Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Ελλάδα του Αλέξη Δαμιανού στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης

στα 10

Οι τρεις θρυλικές ταινίες του Αλέξη Δαμιανού σε ένα πρόγραμμα που υπενθυμίζει τις απαρχές του μοντέρνου σινεμά στην Ελλάδα.

Flix Team
Η Ελλάδα του Αλέξη Δαμιανού στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης

Με το γενικό τίτλο «Η Ελλάδα όπως την είδε ο Αλέξης Δαμιανός», η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης τιμά τον Αλέξη Δαμιανό προβάλλοντας τις τρεις μεγάλου μήκους ταινίες του, από την Κυριακή 25 έως την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

Διαβάστε αναλυτικά: «Ποιητής, σκηνοθέτης, ηθοποιός, αγρότης…»: Ο Δημήτρης Παντελιάς μιλάει για το δικό του Αλέξη Δαμιανό


Πρόγραμμα Προβολών

Ηνίοχος 607

Κυριακή 25/11 στις 21:00 | Ηνίοχος (Ελλάδα, 1994)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Αλέξης Δαμιανός, Με τους: Βάσια Ελευθεριάδη, Θοδωρή Πολυζώνη, Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου. Έγχρωμη,140΄ | Μια τοιχογραφία της Ελλάδας των τελευταίων 50 χρόνων με ήρωα τον Ηνίοχο, ως εμβληματική μορφή μιας παρορμητικής χώρας να επιμένει να ενσαρκώνει τις αξίες της άμιλλας, της επαγρύπνησης και της αγάπης. Κι όλα αυτά σε έναν αγώνα χωρίς νικητές και νικημένους, όταν το σύμπαν γύρω με τρόπους ανίερους τον απαξιώνει σε μια ένοχη λήθη.

Μέχρι το Πλοίο 607

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 21:30 | ...Μέχρι το πλοίο (Ελλάδα, 1966)

Σκηνοθεσία – διασκευή σεναρίου: Αλέξης Δαμιανός. Με τους: Αλέξη Δαμιανό, Χρήστο Τσάγκα, Ελένη Μπουρμπουχάκη, Γιώργο Χαραλαμπίδη, Βένια Παλίρη. Ασπρόμαυρη, 95΄ | Η μετανάστευση, ο νεανικός ερωτισμός και η σιωπηλή βία μιας συμβιβασμένης οικογενειακής καθημερινότητας σε μια ταινία άγριας ειλικρίνειας για τους απόκληρους της ζωής που πάντα θα νιώθουν παντού «ξένοι».

Ευδοκία 607

Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 21:30 | Ευδοκία (Ελλάδα, 1971)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Αλέξης Δαμιανός. Με τους: Μάρω Βασιλείου, Χρήστο Ζορμπά, Κούλα Αγαγιώτου, Γιώργο Κουτούζη. Έγχρωμη, 97΄ | Μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου με ήρωες αρχετυπικές μορφές του αρσενικού, του θηλυκού και του ανελέητου συστήματος. Ηρωες μιας καθημερινότητας που απαιτεί συμβιβασμούς, υποχωρήσεις και μια ανεξάντλητη επιθυμία για ελευθερία χωρίς στερεοτυπικές δεσμεύσεις και υποκρισία.

Πληροφορίες

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης - αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-378404) | Γενική είσοδος: 4€ // CineΚάρταF: 3€ // CineΚάρταF Gold: Δωρεάν | Στο πλαίσιο του αφιερώματος και κατά τη διάρκειά του, θα διατίθεται σε προσφορά η έκδοση Αλέξης Δαμιανός (45ο ΦΚΘ, 2004). Τιμή: 5 ευρώ (αρχική τιμή: 10 ευρώ). | Περισσότερες πληροφορίες στα πωλητήρια του Φεστιβάλ στο Ολύμπιον και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ταινιοθήκη Δαμιανός