Άποψη

Rest of 2011: Τι περιμένουμε από το 2012!

στα 10

Η τελευταία λίστα του flix για το 2011 δεν είναι ανασκόπηση. Είναι γράμμα στον κινηματογραφικό Αϊ Βασίλη: αυτές τις ταινίες περιμένουμε το 2012!

Flix Team
Rest of 2011: Τι περιμένουμε από το 2012!
Ποιος στεναχωριέται που αποχαιρετούμε μία ακόμη χρονιά; Με το που θα χτυπήσει το ρολόι 12 και θα μπει το 2012 έχουμε πολλά να περιμένουμε!

Μεγάλες εμπορικές ή καλλιτεχνικές ταινίες που στην Ελλάδα δεν κυκλοφόρησαν ακόμη. Blockbusters που μας βομβαρδίζουν με καμπάνιες, αλλά ανακοινώνουν την πρεμιέρα τους μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι. Indie πολλά υποσχόμενα πρότζεκτς που θα σκοτώναμε να τα δούμε απόψε κιόλας (αν ο Αϊ Βασίλης παρ' ελπίδα γέμιζε τις κάλτσες στο τζάκι με screeners). Συγκεντρώσαμε τις σπουδαιότερες ταινίες που μας έχει υποσχεθεί ο ερχομός του 2012 και το αποτέλεσμα μας έκανε να ψιθυρίζουμε χαμογελαστοί και ανυπόμονοι το «πάει ο παλιός ο χρόνος...»

Καλή νέα κινηματογραφική χρόνια σε όλους!

.

Shameshame

Μια βαθιά βουτιά στα βρώμικα νερά του σεξουαλικού εθισμού, ένα πορτρέτο τσακισμένων ανθρώπων, που δεν διαφέρουν πολύ από εμάς, σε μια χαμηλότονη αλλά εκκωφαντικά «κινηματογραφική» ταινία από τον δημιουργό του «Ηunger». Ποιος μπορεί να περιμένει; (Και δεν μιλάμε μόνο για το full frontal του βραβευμένου πρωταγωνιστή της, Μάικλ Φασμπέντερ). Τι έχουμε γράψει στο Flix.

.

The Dark Knight Rises

darkknight

Με τον Κρίστοφερ Νόλαν να ολοκληρώνει την προσωπική του τριλογία, τον Κρίστιαν Μπέιλ φοράει για τελευταία φορά την κάπα του Μπάτμαν, αλλά και μία δυσοίωνη υπόσχεση ότι «αυτό θα είναι το τέλος» του μασκοφόρου προστάτη της Γκόθαμ Σίτι το καλοκαίρι του 2012 μοιάζει απελπιστικά μακρινό! Είδαμε όμως τα πρώτα 6 λεπτά!

.

Το Κορίτσι με το Τατουάζ

girldragontattoo

Το πολυαναμένο αμερικανικό ριμέικ του «The Girl With the Dragon Tattoo» (της πρώτης ταινίας από την Millenium τριλογία του Στιγκ Λάρσον) με σκηνοθέτη τον Ντέιβιντ Φίντσερ έχει ήδη δημιουργήσει υστερία. Οι αμερικανικές κριτικές δεν μιλούν απλά για κερδισμένο στοίχημα, αλλά για το πώς ο Φίντσερ «πήρε ένα μέτριο βιβλίο και έπλασε μία εκπληκτική ταινία». Μπροστά στον αναμφισβήτητο auteur της γενιάς μας, υποκλινόμαστε. Λίγες εβδομάδες έμειναν μέχρι να το δούμε. Υπομονή. Προς το παρόν: 8 λεπτά ταινίας 37 λεπτά μουσικής.

.

Prometheus

prometheus

Μια ομάδα εξερευνητών ανακαλύπτει στοιχεία για τη δημιουργία της ζωής στη Γη και ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι στις σκοτεινές γωνιές του σύμπαντος. Εκεί, οι επιστήμονες θα πρέπει να δώσουν μια τρομακτική μάχη για να σώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ, σκηνοθέτης του «Alien» και του «Blade Runner», επιστρέφει στο είδος που ο ίδιος καθόρισε και εμείς με το ζόρι κρατιόμαστε στην άκρη της καρέκλας μας! Εκτός από το trailer, χαζέψτε και τις πρώτες φωτογραφίες.

