Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «3000» τoυ Αντώνη Τσώνη

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «3000» τoυ Αντώνη Τσώνη

H ταινία

Οταν ο Λεωνίδας μαθαίνει πως ο καλύτερος φίλος του Αρης πάσχει από καρκίνο είναι αποφασισμένος να τον βοηθήσει. Οντας άνεργος όμως θα στραφεί στον υπόκοσμο προκειμένου να βρει τα χρήματα για να πληρώσει τις θεραπείες του. Με φόντο την Αθήνα του σήμερα, οι πράξεις του Λεωνίδα θα έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες

Ο σκηνοθέτης

Γεννημένος στην Αθήνα ο Αντώνης Τσώνης μεγάλωσε και σπούδασε Νομικά και ιστορία στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Οι μικρού του μήκους έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ταινία του «The Firebird», γυρισμενη το 2013 έλαβε μέρος σε περισσότερα από 35 φεστιβάλ παγκοσμίως. Το 2015 κέρδισε το Deluxe Heartbeat Fund στην Αυστραλία, ενώ η τελευταία του ταινία «3000» κέρδισε το Ron Tibbett Award for Excellence στο Magnolia Independent Film Festival του Μισισιπή.

3000 δραμα 607

5 ερωτήσεις για το «3000»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Ηθελα να μιλήσω για τους νέους της Αθήνας σήμερα και για το πως δεν φταίνε οι ίδιοι για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα. Δέχονται απλά τις συνέπειες δυνάμεων που είναι πέρα από τον έλεγχό τους και για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνοι. Νομίζω ότι δυστυχώς μια τόσο προφανής παρατήρηση είναι κάτι στο οποίο δεν δίνει την απαραίτητη σημασία η διεθνής κοινότητα.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία μιλά τελικά για την αγάπη και τον σύνθετος τρόπο με τον οποίο εκφράζεται Ομως το «3000» είναι τοποθετημένο μέσα στο πλαίσιο μιας οξείας οικονομικής κρίσης και δείχνει πως όταν η αγάπη σπρωχτεί στα όριά της δεν μπορεί παρά να διαλυθεί.

3000 δραμα 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να μιλήσουμε για την ηθική της ιστορίας και ειδικά για το πως η τραγωδία της ιστορίας θα είχε αποφευχθεί αν ο Λεωνίδας είχε απλά μείνει σπίτι με τον φίλο του για να δουν ταινίες του Χίτσκοκ. Θα ήθελα επίσης να μιλήσω για την ηθική του «3000». Προφανώς υπάρχει ένα δίλλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο Λεωνίδας, να μην κάνει τίποτα για τον φίλο του ή να γίνει εγκληματίας για να τα καταφέρει. Είναι ένα δίλημμά που δοκιμάζει την βεβαιότητα του τι είναι σωστό και λάθος υπό μια σειρά συνθήκες που έχουν σπρώξει την νεολαία της Αθήνας σήμερα στο σημείο μηδέν.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Νιώθω ότι το φεστιβάλ και η αφοσίωσή του στους σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους μιλά από μόνη της. Είναι ιδιαίτερη τιμή να δείχνεις την δουλειά σου διπλά σε σε νέους Έλληνες σκηνοθέτες και αυτό είναι ίσως το πιο ικανοποιητικό κομμάτι της επιλογής της ταινίας μου στην Δράμα.

3000 δραμα 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.