Industry

Γνωρίστε πρώτοι το «Τιμπουκτού», την πιο επίκαιρη πολιτική ταινία της χρονιάς

στα 10

Το «Τιμπουκτού» του Μαυριτανού σκηνοθέτη Αμπντεραχμάν Σισακό είναι μια πανέμορφη, λυρική ματιά στα εγκλήματα του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Το Flix και η Weird Wave σάς δίνουν την ευκαιρία να δείτε την ταινία πριν βγει στις αίθουσες.

Flix Team
Γνωρίστε πρώτοι το «Τιμπουκτού», την πιο επίκαιρη πολιτική ταινία της χρονιάς

Οταν το «Τιμπουκτού» έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών (όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής), όλοι συζητούσαν για τη λυρική, όμορφη, ατμοσφαιρική, naif πολιτική ταινία του γνωστότερου σκηνοθέτη της Μαύρης Ηπείρου. Καθώς η χρονιά προχώρησε και τα γεγονότα εξελίχθηκαν, ο Τύπος και οι θεατές συνειδητοποίησαν την τρομακτική επικαιρότητα του «Τιμπουκτού» και την ιδεολογική του σημασία. Η ταινία ξεπέρασε τα 500.000 εισιτήρια στη Γαλλία, τιμήθηκε, εντυπωσιακά, με 7 βραβεία Σεζάρ και βρέθηκε στην πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ.

Διαβάστε ακόμη, «Η τέχνη είναι η καλύτερη απάντηση στον τρόμο»: Η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Φλερ Πελερέν, μιλά στο Flix

timbuktu 607

Τοποθετημένο στις πρώτες μέρες της κατάληψης του Τιμπουκτού από φονταμενταλιστές ισλαμιστές το 2012 και στηριγμένο σε αληθινά γεγονότα, το νέο φιλμ του Αφρικανού σκηνοθέτη είναι ένα υπόκωφο και αιχμηρό δράμα για τις καθημερινές πιέσεις και αντιστάσεις συνηθισμένων ανθρώπων σε μια πόλη υπό απολυταρχική κατάληψη. Το Τιμπουκτού των κατακτητών είναι σιωπηλό: η μουσική, το γέλιο, ακόμα και το ποδόσφαιρο έχουν απαγορευθεί, ενώ παράνομα δικαστήρια βγάζουν τραγικές και παράλογες αποφάσεις. Οταν ένας περήφανος Τουαρέγκ που ζει έξω από την πόλη, διαπράττει κατά λάθος φόνο, ζει από πρώτο χέρι την εφιαλτική εκδοχή της «δικαιοσύνης», όπως αυτή ασκείται από τους φονταμενταλιστές. Φωτεινό, λυρικό και ποιητικό, το εμβληματικό «Τιμπουκτού» του Σισακό αποτελεί μια συγκινητική κατάθεση ψυχής πάνω στην ανθρώπινη θέληση που καταφέρνει και αντιστέκεται στον τρόμο κάθε απολυταρχικού καθεστώτος.

Διαβάστε ακόμη: Κανείς δε γελά στο «Timbuktu»

timbuktu 607

Για να δείτε το «Τιμπουκτού» πριν βγει στις ελληνικές αίθουσες, το Flix και η Weird Wave σάς προσκαλούν στην avant premiere της ταινίας, που θα γίνει τη Δευτέρα, 2 Μαρτίου, στις 20.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, στην Αθήνα. Για να διεκδικήσετε μία από τις διπλές προσκλήσεις για την προβολή, στείλτε μας email στο win@flix.gr, με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας οπωσδήποτε στο θέμα «Τιμπουκτού». Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου και οι νικητές της κλήρωσης θα ειδοποιηθούν με email.

Το «Τιμπουκτού» θα βγει στις αίθουσες στις 5 Μαρτίου από τη Weird Wave

timbuktu poster 607