Φεστιβάλ / Βραβεία

Big Bang International Short Film Festival: Οι Ρουμάνοι μικρομηκάδες έρχονται στην Αθήνα

στα 10

Τριήμερο πανόραμα Ρουμάνικων μικρού μήκους ταινιών και, μαζί, οι πρώτες μικρές ταινίες των Μουνγκίου, Πούιου, Πορουμπόιου: 7-9 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη!

Flix Team
Big Bang International Short Film Festival: Οι Ρουμάνοι μικρομηκάδες έρχονται στην Αθήνα
«Block Story»

Μετά τις ματιές στο ιρανικό σινεμά μικρού μήκους που είχαμε τη χαρά να δούμε πέρσι, φέτος το κοινό έχει μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες νέων Ρουμάνων μικρομηκάδων, χάρη στο Big Bang International Short Film Festival και την t-shOrt. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 7-9 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο.

big bang 2019 607 «A Short Film About Voyeurism»

Θα διαγωνιστούν μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες μικρού μήκους πρόσφατης αλλά και παλαιότερης παραγωγής από τη Ρουμανία, ενώ η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης είναι πως το φεστιβάλ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα τις πρώτες ταινίες μερικών από τους γνωστότερους Ρουμάνους δημιουργούς, όπως ο Κριστιάν Μουνγκίου, ο Κρίστι Πούιου και ο Κορνέλιου Πορουμπόιου.

Το Φεστιβάλ, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη, θα πραγματοποιηθεί 7-9 Ιουνίου (Παρασκευή-Κυριακή) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Την Κυριακή 9 Ιουνίου, στην τελετή λήξης (ώρα 22.00), θα απονεμηθούν τα βραβεία και θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα από τη Ρουμανία. Ερμηνεύουν οι Gabriela Apostol (φωνή) και Igor Sprincean (κιθάρα).

big bang 2019 607 «A Night in Tokoriki»

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ»

Ο Ρουμανικός κινηματογράφος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής με σπουδαίες ταινίες από εμπνευσμένους δημιουργούς. Το έργο των Ρουμάνων μικρομηκάδων είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σηματοδοτεί μια «έκρηξη» του ρουμανικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια που οδήγησε στο λεγόμενο «Ρουμανικό νέο κύμα». Πρόκειται για ένα σινεμά πραγματικότητας, όπου οι στιγμές ακολουθούν η μια την άλλη όπως και στην πραγματική ζωή. Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό τις ταινίες αυτές. Οι Ρουμάνοι μικρομηκάδες καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που περιλαμβάνει από τις σχέσεις γονιών και παιδιών, την φιλία, τους εφηβικούς έρωτες και τις γνωριμίες μέσω ίντερνετ, μέχρι την ανεργία, την διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, την μετανάστευση, την ασθένεια και τον αλκοολισμό.

big bang 2019 607 «America»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, κατά την τελετή έναρξης του φεστιβάλ στις 18.00, θα παραστούν και θα παρουσιάσουν, σε πάνελ, το νέο Ρουμανικό κινηματογράφο, οι Ρουμάνοι προσκεκλημένοι σκηνοθέτες: Cristian Pascariou, Sergei Chiviriga, Andrada Botezatu και Razvan Mihai Badea καθώς και η συγγραφέας, δημοσιογράφος, ιστορικός, κριτικός κινηματογράφου και σκηνοθέτης, Manuela Cernat. Τη συζήτηση αυτή θα συντονίσει η Ιωάννα Αθανασάτου, ιστορικός κινηματογράφου.

big bang 607 «Mariana»

ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Σε ξεχωριστό αφιέρωμά του, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες καταξιωμένων δημιουργών ώστε να διαφανεί η πρωτογενής κινηματογραφική σκέψη και πορεία των Ρουμάνων σκηνοθετών, που έφτασαν μέχρι τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στον κόσμο και απέσπασαν πολύ μεγάλες διακρίσεις διεθνώς. Ολες τους πολυβραβευμένες, οι ταινίες των Cristi Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cãlin Peter Netzer, Constantin Popescu, Doru Nitescu, Οvidiu Georgescu που εξασφάλισε το BBISFF, θα προβάλλονται στην αρχή κάθε προγράμματος προβολής του φεστιβάλ.

big bang 607 «The Cork Justifies the Means»

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Υγεία

Οπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση περιλαμβάνει ένα ειδικό δίωρο θεματικό αφιέρωμα. Για το 2019 επιλέχθηκε η θεματική «Υγεία». Σ’ αυτήν τη θεματική εντάσσεται κάθε ιστορία που θίγει αυτό το θέμα σε οποιαδήποτε μορφή του. Είτε άμεσα ως κυρίαρχο θέμα της ταινίας, είτε έμμεσα, αν δηλαδή υπάρχει σε δεύτερο επίπεδο μέσα στην ιστορία αλλά έχει βαρύνουσα σημασία στην εξέλιξη και την δράση της ταινίας (δικαίωμα στην υγεία, δομές υγείας, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με ζητήματα υγείας, περίθαλψης και φροντίδας υγείας). Το ειδικό αφιέρωμα θα περιλαμβάνει πανελλαδικές πρεμιέρες, δωρεάν είσοδο και προβολή υποτιτλισμένων στα ελληνικά ταινιών. Οι ταινίες θα προβληθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου. Στην αίθουσα υπάρχει εύκολη πρόσβαση για ΑΜΕΑ. Ο προσκεκλημένος Ρουμάνος σκηνοθέτης Cristian Rascariu θα προλογίσει τα δύο δίλεπτα promo video του και θα μιλήσει για την δράση του σχετικά με την Art Therapy στη Ρουμανία.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ

Το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ είναι η πανελλαδική διανομή των βραβευμένων ταινιών, που εξασφάλισε η t-shOrt, στους κινηματογράφους Μικρόκοσμος και Studio Art Cinema αλλά και στο δίκτυο αιθουσών της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (Ο.Κ.Λ.Ε.), οι οποίες είναι περισσότερες από 20 και είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα. Ετσι η μικρού μήκους ταινία βρίσκει τον τελικό της προορισμό, την κινηματογραφική αίθουσα.

info

  • 7 - 9 Ιουνίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ώρες προβολών: 18.00 - 20.00 - 22.00
  • Ολες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους.
  • Στον χώρο της διοργάνωσης, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην για ΑΜΕΑ
  • Είσοδος ελεύθερη

Όλες οι πληροφορίες για το φεστιβάλ υπάρχουν στο www.shortfilm.gr

bing bang 2019 607

To Big Bang International Short Film Festival διοργανώνεται από την εταιρεία t-shOrt, που υποστηρίζει με πάθος την μικρού μήκους ταινία κι επιδιώκει να προβάλει τα καινούρια ταλέντα, τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, που αγαπούν και εκφράζονται μέσα από το είδος αυτό. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ταινίες που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα πρότυπα και σε ταινίες που επιχειρούν ιδιαίτερο και προσωπικό λόγο.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.