Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων και μικρού μήκους made in Greece

στα 10

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας τίμησε το ελληνικό σινεμά με την Απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων και των Βραβείων του Διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων και μικρού μήκους made in Greece
Ο Βασίλης Κεκάτος παραλαμβάνει το Α' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς»

Οπως κάθε χρόνο, οι Νύχτες Πρεμιέρας βράβευσαν τους πρωτοεμφανίζομενους του ελληνικού σινεμά, αλλά και τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από το διαγωνιστικό τους τμήμα που φέτος μέτρησε 47 ταινίες από 311 σύμμετοχές.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις του 25ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας στο cinemagazine.gr και στο επίσημο site του Φεστιβάλ.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Η επιτροπή αποτελούνταν φέτος από τους: Παναγιώτη Φαφούτη (σκηνοθέτη, Πρόεδρο της Επιτροπής), Αλίκη Δανέζη Knutsen (σκηνοθέτη), Ηλίας Μαγκλίνη (συγγραφέας, δημοσιογράφο), Μαρίζα Ρίζου (τραγουδοποιό), Δημήτρη Λάλο (σκηνοθέτη, ηθοποιό).

Γωγουλό

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού στον Κωνσταντίνο Γώγουλο για την ταινία «Η Δουλειά της» του Νίκου Labôt.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής «ο ηθοποιός τιμάται για την κομβικότητα του ρόλου στη στήριξη της ηρωίδας». Ο Κωνσταντίνος Γώγουλος παρέλαβε το βραβείο ευχαριστώντας την επιτροπή.

Ανθή

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στην Ανθή Ευστρατιάδου για το «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά.

Η Ανθή Ευστρατιάδου ευχαρίστησε τους παραγωγούς «περισσότερο ακόμη για το ότι πόνταραν σε μια ρισκαδόρικη ταινία».

δογάνης

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στον Βασίλη Δογάνη για την ταινία «Μελτέμι»​.

Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την επιτροπή προσθέτοντας: «Παρότι η ταινία είναι γαλλοελληνική παραγωγή, ευχαριστώ το εξ ολοκλήρου ελληνικό συνεργείο. Κάθε σκηνοθέτης διερωτάται για τη σημασία που μπορεί να έχει το έργο του. Για μένα υπάρχει μια μικρή ιστορία που αποδεικνύει τη σημασία του. Ο ερασιτέχνης Συροπαλαιστίνιος πρωταγωνιστής της ταινίας κατάφερε χάρη στην ταινία να πάρει την γαλλική υπηκοότητα, αυτός και η οικογένειά του, κάτι για το οποίο τον ζηλεύω καθώς εγώ έκανα 30 χρόνια για να την πάρω».


ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Η φετινή κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελούνταν από τις/τους: Αμάντα Λιβανού (παραγωγός και Πρόεδρος της Επιτροπής), Χρήστο Βούπουρα (σκηνοθέτη), Δημήτρης Βραχνός (ραδιοφωνικό παραγωγό), Λίνα Νικολακοπούλου (στιχουργό), Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (ηθοποιό).

Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς 607

Βραβείο Α' Καλύτερης Ταινίας: «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Kεκάτου

Ο Βασίλης Κεκάτος ευχαρίστησε «την επιτροπή, το φεστιβάλ, τους ηθοποιούς και τους παραγωγούς του», αστειεύτηκε με την επιλογή του ντυσίματός του και αποκάλυψε πως «με τα χρήματα του περσινού Β' Βραβείου στις Νύχτες Πρεμιέρας, μπήκαν τα πρώτα λεφτά της φετινής ταινίας».

Το Βραβείο Α' Καλύτερης ταινίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, με την ευγενική και σταθερή υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Χειροπαλαιστής

Βραβείο Β' Καλύτερης Ταινίας: «Χειροπαλαιστής» του Γιώργου Γούση

Η επιτροπή εξεπλάγη από «την αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας». Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιώργος Γούσης που ανέβηκε στη σκηνή με τον Γιώργο Κουτσαλιάρη που κατονόμασε ως «συν-σκηνοθέτη».

Το Βραβείο Β' Καλύτερης ταινίας από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, με την ευγενική και σταθερή υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Postcards

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος για το «Καρτ Ποστάλ Από Το Τέλος Του Κόσμου»

Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν «για μια ταινία λυτρωτική, κομψή και καλοφτιαγμένη» και το βραβείο παρέλαβε με ενθουσιασμό ο σκηνοθέτης.

Index 607 4

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: Νικόλας Κολοβός για το «Index»

Το βραβείο παρέλαβε η παραγωγός της ταινίας Μαρία Δρανδάκη.

φωτιές

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Νίκος Γεωργάκης για το «Ολες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

Ο Χρήστος Βούπουρας αναλύοντας το σκεπτικό της επιτροπής διαπίστωσε μια φουρνιά ταινιών «σημαντική» μέσα στην οποία «ανιχνεύεται ένας σύγχρονος ελληνικός νεορεαλισμός». Ο Νίκος Γεωργάκης ευχαρίστησε την επιτροπή.

Hyped

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Αρτεμις Τζώρτζογλου & Αννα Παπαγεωργίου για το «Hyped» του Άλκη Παπασταθόπουλου

ελληνικόν 607

Ειδική Μνεία της Επιτροπής: «Ελληνικόν» του Κωνσταντίνου Πρέπη​

Η κριτική επιτροπή δικαιολόγησε τη μνεία με βάση «την πρόθεση, το επίτευγμα και όλες τις εκπληρωμένες δεξιότητες του έργου».

Heatwave 607 1

Ειδική Μνεία της Επιτροπής: «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου

Το κριτήριο της επιτροπής ήταν για «τη χιουμοριστική σύνδεση με το ελληνικό καλοκαίρι», με τον σκηνοθέτη να ευχαριστεί λέγοντας πως «το βραβείο είναι μια μεγάλη τιμή για το ελληνικό animation».

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις του 25ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας στο cinemagazine.gr και στο επίσημο site του Φεστιβάλ.