Buzz

Ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν έβλεπε...«Ghostbusters»!

στα 10

Από τους μεγαλύτερους - σινεφίλ σκηνοθέτες του πλανήτη, ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν διέθετε μια συλλογή 1500 τίτλων σε VHS. Ανάμεσα τους το «Jurassic Park», οι «Ghostbusters» και το «Wall Street»...

Ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν έβλεπε...«Ghostbusters»!
Ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν θαυμάζει έναν από τους «Μπρους» από τα «Σαγόνια του Καρχαρία» στα στούντιο της Universal το 1975.

Δηλωμένος σινεφίλ και από τους πρώτους σκηνοθέτες που έφτιαξαν home cinema στο σπίτι τους (στο νησί Φάρο), ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν, εκτός από την τεράστια παρακαταθήκη που άφησε πίσω του, φρόντισε να αφήσει και μια από τις πιο οργανωμένες προσωπικές ταινιοθήκες που αποτελείται από περίπου 1500 VHS, ταξινομημένα αλφαβητικά στο δωμάτιο με το home cinema, με προσωπικές σημειώσεις του στα πιο αγαπημένα του και που βρίσκεται έτσι ακριβώς όπως την άφησε στις 30 Ιουλίου του 2007.

Είναι χαρακτηριστική η ιστορία που θέλει τον Μάικλ Ντάγκλας και την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς να επισκέπτονται το σπίτι του Μπέργκμαν πριν λίγα χρόνια. Εκεί ο Ντάκγλας ξεναγήθηκε στα δωμάτια του σπιτιού και όταν έφτασε στο δωμάτιο προβολής ξαφνικά πάγωσε. Πλησιάσε μια από τις βιντεοκασέτες και τράβηξε το «Wall Street» αναφωνόντας «Θεέ μου! Εχει δει την ταινία μου.»

Το «Wall Street» του Ολιβερ Στόουν, όμως δεν ήταν το πιο αναπάντεχο κομμάτι της ταινιοθήκης του Μπέργκμαν, αφού σύμφωνα με τον Σουηδό κριτικό κινηματογράφου Χίνεκ Πάλας, ο οποίος ολοκληρώνει αυτήν την εποχή ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Bergman's Video», σε αυτήν μπορεί να βρει κανείς, ανάμεσα στους κλασικούς (Αντρέι Ταρκόφσκι, Φρανσουά Τριφό, Λουίς Μπουνιουέλ κ.ά.) ταινίες που αποδεικνύουν πως ο Μπέργκμαν ήταν ένας γνήσιος σινεφίλ και πως του άρεσαν ταινίες όπως το «Jurassic Park» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το «Ghostbusters» του Ιβαν Ράιτμαν και το «The Blues Brothers» του Τζον Λάντις.

H λατρεία του Μπέργκμαν για το αμερικάνικο popular σινεμά ήταν ωστόσο γνωστή. Οπως και η αγάπη του για τους Σπίλμπεργκ, Σκορσέζε και Κόπολα. Δεν ήταν τυχαίο πως το 2002 είχε δηλώσει: «Από τους σημερινούς σκηνοθέτες φυσικά και είμαι εντυπωσιασμένος από τους Στίβεν Σπίλμπεργκ, Μάρτιν Σκορσέζε και Φράνσις Φορντ Κόπολα, αν και ο τελευταιος μοιάζει να έχει σταματήσει να κάνει σινεμά. Μου αρέσει και ο Στίβεν Σόντερμπεργκ. Ολοι έχουν κάτι να πουν, είναι παθιασμένου και αντιμετωπίζουν το σινεμά με ιδεαλισμό.»

Θα δίναμε τα πάντα για να δούμε έστω και για ένα λεπτό τι άλλο περιέχει αυτή η ταινιοθήκη...