Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Μέρα 6η / Ιδιοφυίες και κόκκινο χαλί

στα 10

Το Flix βρίσκεται στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και καταγράφει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες. Ζήστε την Berlinale με το Flix - σαν να είστε κι εσείς εδώ!

Flix Team
Berlinale 2016: Μέρα 6η / Ιδιοφυίες και κόκκινο χαλί

Αν η φετινή Berlinale παίρνει μετριότατο βαθμό στο διαγωνιστικό της πρόγραμμα, αναπληρώνει σε πολιτική δράση. Διαδήλωση έφερε η επίσκεψη στο Βερολίνο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο οποίος έφτασε στο γερμανικό κοινοβούλιο, δυο βήματα από το κέντρο του Φεστιβάλ - κόσμος, αστυνομία, σημαίες, πανό, σε εικόνες που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι κινηματογραφικές, αν δεν τις βλέπαμε ν' αναπνέουν δίπλα μας.

berlinale 2016 607 (φωτό: © Yorgos Kyvernitis)

berlinale 2016 607 (φωτό: © Yorgos Kyvernitis)

Tα φιλιά, τη συμπαράσταση και τα ευχαριστώ της στους κατοίκους της Μυτιλήνης έστειλε η Εμα Τόμσον, που βρίσκεται στο Βερολίνο για τη νέα της ταινίας, «Alone in Berlin». «Οχι, στ' αλήθεια σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ την Ελλάδα για όσα κάνει για τους πρόσφυγες. Διαβάζω κι ενημερώνομαι καθημερινά για όσα συμβαίνουν στη Λέσβο. Είναι ένα νησί που αγαπώ κι έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Το βρίσκω υπέροχο. Ειδικά την Εφταλού, όπου συνηθίζω να μένω. Ομως δεν έχω ξανααισθανθεί τέτοιο δέσιμο μαζί με τους υπέροχους ανθρώπους σας, όσο τώρα....»

Διαβάστε περισσότερα απ' όσα μας είπε η Εμα Τόμσον εδώ

Emma Thompson 607

Το γκλαμ της ημέρας προσέφερε η ταινία «Genius», του θεατρικού σκηνοθέτη Μάικλ Γκράντατζ. Το «Genius» βασίζεται στο βιβλίο του Α. Σκοτ Μπεργκ «Max Perkins: Editor of Genius» και αφηγείται τη σχέση του Μαξ Πέρκινς, του εκδότη και ίσως πιο διάσημου επιμελητή λογοτεχνίας στην ιστορία, με τον Τομ Γουλφ, μέσα από την οποία αναδεικνύεται όχι μόνο η ιδιοφυία του «καταραμένου» συγγραφέα του «Γύρνα Πίσω Αγγελέ Μου» και «Ενας Αντρας με τα Ολα του», αλλά κυρίως η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η αφοσίωση και ο άγνωστος ρόλος που έπαιξε ο Πέρκινς στην καριέρα και τη ζωή του, όπως και στις καριέρες και τις ζωές των Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ και Ερνεστ Χέμινγουεϊ.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Genius» (All-star cast, μια υπέροχη ιστορία από τα άδυτα της αμερικανικής λογοτεχνικής ιστορίας και μια ακόμη απόδειξη πως η απόσταση ανάμεσα στην πρόθεση και το αποτέλεσμα είναι πολύ μεγαλύτερη απ' όσο φαντάζεται ακόμη και ο πιο φιλόδοξος δημιουργός.)

Οι πρωταγωνιστές του «Genius», Κόλιν Φερθ, Τζουντ Λο, Λόρα Λίνεϊ και Γκάι Πιρς (όχι, η Νικόλ Κίντμαν δεν ήρθε φέτος στην Berlinale), κάθισταν απέναντι από τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου του «Genius», σκεπάζοντας τη μέρα με το φλέγμα και τη γοητεία τους. «Αυτή εδώ δεν είναι η πρώτη φορά που παίζω έναν σοβαρό άντρα με κοστούμι,» είπε ο Κόλιν Φερθ. «Το κοστούμι είναι ένα εργαλείο. Το φοράω. Αν κάποιος θέλει να φορέσω μαγιό σπίντο για μια ταινία, είμαι διαθέσιμος. Είμαι έτοιμος να πηδήξω και μέσα από μια τούρτα!»

Διαβάστε εδώ τα highlights από τη συνέντευξη Τύπου του «Genius»

genious 607

genius 607

genius 607

Το βράδυ, η λαμπερή ομάδα του «Genius» διέσχισε το κόκκινο χαλί για την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας.

genius 607

genius 607

genius 607

genius 607

genius 607

genius 607

Diversify or bust Δε θα περίμενε κανείς να έρθει στην Berlinale ο Σπάικ Λι και η φωνή του να μην ακουστεί δυνατά. Παρουσιάζοντας τη νέα του ταινία, «Chi-raq», την πρώτη μεγάλη κινηματογραφική κυκλοφορία των Amazon Studios, μια μοντέρνα εκδοχή της Λυσιστράτης στους αιματοβαμμένους δρόμους του Σικάγο, ο Σπάικ Λι, παρέα με τους πρωταγωνιστές του, Νικ Κάνον και Τζον Κιούζακ, βροντοφώναξε ότι ο κόσμος, αλλά ειδικά το Χόλιγουντ, πρέπει να αγκαλιάσει την ποικιλομορφία, αλλιώς... θα έχει να κάνει μαζί του!

Δείτε περισσότερα για το «Chi-raq» του Σπάικ Λι

chi-raq 607

chi-raq 607

Κι όσο, κάθε μέρα, ανάλογα με τις ταινίες, την επικαιρότητα, τους καλεσμένους, η εικόνα στην Berlinale αλλάζει, το μόνο που μένει σταθερό είναι τα λιγουρευτά κι ατμοσφαιρικά vans με street food που φροντίζουν να ταΐζουν τον κόσμο του Φεστιβάλ - τσιμπημένα αλλά νοστιμότατα.

berlinale 2016 607 (φωτό: © Yorgos Kyvernitis)

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Οι μέρες της Berlinale 2016