.

Το Χωρίς Τίτλο Νέο Πρότζεκτ του Τέρενς Μάλικ

mallick

Ανυπομονούμε να μπει το 2012 για να αποδείξει ο μεγάλος σκηνοθέτης αυτό που υποσχέθηκε: ότι πλέον θα είναι πολυγραφότατος. Η νέα ταινία του Τέρενς Μάλικ δεν έχει ακόμα τίτλο, αλλά διαθέτει ένα ιδιαίτερο καστ: Μπεν Αφλεκ, Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, Ολγα Κιριλένκο, Χαβιέ Μπαρδέμ, Ρέιτσελ Βάις. Δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμα, αλλά η Βάις σε πρόσφατη συνέντευξή της αποκάλυψε κάποια πράγματα και μοιράστηκε την ανορθόδοξη εμπειρία της με τον μεγάλο δημιουργό.

.

The Hunger Games

hunger

Το πρώτο βιβλίο από την τριλογία της Σούζαν Κόλινς (η οποία συνολικά ονομάζεται επίσης «The Hunger Games» - στα ελληνικά «Αγώνες Πείνας») είναι το best seller φουτουριστικό μυθιστόρημα φαντασίας, που επικεντρώνεται γύρω από τη 16χρονη Κάτνις Εβερντιν, η οποία, μετά την καταστροφή του κόσμου, πρέπει να επιβιώσει των Αγώνων Πείνας -ένα απάνθρωπο τηλεοπτικό ριάλιτι σόου, όπου ένα αγόρι κι ένα κορίτσι από κάθε περιοχή της χώρας πολεμούν μεταξύ τους μέχρι θανάτου. Το καλοκαίρι το διαβάσαμε χωρίς ανάσα. Αν και το trailer μας έχει κάπως απογοητεύσει, συνεχίζουμε να ανυπομονούμε για την κινηματογραφική του μεταφορά. Σας άνοιξε η όρεξη για παραπάνω πληροφορίες;

.

Only God Forgives

ryannicholas

Στη δεύτερη συνεργασία τους (έπεται και τρίτη με το «Logan’s Run»), το δίδυμο πίσω από την μεγάλη επιτυχία του «Drive», ο Ράιαν Γκόσλινγκ και ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, ετοιμάζουν να μας παρουσιάσουν μέσα στο 2012 το «Only God Forgives». Πρόκειται για μια ιστορία εκδίκησης, όπου ένας Ταϊλανδέζος αστυνομικός κι ένας Αγγλος μαφιόζος λύνουν τις διαφορές τους στον υπόκοσμο των καζίνο και των πορνείων της Ταϊλάνδης. Συμπρωταγωνίστρια του Γκόσλινγκ, η Κριστίν Σκοτ Τόμας. Χρειάζεστε κάτι παραπάνω για να επιθυμείτε να ανακαλύψετε που θα μας ...οδηγήσει αυτή η νέα συνεργασία;

.

The Dictator

dictator

Τρεις λέξεις: Σάσα Μπάρον Κοέν. Πιο αστείο, να τολμήσουμε να πούμε και πιο… κομψό, σε σχέση τουλάχιστον με τον (απολαυστικό) οχετό του «Μπρούνο» ή του «Μπόρατ», δείχνει να είναι το νέο πόνημα του προκλητικού κωμικού, «The Dictator», το οποίο φέρει ξανά την υπογραφή του Λάρι Τσαρλς στη σκηνοθεσία. Διαβάστε περισσότερα!

.

The Hobbit

Το πρίκουελ του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» (η πλοκή τοποθετείται 60 χρόνια πριν, αλλά υπάρχουν αρκετά flash forward) δεν είχε παρά απλά να... ανακοινωθεί για να φτάσει την αγωνία μας στο κατακόρυφο! Σε δύο μέρη, σε 3D, με τον Πίτερ Τζάκσον στην σκηνοθετική καρέκλας. Η πρώτη ταινία θα ονομάζεται «The Hobbit: An Unexpected Journey» και θα βγει στις αμερικάνικες αίθουσες στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 και η δεύτερη «The Hobbit:There and Back Again» με ημερομηνία εξόδου τις 13 Δεκεμβρίου του 2013. Διαβάστε περισσότερα νέα από την Μέση Γη, και δείτε 4 10λεπτα making of βίντεο εδώ.

