Berlinale 2016

Berlinale 2016: Ο Τζιανφράνκο Ρόζι έβαλε φωτιά στη θάλασσα του Φεστιβάλ Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Ο Τζιανφράνκο Ρόζι έβαλε φωτιά στη θάλασσα του Φεστιβάλ

Ηρθε στο Βερολίνο ως φαβορί. Και φεύγει με τη Χρυσή Αρκτο, όχι γιατί βρέθηκε στο σωστό σημείο με τη σωστή ταινία, αλλά γιατί ο Ιταλός σκηνοθέτης είδε το προσφυγικό με τον τρόπο που όφειλε να τεκμηριωθεί κινηματογραφικά ακριβώς τη στιγμή που αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη τραγωδία των ημερών μας.

Berlinale 2016: Μέρα 9η / To σκάνδαλο που λέγεται Ζεράρ Ντεπαρντιέ Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Μέρα 9η / To σκάνδαλο που λέγεται Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Η τελευταία μέρα του 66ου Φεστιβάλ Βερολίνου ανήκε στις, για ακόμα μια φορά, εξωφρενικές, πικρές και ζηλόφθονες δηλώσεις του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Κι εμάς που αγαπάμε τον κινηματογραφικό μύθο του, αλλά μας το κάνει όλο και πιο δύσκολο να αγαπήσουμε και τον άνθρωπο.

Berlinale 2016: Οχι το «Saint Amour» δεν είναι το γαλλικό «Sideways» (κι ας διαθέτει κι έναν Ζεράρ Ντεπαρντιέ) Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Οχι το «Saint Amour» δεν είναι το γαλλικό «Sideways» (κι ας διαθέτει κι έναν Ζεράρ Ντεπαρντιέ)

Eκτός διαγωνιστικού (ευτυχώς) προβλήθηκε η κωμωδία «Saint Amour» που στέλνει τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Μπενουά Πελβούρντ (πατέρα-γιο) σ' ένα road trip στα αμπέλια της νότιας Γαλλίας και σ' ένα ταξίδι αυτογνωσίας και επανασύνδεσης.

Berlinale 2016: Υποψήφιο για τη Χρυσή Αρκτο το «A Dragon Arrives» αποδεικνύει πως στο Ιράν δεν κάνουν μόνο «ιρανικές ταινίες» Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Υποψήφιο για τη Χρυσή Αρκτο το «A Dragon Arrives» αποδεικνύει πως στο Ιράν δεν κάνουν μόνο «ιρανικές ταινίες»

Κάτι ανάμεσα σε ένα νουάρ, μια κόμικ αλληγορία και ένα mockumentary, το πολυπλοκο αφηγηματικά «A Dragon Arrives» του Ιρανου Μάνι Χαγκίγκι είναι με διαφορά η πιο «μη ιρανική ταινία» που είδατε πρόσφατα - και δεν καταλάβατε και ακριβώς.

Berlinale 2016: Μέρα 8η / Εσείς πόσες ώρες είδατε από την ταινία του Λαβ Ντιάζ; Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Μέρα 8η / Εσείς πόσες ώρες είδατε από την ταινία του Λαβ Ντιάζ;

Η χθεσινή μέρα στο 66ο Φεστιβάλ Βερολίνου ανήκε ολοκληρωτικά στον Λαβ Ντιάζ. Και το οκτάωρο φιλμ του. Και όσα αυτό προκάλεσε μέσα αλλά κυρίως έξω από την αίθουσα όπου προβλήθηκε για συνολικά 545 λεπτά (μαζί με το διάλειμμα).

Berlinale 2016: Ο Νικ Τζόνας, μια «Κατσίκα» και η haze me κόλαση μιας κολεγιακής αδελφότητας Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Ο Νικ Τζόνας, μια «Κατσίκα» και η haze me κόλαση μιας κολεγιακής αδελφότητας

Σε παραγωγή του Τζέιμς Φράνκο και της Κριστίν Βασόν, το «Goat» περιγράφει με σκανδαλιστικό διδακτισμό τα άδυτα των κολεγιακών αδελφοτήτων και τα παιχνίδια «ανδρισμού» που παίζονται στους κόλπους τους.

Berlinale 2016: Μέρα 7η / O Τόμας Βίντερμπεργκ το έχει ακόμα! Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Μέρα 7η / O Τόμας Βίντερμπεργκ το έχει ακόμα!

Ο πάλαι ποτέ πρωτεργάτης του Δόγματος, ο άνθρωπος που μας στιγμάτισε με το «Festen», καταφέρνει για άλλη μία φορά να προκαλέσει, να διχάσει το κοινό και να μονοπωλήσει τους προβολής της Berlinale. Διαβάστε όλα όσα έγιναν την 7η μέρα στο... κινηματογραφικό κοινόβιο του φεστιβάλ.

Berlinale 2016: Στο «Soy Nero» του Ράφι Πιτς η πράσινη κάρτα είναι θέμα ζωής και θανάτου Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Στο «Soy Nero» του Ράφι Πιτς η πράσινη κάρτα είναι θέμα ζωής και θανάτου

Σε παραγωγή της Twenty Twenty Vision του Θανάση Καραθάνου και διεύθυνση φωτογραφίας του Χρήστου Καραμάνη, ο Ιρανός Ράφι Πιτς αφηγείται μια - αλλά και όλες τις άγνωστες ιστορίες των μεταναστών που κατατάσσονται στον αμερικάνικο στρατό για να αποκτήσουν την πράσινη κάρτα.

Berlinale 2016: Τα τείχη της Ευρώπης είναι οι ανάλγητοι πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ «Those Who Jump» Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Τα τείχη της Ευρώπης είναι οι ανάλγητοι πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ «Those Who Jump»

Ενα ντοκιμαντέρ όπου την κάμερα κρατούν οι ίδιοι οι Αφρικανοί μετανάστες και προσπαθούν να πηδήξουν το Τείχος που χωρίζει το Μαρόκο με την Ισπανία. Σε παραγωγή Τζόσουα Οπενχάιμερ. Αντέχετε;

Berlinale 2016: H Eμα Τόμπσον ευχαριστεί τους κατοίκους της Λέσβου για τη στάση τους στο προσφυγικό Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: H Eμα Τόμπσον ευχαριστεί τους κατοίκους της Λέσβου για τη στάση τους στο προσφυγικό

H Eμα Τόμπσον μάς αιφνιδίασε και μας συγκίνησε. Δεν ήθελε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας για το «Alone in Berlin» αν πρώτα δε μάθαινε τα νεότερα από την Ελλάδα κι αν δεν έστελνε τα φιλιά, τη συμπαράσταση και τα ευχαριστώ της στους κατοίκους της Μυτιλήνης.

Berlinale 2016: Ο Κόλιν Φερθ, ο Τζουντ Λο και η αξία ενός σπίντο, στη συνέντευξη Τύπου του «Genius» Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Ο Κόλιν Φερθ, ο Τζουντ Λο και η αξία ενός σπίντο, στη συνέντευξη Τύπου του «Genius»

Κάποιοι σταρ δε χάνουν ίχνος γοητείας, όσα χρόνια κι αν περάσουν, με όποια ταινία κι αν έρθουν σ' ένα Φεστιβάλ. Ολοι κράτησαν την αναπνοή τους για τους πρωταγωνιστές του «Genius».