Φεστιβάλ / Βραβεία

Δράμα 2023: Το Φεστιβάλ αντικαθιστά το Βραβείο EFA του «Midnight Skin» του Μανώλη Μαυρή

στα 10

Η ταινία έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ' όση ορίζει ο κανονισμός.

Δράμα 2023: Το Φεστιβάλ αντικαθιστά το Βραβείο EFA του «Midnight Skin» του Μανώλη Μαυρή

Με τη λήξη του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και την απονομή των βραβείων του, την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, το «Midnight Skin» του Μανώλη Μαυρή βγήκε νικητής σε τέσσερις κατηγορίες: για τον Σχεδιασμό Ηχου (Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος), τη Διεύθυνση Φωτογραφίας (Μανού Τιλίνσκι) και τα Ειδικά Εφέ (Μόργκαν Χίλντεμπραντ & Ορέλια Μονιέ, Φιόνα Μπουρζουά) στο Εθνικό Διαγωνιστικό και το EFA Candidacy Award στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το βραβείο, δηλαδή, που καθιστά αυτομάτως την ταινία επιλέξιμη για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ωστόσο, καθώς το «Midnight Skin» έχει διάρκεια μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για την EFA, το Φεστιβάλ «μετέφερε» το συγκεκριμένο βραβείο στον «Αχέροντα» του Μανουέλ Μουνιόθ Ρίβας κι απένειμε στην ταινία του Μανώλη Μαυρή, τιμής ένεκεν, το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Μανώλη Μαυρή στο Flix, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του «Midnight Skin» στο Φεστιβάλ Καννών: Μανώλης Μαυρής | «Νιώθω ένα χρέος να δω τι υπάρχει παραπέρα.»

Παρακάτω αυτούσια η δήλωση του Φεστιβάλ Δράμας:

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου οι επιλέξιμες ταινίες για υποψηφιότητα δεν δύνανται να υπερβαίνουν τα 30’. H ταινία «Midnight Skin» υπερβαίνει αυτή τη διάρκεια, κι ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε διορθωτικές ενέργειες.

Είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε μία διόρθωση σχετικά με το πρόσφατο Βραβείο Υποψηφιότητας EFA που έλαβε η ταινία «Midnight Skin» του Μανώλη Μαυρή στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας.

Πρωταρχικός στόχος και μέριμνα του Φεστιβάλ Δράμας υπήρξε ανέκαθεν η παρουσίαση και ανάδειξη ξεχωριστών ταινιών μικρού μήκους που διευρύνουν τα όρια της δημιουργικότητας και αφήγησης. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη δέσμευσή μας να τηρούμε τα διεθνή στάνταρντ και τους κανονισμούς που αφορούν στην παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία.

Λυπούμαστε πολύ για τη σοβαρή αβλεψία στη συγκεκριμένη περίσταση. Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη από τον σκηνοθέτη, το συνεργείο, τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές της ταινίας του «Midnight Skin», καθώς και από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή για την ελλιπή ενημέρωση και για τη σύγχυση και την αναστάτωση που προκλήθηκε. Κατανοούμε το χρόνο και την αφοσίωση που αφιερώθηκε στη δημιουργία της κάθε ταινίας και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με τον μέγιστο σεβασμό για την τέχνη.

Ως αναγνώριση των κινηματογραφικών επιτευγμάτων του «Midnight Skin» η Κριτική επιτροπή αποφάσισε να του απονείμει το «Grand Jury Award / Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής». Ως εκ τούτων, ανακοινώνουμε ότι η ταινία «Aqueronte» από τον Manuel Muñoz Rivas επιλέγεται ως ο τελικός αποδέκτης του βραβείου «Υποψηφιότητας EFA» που αρχικά δόθηκε στο «Midnight Skin». Το «Aqueronte » είναι μία εξαιρετική ταινία που μάγεψε την κριτική επιτροπή.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και υποστήριξη στις άμεσες προσπάθειές μας να χειριστούμε την κατάσταση με επαγγελματισμό σε συνεννόηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μάθετε περισσότερα για το σκεπτικό της Επιτροπής εδώ.

Το Φεστιβάλ αναλαμβάνει την απευθείας επικοινωνία με το δημιουργό του “Aqueronte” για τα εύσημα και την απόδοση του Βραβείου.

Επίσης προβαίνουμε σε αναθεώρηση των διαδικασιών υποβολής και επιλογής ώστε να διασφαλίσουμε την αυστηρή προσήλωση στα κριτήρια διάρκειας που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Η δέσμευσή μας για προώθηση και ανάδειξη της τέχνης των ταινιών μικρού μήκους παραμένει σταθερή. Το Φεστιβάλ Δράμας θα συνεχίσει να αποτελεί βήμα ανάδειξης του ταλέντου των νέων δημιουργών εντός καθορισμένων πλαισίων.


Διαβάστε ακόμη:

Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 1η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 2η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 3η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 4η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 5η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 6η


Το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας διοργανώθηκε φέτος από τις 4 μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου στη Δράμα, αλλά και online, από τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, ελεύθερα για όλους.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 46ο DSFF: Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οδηγός επιβίωσης για το μεγαλύτερο «μικρό» φεστιβάλ της Ελλάδας

Το Flix βρέθηκε στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του εθνικούς διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.

Το Flix παρουσίασε, το προηγούμενο διάστημα, το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο 46ο Φεστιβάλ Δράμας. Πατήστε εδώ και βρείτε τη λίστα με τις ταινίες που διαγωνίζονται και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δημιουργούς και τις μικρές ιστορίες τους.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας:

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στο κανάλι του στο YouTube και στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Δράμα 2023 gif