.

Django Unchained

django

Οποιαδήποτε νέα ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο αποτελεί γεγονός. Αλλά αυτό το «μαύρο» γουέστερν που έχει περάσει από τα 40 κύματα στο κάστινγκ του, μάς έχει ανάψει φωτιές! Δύο χρόνια μετά το «Inglourious Basterds», ο Ταραντίνο βγάζει ξανά τα πιστόλια από τις τσέπες και πραγματοποιεί την μεγάλη του κινηματογραφική φαντασίωση: το κινηματογραφικό ταξίδι του στο φαρ γουεστ. Ηρωάς του ο καλτ αγαπημένος των θαυμαστών του είδους, ο αρρενωπός και βρώμικος σκλάβος «Τζάνγκο» (το ρόλο ενσάρκωσε για πρώτη φορά ο Φράνκο Νέρο το 1966, στο ομότιτλο σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Κορμπούτσι), τον οποίο ελευθερώνει ένας κυνηγός κεφαλών και τον βοηθά στην αποστολή του: να σώσει τη γυναίκα του από τα χέρια του φρικτού ιδιοκτήτη φυτείας, Κάλβιν Κάντι. Κι όπως πάντα ο Ταραντίνο έχει συγκεντρώσει ένα ιδιαίτερο καστ: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζέιμι Φοξ, Κριστόφ Βαλτς, Κερτ Ράσελ, Σάμιουελ Τζάκσον. Η ταινία έχει ημερομηνία το Δεκέμβριο του 2012. In Tarantino we trust!

.

The Avengers

avengers

Η γοητεία του να βλέπεις τον Thor μαζί με τον Captain America, τον Iron Man μαζί με τον Thor και ούτω καθεξής παραμένει η καρδιά της φιλοσοφίας των «Avengers» που ξεπερνώντας κάθε ανυπομονησία για ταινία της Marvel, αναμένονται στις 4 Μαΐου του 2012 ως το απόλυτο υπερηρωικό φιλμ της δεκαετίας! Διαβάστε περισσότερα και για την απόφαση να μεταμορφωθούν στο post production σε 3D!

.

Dark Shadows

darkshadows

Νέα συνεργασία Τιμ Μπάρτον - Τζόνι Ντεπ; Χρειάζεστε κάτι περισσότερο; Αν ναι, να προσθέσουμε ότι το ιδιοσυγκρασιακό δίδυμο αυτή τη φορά βάζει στοίχημα με την cult ... τηλεόραση! Η νέα ταινία του Μπάρτον είναι βασισμένη σε τηλεοπτική σειρά, ή μάλλον σε σαπουνόπερα των 60ς. Οχι όμως μια οποιαδήποτε σαπουνόπερα. Το «Dark Shadows» με ήρωες φαντάσματα, βρικόλακες, λυκανθρώπους κι άλλα πλάσματα του σκοταδιού κέρδισε μέσα στα χρόνια ένα ειδικό cult status και, χωρίς να μας κάνει εντύπωση, αποτελεί αγαπημένη μνήμη τόσο του Μπάρτον, όσο και του Ντεπ. Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα!

.

The Amazing Spiderman

spiderman

Ο Μαρκ Γουέμπ, σκηνοθέτης του «500 Μέρες με τη Σάμερ», αναλαμβάνει το rebooting του Ανθρώπου Αράχνη - ένα νέο διάβασμα στο διάσημο κόμικ ήρωα, όπου τον κεντρικό ρόλο αναλαμβάνει ο Αντριου Γκάρφιλντ. Κι αν οι ήδη σκοτεινές ταινίες του Σαμ Ράιμι απευθυνόντουσαν σ' ένα σοφιστικέ κοινό, τι παραπάνω θα προσθέσει ο Γουέμπ; «Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσαν οι προηγούμενες ταινίες του «Spiderman», λέει ο Γουέμπ «κι οφείλω να ομολογήσω ότι στην αρχή είχα κι εγώ τις αμφιβολίες μου. Αλλά όταν αναρωτήθηκα αν θα ήθελα να δω μια καινούργια κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας και του χαρακτήρα, η απάντηση που μου έδωσα ήταν ναι. Με ενδιέφερε το σύμπαν του Spiderman και νομίζω ότι έχω κάτι αρκετά διαφορετικό να πω με αυτήν την ταινία που θα κάνει τον κόπο μου να αξίζει». Διαβάστε περισσότερα.

