Buzz

«Το να με αποκηρύσσουν έγινε της μόδας, σαν το κέιλ» Ο Γούντι Αλεν δεν μασάει τα λόγια του

στα 10

Στη συνέντευξή του στην Guardian, ο σκηνοθέτης λέει αλήθειες.

«Το να με αποκηρύσσουν έγινε της μόδας, σαν το κέιλ» Ο Γούντι Αλεν δεν μασάει τα λόγια του

Δεν είναι ότι χρειάζεται αφορμή για να κάνει κανείς μια συνέντευξη με τον Γούντι Αλεν, αλλά αυτή τη φορά, για την Guardian, υπήρχε κι αυτή είναι η αυτοβιογραφία του σκηνοθέτη, «Apropos of Nothing», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο. Η συνέντευξη είναι εκπληκτική και μπορεί κανείς να τη διαβάσει ολόκληρη εδώ. Εκπληκτική, κυρίως επειδή η δημοσιογράφος Χάντλεϊ Φρίμαν κάνει όλες τις αιχμηρές ερωτήσεις και ο Γούντι Αλεν απαντά - πώς όχι, άλλωστε, όταν το ίδιο του το βιβλίο είναι γεμάτο απαντήσεις σε ό,τι θέλει κανείς να ξέρει, κινηματογραφικό ή μη.

Διαβάστε ακόμη: «Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φιμωθεί;» Ο Στίβεν Κινγκ έχει κάτι να πει για το βιβλίο του Γούντι Αλεν

Από το κείμενο, κρατάμε κάποια σημεία, από τα πιο πνευματώδη, ή προκλητικά.

«Υποθέτω ότι για την υπόλοιπη ζωή μου ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα πιστεύει ότι έκανα σεξουαλικό έγκλημα. Ο,τι κι αν πω ακούγεται συμφεροντολογικό και αμυντικό, οπότε είναι καλύτερα να τραβάω το δρόμο μου και να δουλεύω.» Ο Γούντι Αλεν δηλώνει ότι δεν θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι δεν κακοποίησε σεξουαλικά την κόρη του, Ντίλαν, η οποία τον κατηγορεί ακριβώς γι' αυτό. «Μπορεί να τους λες τα γεγονότα, ξανά και ξανά,» λέει ο Αλεν, «αλλά τα γεγονότα δεν έχουν σημασία. Για κάποιο λόγο, συναισθηματικά, θεωρούν σημαντικό να πιστεύουν αυτή την ιστορία.»

A Rainy Day in New York 607 «Μια Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη», η τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν, μέχρι την επόμενη

Οπως εξηγεί, για τον ίδιο λόγο, ο Γούντι Αλεν ουδέποτε κατέθεσε μήνυση εναντίον των Μέσων που δημοσιεύουν σχετικά θέματα. «Οι μηνύσεις δεν αποδίδουν,» λέει. «Θέλω στ' αλήθεια να γίνω τροφή για τα ταμπλόιντ για δύο χρόνια και να πάω στο δικαστήριο; Και, πραγματικά, με νοιάζει;»

Με τη χαρακτηριστικά κυνική ματιά του, ο Γούντι Αλεν προσεγγίζει και τους συνεργάτες ηθοποιούς που, τα τελευταία χρόνια, τον αποκήρυξαν δημόσια. «Οι ηθοποιοί δεν έχουν ιδέα για τα γεγονότα και γαντζώνονται από μια ιδιοτελή, δημόσια, ασφαλή θέση. Ποιος στον κόσμο δεν τίθεται εναντίον της κακοποίησης των παιδιών; Ετσι είναι οι ηθοποιοί, άντρες και γυναίκες και το να με αποκηρύσσουν έγινε της μόδας, όπως ξαφνικά όλοι τρώνε κέιλ.»

Στην αυτοβιογραφία του ο Γούντι Αλεν αναφέρει την περίπτωση του Τίμοθι Σαλαμέ: «Ο Τίμοθι δήλωσε δημόσια ότι μετάνιωσε που συνεργάστηκε μαζί μου και πως προσφέρει την αμοιβή του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά ορκίστηκε στην αδερφή μου ότι έπρεπε να το κάνει γιατί βρισκόταν σε προοσκαρική περίοδο για το "Να Με Φωνάζεις Με Τ' Ονομά Μου» και ο ατζέντης του ένιωσε ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες αν με αποκήρυττε και έτσι έκανε.»

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Γούντι Αλεν στην Guardian