κανείς ή να Μη Ζει» του Ερνστ Λιούμπιτς
Ο Παναγιώτης Πανταζής προτείνει «Φιμωμένος Ερωτας» του Ντούτσιο Κιαρίνι
Η Ζακλίν Λέντζου προτείνει «Gummo»
Ο ΛΕΞ προτείνει «Repo Man»
Ο Λευτέρης Χαρίτος προτείνει «Ο Γείτονάς μου ο Τότορο» και «Sullivan's Travels»

γιώργος γούσης 607

Τι να δούμε απόψε, λοιπόν, Γιώργο Γούση;

Γνωρίσαμε τον Γιώργο Γούση πρώτα ως εικονογράφο και δημιουργό κόμικ - από το 2006 έχει συνεργαστεί με την πλειονότητα των εντύπων και των εκδοτικών οίκων της Ελλάδας. Το 2012 κυκλοφόρησε τη συλλογή σύντομων ιστοριών Αθώες Εποχές (εκδόσεις ΚΨΜ), ενώ το 2016 συνεργάστηκε με τους συγγραφείς Δημοσθένη Παπαμάρκο και Γιάννη Ράγκο για τη διασκευή του Ερωτόκριτου του Βιτσέντζου Κορνάρου σε κόμικ (εκδόσεις Polaris). Aπό το 2017 έως και το 2019 ήταν αρχισυντάκτης στο περιοδικό με κόμικ Μπλε Κομήτης. Πρόσφατε συνυπέγραψε, μαζί με τους Παναγιώτη Πανταζή και Γεωργία Ζάχαρη, το κόμικ Φεστιβάλ για τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, το 2019, ο Γιώργος Γούσης έδειξε το ταλέντο του και ως σκηνοθέτης, με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Ο Χειροπαλαιστής», που βραβεύτηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και διεκδικεί μια θέση στις υποψηφιότητες των φετινών Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

climates 607

«Κλίματα Αγάπης» («Iklimler», 2006) του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν

Αυτές τις μέρες, που για τους περισσότερους ο χρόνος αρχίζει να κυλάει με διαφορετικούς ρυθμούς και πολλοί θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τους εαυτούς μας, εγώ θυμάμαι τα «Κλίματα Αγάπης» του Τζεϊλάν.

Την ταινία που κατάφερε να φτάσει κοντά στη λογοτεχνία, χρησιμοποιώντας μόνο ήχους και εικόνες. Την ταινία που κατάφερε να κινηματογραφήσει τη διαστολή του χρόνου πριν από μια μεγάλη απόφαση.

Την ταινία που σε εγκλωβίζει στους ρυθμούς της, ξέρει πότε πρέπει να σε βυθίσει, πότε πρέπει να σε τρομάξει αλλά, κυρίως, ξέρει πώς να σου αφηγηθεί ξανά καταστάσεις που ήδη ξέρεις από τη δική σου ζωή.

Αγαπώ τα «Κλίματα Αγάπης» γιατί κρύβουν μέσα τους μια ιστορία αγάπης που δεν θα μάθουμε ποτέ, αυτή του Νούρι και της Εμπρού που έγραψαν, σκηνοθέτησαν, πρωταγωνίστησαν και μόνταραν την ιστορία ενός χωρισμού, όντας οι δυο τους ζευγάρι και αναρωτιέμαι αν κι αυτό είναι ένα μικρό θαύμα σαν την ταινία τους.


Περισσότερες προτάσεις όσο #ΜένουμεΣπίτι:

climates poster 607