Buzz

Μια Θετική... ταινία για τον Ζακ Κωστόπουλο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

στα 10

Μια ταινία-μαρτυρία του Ζακ Κωστόπουλου για την εμπειρία του με το ΑIDS, από τους Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη και Δημήτρη Παπαθανάση, θα προβάλλει σε πανελλήνια πρώτη η Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Κυριακή 9 Ιουνιού στις 20.00.

Flix Team
Μια Θετική... ταινία για τον Ζακ Κωστόπουλο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η ημίωρη ταινία τιτλοφορείται «Ζακ Κωστόπουλος - Μια Θετική Ιστορία» και βασίζεται στη μαρτυρία του Ζακ για την προσωπική του εμπειρία με τον ιό HIV. Η συνέντευξη του στον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη είχε δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας της παλιότερης, μεγάλου μήκους, σπονδυλωτής ταινίας του τελευταίου, με τίτλο «Θετικές ιστορίες» και θέμα τον ιό του AIDS. Τότε είχε αξιοποιηθεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα της μαρτυρίας του Ζακ. Τώρα, η νέα ταινία περιλαμβάνει  όλη την μαρτυρία του Ζαχαρία Κωστόπουλου.

Διαβάστε ακόμη: Το Straight Pride ειναι μια ιδέα που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόνο στην εποχή του Τραμπ

Οπως αναφέρουν οι δημιουργοί της ταινίας, κοιτώντας πίσω στις μέρες που ο Ζακ ήταν ζωντανός και μια πραγματικά θετική φωνή της LGBTQ κοινότητας:

«Ηρεμος, με λόγο συγκροτημένο και  ισορροπημένο, ο Ζακ, που χάθηκε τόσο βίαια πριν μερικούς μήνες κι έγινε σύμβολο της LGBTQ κοινότητας, μιλά για όλα: ο φακός ζουμάρει στο πρόσωπό του καθώς σιγά σιγά "ανοίγεται". Χαλαρός, με μια κούπα καφέ στο χέρι, καθισμένος οκλαδόν, αφηγείται την προσωπική του ιστορία: τη νεανική του ηλικία στην επαρχία, την μετακόμισή του στην Αθήνα, το πώς κόλλησε τον ιό από μια σχέση λίγων μηνών μετά από σεξ χωρίς προφυλάξεις, το πώς έμαθε στο στρατό, πολύ καιρό μετά τη διάλυση της σχέσης αυτής, πως είναι οροθετικός, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, και με τον υπεύθυνο να φορά μάσκα κατά την διάρκεια της αιμοληψίας...  Μιλά και για τους γονείς του, ανθρώπους φαινομενικά παραδοσιακούς που όμως αντιμετώπισαν ανοιχτόμυαλα και με απέραντη αγάπη το πρόβλημα της υγείας του. Για τον τρόπο που αντέδρασε ο ίδιος στα νέα. Για το πώς η ασθένεια έχει ελεγχθεί τα τελευταία χρόνια και την επιθυμία του να συμβάλει ώστε το AIDS να μην είναι μια κοινωνική αρρώστια-ταμπού που σε στιγματίζει. 

Eξομολογητικός, μιλά για τις ερωτικές σχέσεις του ως οροθετικός πια -αλλά και για τις δικές του ευθύνες. Και τονίζει την ανάγκη ευαισθητοποίησης και πρόληψης εκ μέρους της πολιτείας, την αναγκαιότητα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, το πόσο απαραίτητες είναι οι προφυλάξεις στο σεξ. Μοιράζεται με τους θεατές την θετική προσέγγισή του απέναντι στη ζωή, παρά το σοκ του να μαθαίνεις πως είσαι οροθετικός.

"Δεν έχω βιώσει τον ρατσισμό σε μεγάλο βαθμό", λέει εμφατικά στην κάμερα. Δυστυχώς τα πράγματα  έμελλε να εξελιχθούν διαφορετικά μερικά χρόνια μετά...»

Ζακ


Η ταινία «Ζακ Κωστόπουλος - Μια Θετική Ιστορία» θα προβληθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου στις 20.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο μίνι αφιερώματος στην υγεία που εντάσσεται στο φετινό Bigbang International Short Film Festival - Πανόραμα Ρουμανικών Μικρού Μήκους Ταινιών. Μαζί θα παιχτεί μια ακόμα μικρού μήκους ταινία για την υγεία με τίτλο «Ορφανά Φάρμακα» (σκηνοθεσία: The storytelling gene, παραγωγή: PRAKSIS).

Διαβάστε ακόμη: Big Bang International Short Film Festival: Οι Ρουμάνοι μικρομηκάδες έρχονται στην Αθήνα

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.