Ξέρετε ήδη τα γεγονότα. Πριν περίπου μια εβδομάδα ανακοινωθηκε η επικείμενη έκδοση της αυτοβιογραφίας του Γούντι Αλεν με τίτλο «Apropos of Nothing», από την Hachette αφού προηγουμένως το βιβλίο είχε δυσκολευτεί πολύ να βρει εκδότη στην αμερική.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση ο Ρόναν Φάροου και η Ντίλαν Φάροου που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει δουλειά πλήρους απασχόλησης το κυνήγι του Γούντι Αλεν αντέδρασαν έντονα. Μετά από την στάση εργασίας μιας ομάδας εργαζομένων του εκδοτικού οίκου, η Hachette ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι ακυρώνει την έκδοση του βιβλίου.
Δείτε ακόμη: Apropos of Nothing: η αυτοβιογραφία του Γούντι Αλεν είναι έτοιμη και ήδη προκαλεί αντιδράσεις
Κι αν κάτι τέτοιο μοιάζει απόλυτα λογικό ή φυσιολογικό σε μια μερίδα της αμερικής, υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά κι όχι δεν μιλάμε για την ουσία του θέματος και τις κατηγορίες εναντίον του Αλεν αλλά για κάτι εντελώς άλλο.
Αυτό ακριβώς για το οποίο μίλησε ο Στίβεν Κινγκ όταν έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: «Η απόφαση της Hachette να ακυρώσει την έκδοση του βιβλίου του Γούντι Αλεν, με ανησυχει πολυ. Δεν νοιάζομαι για εκείνον, δεν μου καίγεται καρφί για τον Γούντι Αλεν. Το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φιμωθεί είναι που με ανησυχεί».
The Hachette decision to drop the Woody Allen book makes me very uneasy. It's not him; I don't give a damn about Mr. Allen. It's who gets muzzled next that worries me.
— Stephen King (@StephenKing) March 6, 2020
Και δεν ήταν ο μόνος που αντέδρασε. Στη Μεγάλη βρετανία η συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζο Γκλανβιλ πρώην διευθύντρια του βραβευμένου Index on Censorship που καταγράφει την λογοκρισία παγκοσμίως και δημοσιεύει έργα που έχουν λογοκριθεί, έγραψε ανάμεσα σε άλλα: «Με τρομάζει πάντα όταν ένας όχλος, ασχέτως του πόσο μικρός ή πόσο διαβασμένος είναι εξασκεί της δύναμή του δίχως μεθοδολογία, δίχως να δίνει λόγο σε κανέναν ή να επανορθώνει τα λάθη του. Είναι κάτι που με τρομάζει πολύ περισσότερο από την προοπτική της έκδοσης της βιογραφίας του Γούντι Αλεν».
Οσο για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην Hachette η Γκλάνβιλ λέει πως «έκαναν αυτό που θεωρούσαν σωστό ηθικά -να διαμαρτυρηθούν για την έκδοση του βιβλίου ενός ανθρώπου που έχει κατηγορηθεί για την κακοποιηση του παιδιου του», αλλά όπως σημειώνει η δικαιοσύνη έχει διεξάγει δυο φορές έρευνα για την υπόθεση κι ο Αλεν δεν κατηγορήθηκε ποτέ οπότε «δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για την μη έκδοση του βιβλίου. Οι υπάλληλοι της Hachette που έφυγαν από τα γραφεία τους αντιδρώντας δεν συμπεριφέρθηκαν σαν εκδότες αλλά σαν λογοκριτές»
Δείτε επίσης: H αυτοβιογραφία του Γούντι Αλεν μόλις... δεν θα εκδοθεί
Tags: Γούντι Αλεν