Industry

25 Μαΐου 1977: Οταν το πρώτο «Star Wars» έκανε πρεμιέρα, αλλά έφαγε τη σκόνη του Μπαρτ Ρέινολντς

στα 10

Ο «Πόλεμος των Αστρων» πέρασε την εισπρακτική και πολιτισμική ιστορία - αλλά όχι από την αρχή, όχι όταν αναμετρήθηκε με τον «Ατσίδα και το Λαγωνικό»!

25 Μαΐου 1977: Οταν το πρώτο «Star Wars» έκανε πρεμιέρα, αλλά έφαγε τη σκόνη του Μπαρτ Ρέινολντς

Η ιστορία παίζει παιχνίδια, κάποιες φορές και διασκεδαστικά. Μπορεί η saga του «Star Wars» να έχει, πια, χαραχτεί στην ιστορία - της ποπ κουλτούρας, του κινηματογράφου, της ανθρωπότητας, του box-office - αλλά η καριέρα του δεν ξεκίνησε αρκετά ελπιδοφόρα!

Δείτε ακόμη: Ενα μικρό αριστούργημα: δείτε την πρώτη ακρόαση των Μαρκ Χάμιλ & Χάρισον Φορντ για το «Star Wars»

Στη λίστα με τις 100 ταινίες που έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στην Αμερική, υπάρχουν μόνο τρεις περιπτώσεις όπου, δύο από αυτές, βγήκαν την ίδια μέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες: αυτές είναι ο «Δρ. Ζιβάγκο» και το «Thunderball», τα Χριστούγεννα του '65, ο «Εξορκιστής» και το «Κεντρί», τα Χριστούγεννα του '73 και δυο ακόμα, ιδιαίτερα αταίριαστες, το «Star Wars: Episode IV - A New Hope» και το «Smokey and the Bandit», με τον ελληνικό τίτλο «Ο Ατσίδας και το Λαγωνικό», με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Ρέινολντς και ερωτικό ενδιαφέρον του τη Σάλι Φιλντ.

Διαβάστε ακόμη: 40 χρόνια «Star Wars». Πώς είχαν υποδεχτεί τότε οι κριτικοί το έπος του Τζορτζ Λούκας;

smokey and the bandit 607

Κι αν τώρα η πρώτη ταινία του franchise του «Πολέμου των Αστρων» είναι μόλις δεύτερη στη λίστα των πιο επιτυχημένων, εμπορικά, ταινιών στην Αμερική, μετά το «Οσα Παίρνει ο Ανεμος» και το «Smokey» κρατά την 77η, η πορεία τους ξεκίνησε αντίστροφα. Οταν οι δυο ταινίες, σαν σήμερα, στις 25 Μαΐου 1977, έκαναν πρεμιέρα στις αίθουσες, το «Smokey and the Bandit» ανέβηκε μεμιάς στο #1 του box-office - εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλότερη θέση (λαμβάνοντας υπόψιν πληθωρισμό, αλλαγή τιμών εισιτηρίων κτλ), από τους «Harry Potter», το «West Side Story», τον «Λόρενς της Αραβίας» και, κατά την κόρη του Αλφρεντ Χίτσκοκ, ήταν μια από τις αγαπημένες ταινίες του μετρ!

star wars new hope 607

Το φιλμ, σε σκηνοθεσία του Χαλ Νίνταμ, μια κωμική περιπέτεια, κεφαλαιοποίησε το όνομα του Μπαρτ Ρέινολντς που βρισκόταν, τότε, στα καλύτερά του. Η ταινία θεωρήθηκε η πιο σίγουρη επιλογή επιτυχίας της εβδομάδας, ειδικά για την αμερικανική επαρχία και τις νότιες πολιτείες, η ιδανική καλοκαιρινή ταινία που δεν επηρεάζεται από τις κριτικές, δεν έχει κοστίσει πολλά και προωθείται εύκολα. Ειδικά μ' έναν πρωταγωνιστή σαν τον Μπαρτ Ρέινολντς (πότε θ' αρχίσουμε να τον γράφουμε Μπερτ;), με το εκρηκτικό σεξ απίλ του και το χάρισμα προσέγγισης των θεατών. Χαρακτηριστικά, η ταινία βγήκε σε 386 αίθουσες, ενώ το «Star Wars» σε μόλις 43!

Διαβάστε ακόμη: May the 4th be with you! Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες στιγμές του «Star Wars»

star wars new hope 607

Το ακόμα πιο διασκεδαστικό στην ιστορία, είναι πως ενώ το «Smokey and the Bandit» ήταν μια ταινία της 20th Century Fox, το στούντιο υπολόγιζε ότι ένα άλλο δικό του φιλμ, το οποίο έβγαλε την ίδια ακριβώς ημερομηνία, θα ήταν η μεγάλη επιτυχία του καλοκαιριού - το «The Other Side of Midnight», βασισμένο στο μπεστ-σέλερ του Σίντνεϊ Σέλντον, με τον Ραφ Βαλόνε στο ρόλο του αλά Ωνάση Ελληνα μεγιστάνα. Η κινηματογραφική μοίρα, βέβαια, είχε άλλα σχέδια και πολύ γρήγορα, βδομάδα με τη βδομάδα, το «Star Wars: Episode IV - A New Hope» δημιούργησε το ρεύμα του και ξεπέρασε κάθε υπολογισμό.

star wars new hope 607