.

The Twilight Saga: Χαραυγή Μέρος 2ο

breakingdawn2

Ποιος μπορεί να περιμένει το τελευταίο κεφάλαιο ενός πραγματικού κινηματογραφικού φαινομένου; Επίσης, η Μπέλα πλέον κι επισήμως βαμπιρίνα. Αυτό θέλουμε να το δούμε. Ολα για τη Χαραυγή Μέρος 1ο, εδώ!

.

Hugohugo

Oι τυχεροί το έχουν δει ήδη. Εμείς πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα. Το απόλυτο αριστούργημα του Μάρτιν Σκορσέζε δεν είναι απλά ένα υπόδειγμα χρήσης του 3D. Δεν είναι μόνο ο σωστός τρόπος να διασκευάζεται κινηματογραφικά και να «μεγαλώνει» στην μεγάλη οθόνη ένα επιτυχημένο βιβλίο. Είναι ένα ερωτικό γράμμα του Σκορσέζε στο ίδιο το σινεμά που, όπως και σε εμάς, του έχει σώσει τη ζωή. Δε φτάνουν τα 5 αστεράκια για να το αποτιμήσουν, πιστέψτε μας. Υπομονή.

.

The Great Gatsby

gatsby

«Ο Υπέροχος Γκάτσμπι», ένα από τα κλασικότερα μυθιστορήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας, καταγράφει την ιστορία του νεοπλουτισμού του Νέου Κόσμου στο Λονγκ Αϊλαντ του μεσοπολέμου, και διαθέτει έναν από τους πιο γοητευτικούς, δυσλειτουργικούς, διπρόσωπους ήρωες που γράφτηκαν ποτέ. Πώς να μην ανυπομονούμε για το «διάβασμα» του Μπαζ Λούρμαν, όταν μάλιστα διαθέτει κι ένα τόσο λαμπερό καστ: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τόμπι Μαγκουάιρ. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες.

.

Οι Απόγονοι

descendants

Μπορεί να είναι παιδί του 2011, αλλά θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το 2012 και πιστέψτε μας... η αναμονή αξίζει τον κόπο. Η νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν είναι άλλη μία παράξενη ιστορία κανονικών ανθρώπων σε μη κανονικές συνθήκες της ζωής τους και μας παραθέτει ως δώρο έναν Τζορτζ Κλούνεϊ όπως δεν τον έχετε ξαναδεί: σπαραχτικό, ωμό, πέρα από χολιγουντιανές μανιέρες. Διαβάστε περισσότερα.

.

War Horse

Κάποιοι από εμάς περιμένουμε ακόμα περισσότερο το «Lincoln». Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε έχει ακόμα μεγαλύτερο buzz. To νέο συγκινητικό (αντι)πολεμικό έπος του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η ιστορία του αγροτόπαιδου που αποχωρίζεται το άλογό του όταν ξεσπά ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος, υπόσχεται ότι δε θα μείνει στεγνός αμφιβληστροειδής στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μ' ένα budget 70 εκ. δολαρίων, ο Σπίλμπεργκ έκανε γυρίσματα σε διάφορες περιοχές της επαρχιακής Αγγλίας, χρησιμοποιώντας 6.000 κομπάρσους και 300 άλογα. Η ενδυματολόγος του, Τζοάνα Τζόνστον, ετοίμασε 1.400 στολές για τους στρατιώτες και 5.000 ακόμα κουστούμια για τους κομπάρσους. Τα γυρίσματα κράτησαν 63 μέρες. Δείτε τον ίδιο τον Σπίλμπεργκ να αφηγείται την κινηματογραφική του αυτή εμπειρία.

.

