Buzz

Διήμερο αφιέρωμα στον Ινγκμαρ Μπέργκμαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

στα 10

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Πρεσβεία της Σουηδίας γεμίζουν το Σαββατοκύριακο 24-25/11 με μπεργκμανικές ταινίες και συζητήσεις.

Flix Team
Διήμερο αφιέρωμα στον Ινγκμαρ Μπέργκμαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα, ένα αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου Σουηδού σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν, συνεχίζοντας τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του που συμπληρώνονται φέτος.

Το αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Βιβλίων, περιλαμβάνει προβολές των ταινιών Persona (1966), Η Εβδομη Σφραγίδα (1957) και Καλοκαίρι με τη Μόνικα (1953), προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρίε Νίρεροντ, BergmanIsland (2004), καθώς και του ντοκιμαντέρ του Σουηδικού Ινστιτούτου, Ingmar Bergman 100, το οποίο αποτελείται από 32 σύντομα αποσπάσματα των ταινιών του, συνεντεύξεις, αρχειακές λήψεις από τις περιόδους των γυρισμάτων και μια ματιά στα γραπτά του μεγάλου δημιουργού.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν έβλεπε...«Ghostbusters»!

Εγκριτοι εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο, το σινεμά, τη φιλοσοφία και την ψυχιατρική θα επιχειρήσουν να αναδείξουν πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του Μπέργκμαν που, μέσα από τα έργα του, αναζήτησε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της σχέσης του ανθρώπου με τον Κόσμο, τον Εαυτό και τους Αλλους, με τον Θεό και το Θάνατο.

Το αφιέρωμα στον Ινγκμαρ Μπέργκμαν, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

ινγκμαρ μπέργκμαν 607

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου

11.00 | Προβολή: Ingmar Bergman 100

12.00 | Μαρία Παραδείση: Ο Μπέργκμαν στην ιστορία του κινηματογράφου | Μια εισήγηση που αποβλέπει στην οριοθέτηση του προσωπικού ύφους που καθιέρωσε τον Μπέργκμαν ως παγκόσμιο δημιουργό, με αναφορές στις πολλαπλές του ιδιότητες και στον τρόπο δουλειάς του, στην αυστηρή του θεματολογία, καθώς και στην εξέλιξη της αισθητικής του στη διάρκεια του χρόνου. | Η Μαρία Παραδείση είναι ιστορικός του κινηματογράφου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, όπου διδάσκει ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου και εισαγωγή στην επιστημονική ανάλυση ταινιών.

12.20 | Προβολή: Persona
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει η ομιλία Ηλίας Βλάχος: Persona, μία κραυγή στη σιωπή | Μια ψυχιατρική τοποθέτηση με αφορμή την δυσερμήνευτη -και για αυτό τόσο πλούσια σε προσεγγίσεις- ταινία του Μπέργκμαν, που αιωρείται ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ, την ποιητική αλληγορία και το υπαρξιακό δράμα για τα όρια του εαυτού. Μια απόπειρα αναζήτησης πίσω από τη θεατρική μάσκα ή την Persona, αυτήν που ο Καρλ Γιουνγκ προσδιόριζε ως την κοινωνική πλευρά του κάθε ανθρώπου. | Ο Ηλίας Βλάχος είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ. Επίσης, έχει ολοκληρώσει σπουδές στη Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία και αρθρογραφεί για το θέατρο.

16:00 | Προβολή: Ingmar Bergman 100

17.00 | Εύα Στεφανή: Ο Μπέργκμαν και ο εαυτός Σκέψεις με αφορμή το ντοκιμαντέρ BergmanIsland. Ο Μπέργκμαν σκηνοθετεί τον εαυτό του και οι θεατές καλούνται να τον ανακαλύψουν εκ νέου. | Η Εύα Στεφανή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, των ταινιών ντοκιμαντέρ: Αθήναι, Letters from Albatross, Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά, Ακρόπολις, Αβραάμ και Ιάκωβος, Το κουτί, Η άδεια, Συγκάτοικοι,Τι ώρα είναι;

17.20 | Προβολή: BergmanIsland
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει Q+A με την Εύα Στεφανή

Διαβάστε ακόμη: Μόνο στη Σουηδία. Ενα ντοκιμαντέρ για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ινγκμαρ Μπέργκμαν κοιτάζει τη σκοτεινή του πλευρά

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου

11.00 | Προβολή: Ingmar Bergman 100

12.00 | Προβολή: Η Εβδομη Σφραγίδα

13.40 | Χρήστος Μαρσέλλος: Memento Mori | Ανοιχτά ερωτήματα με αφορμή την Εβδομη Σφραγίδα. Μια απόπειρα προσέγγισης της ταινίας που θέτει στο κέντρο την πιο καταγωγική ανθρώπινη αγωνία. Με την ταινία του ο Μπέργκμαν ξεπέρασε τη δική του αγωνία θανάτου, παρουσιάζοντας ένα φανταστικό Μεσαίωνα που περιέχει τον σπόρο του κλονισμού όλων των πίστεων, αλλά και το σπόρο της ελπίδας. | Ο Χρήστος Μαρσέλλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και το Παρίσι. Εχει στο ενεργητικό του πλήθος δημοσιευμένων άρθρων και συμμετοχών σε συνέδρια και μια σειρά μεταφράσεων νεότερων και σύγχρονων φιλοσοφικών έργων. Πιο πρόσφατο βιβλίο του: Bergman, Μετά την πρόβα (μετάφραση-επίμετρο), Εκδόσεις Περισπωμένη, Αθήνα 2018. Ζει και εργάζεται ως μεταφραστής στην Αθήνα και το Παρίσι.

16.00 | Προβολή: Ingmar Bergman 100

17.00 | Λουκάς Κατσίκας: Ο άνθρωπος Ινγκμαρ πίσω από τον καλλιτέχνη Μπέργκμαν | Εντυπώσεις και σκέψεις με αφορμή ένα αποκλειστικό ταξίδι στο μέρος και το σπίτι όπου έζησε. Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν, ανέκδοτες ιστορίες, προσωπικές παρατηρήσεις και φωτογραφίες από τον τόπο κατοικίας του, μια απόπειρα γνωριμίας με τον απλό άνθρωπο, τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητές του, πίσω από τον σπουδαίο καλλιτέχνη. | Ο Λουκάς Κατσίκας από το 1996 εργάστηκε ως συντάκτης και μετέπειτα αρχισυντάκτης και διευθυντής στο περιοδικό Σινεμά. Από το 2016 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival.

17.20 | Προβολή: Καλοκαίρι με τη Μόνικα

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες του στα social media (@SNFCC).