Moonrise Kingdom

moonrise

Τον αγαπάμε και περιμένουμε πάντα με ανυπομονησία ό,τι νέο έχει να μας παρουσιάσει. Ο λόγος για τον Γουές Αντερσον, ο οποίος για το 2012 μας επιφυλάσσει επιστροφή στα 60ς κι ένα καστ που περιλαμβάνει τους Μπρους Γουίλις, Εντουαρτ Νόρτον, Μπιλ Μάρεϊ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τίλντα Σουίντον και Τζέισον Σουόρτσμαν. Ενα αγόρι κι ένα κορίτσι ερωτεύονται και το σκάνε από τα σπίτια τους, αναστατώνοντας την 60ς μικρή κοινωνία του νησιού στο οποίο ζουν. Θέλετε κι ένα έξτρα trivia? Ο υιός Κόπολα, Ρομέιν Κόπολα, συνυπογράφει το σενάριο!

.

World War Z

worldwarZ

Η επόμενη ταινία του Μαρκ Φόρστερ. Η επόμενη ταινία του Μπραντ Πιτ. Ποιος δεν έχει μια κάποια περιέργεια; Αν προσθέσουμε στο μείγμα ότι βασίζεται σε μπεστ σέλερ βιβλίο (το «World War Z: An Oral History of the Zombie War» του Μαξ Μπρουκς κυκλοφόρησε το 2006); Και αν σας πούμε ότι αποτελείται από αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο ανθρώπων που έζησαν από κοντά έναν υποτιθέμενο πόλεμο ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζόμπι; Διαβάστε περισσότερα για τα περιπετειώδη γυρίσματα.

.

Cloud Atlas

atlas

Μια ταινία που μας έχει κεντρίσει την περιέργεια από την ... ανακοίνωσή της! Πρώτα από όλα πρόκειται για σκηνοθετική συνεύρεση των αδερφών Γουατσόφσκι («Matrix») και του Τομ Τίκβερ. Δεύτερον, θα είναι η φιλόδοξη κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ φουτουριστικού βιβλίου του Ντέιβιντ Μίτσελ που κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να γίνει σινεμά. Τρίτον, το καστ περιλαμβάνει από τον Χιου Γκραντ μέχρι την Χάλι Μπέρι και από τον Τομ Χανκς μέχρι τον Τζιμ Μπρόουντμπεντ. Και τέταρτον, οι ηθοποιοί θα υποδύονται όχι μόνο πολλούς ρόλους, αλλά και τα δύο φύλα σε μια εναλλαγή που ήδη κάνει το «Cloud Atlas» την ταινία - γεγονός του 2012! Διαβάστε περισσότερα και δείτε πρώτες φωτογραφίες.

.

Skyfall

skyfall

Δε χρειάζεται κανείς επιχειρήματα γιατί περιμένει την 23η ταινία του Τζέιμς Μποντ! Η πολύπαθη πορεία της, οι αναβολές της, το μυστήριο του τίτλου, οι αποκαλύψεις για τα γυρίσματα, το καστ της (δίπλα στον σκληρό Ντάνιελ Κρεγκ θα βρίσκονται οι Χαβιέ Μπαρδέμ, Ρέι Φάινς, Αλμπερτ Φίνεϊ, Τζούντι Ντεντς, Ναόμι Χάρις, Μπεν Γουίσο) και πάνω από όλα ο σκηνοθέτης της: περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε πώς θα γυρίσει μία Μποντ ταινία ο Σαμ Μέντες! Διαβάστε πολλά περισσότερα για την ταινία και δείτε τι αποκαλύφθηκε στην επίσημη συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο!

.

L

L

Το «L» του Μπάμπη Μακρίδη ξεκινά την καριέρα του διθυραμβικά: γίνεται η πρώτη ελληνική ταινία που θα πάρει μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ του Sundance. Και ιδού πώς ξεκινά ο κατάλογος του φεστιβάλ να την περιγράφει: «Το L ξεκινά με μια ωδή στο να είσαι αρκούδα και τελειώνει με μια ωδή στη θάλασσα. Ο,τι συμβαίνει στο ενδιάμεσο αποτελεί μια από τις πιο πρωτότυπες, ηθελημένα παράξενες ταινίες της χρονιάς...» Tι παραπάνω να πούμε για να ενισχύσουμε την εθνική μας αγωνία; Θέλουμε να τη δούμε τώρα! Προς το παρόν, απολαμβάνουμε το πόστερ και διαβάζουμε περισσότερα για αυτή.

Tags: best of 2011