Buzz

40 χρόνια «Star Wars». Πώς είχαν υποδεχτεί τότε οι κριτικοί το έπος του Τζορτζ Λούκας;

στα 10

40 χρόνια πέρασαν από τότε που το διαστημικό έπος του Τζορτζ Λούκας παίχτηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες, κερδίζοντας εκατομμύρια οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά τι γνώμη είχαν οι κριτικοί της περιόδου εκείνης για την ταινία;

40 χρόνια «Star Wars». Πώς είχαν υποδεχτεί τότε οι κριτικοί το έπος του Τζορτζ Λούκας;

Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, κυκλοφόρησε το «Star Wars» στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής. Μόνο που τότε κανείς δεν περίμενε την τεράστια επιτυχία του διαστημικού έπους του Τζορτζ Λούκας, αλλά ούτε και τον αντίκτυπο που θα είχε στην ποπ κουλτούρα γενικότερα. Πολλοί ήταν μάλιστα αυτοί που γέλασαν βλέποντας το πρώτο τρέιλερ του «Star Wars» στις αίθουσες την περίοδο εκείνη.

Παρά τα όποια γέλια και σχόλια δέχτηκε η ταινία του Λούκας πριν βγει στις αίθουσες, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάληξη που είχε και την αποδοχή που συνάντησε από το κοινό. Οι περιπέτειες του Λουκ Σκάιγουοκερ για να σώσει την πριγκίπισσα Λέια από τον Νταρθ Βέιντερ, αλλά και η μυθολογία γύρω από τους Τζεντάι και τη Δύναμη, άρχιζαν να αποκτούν εκατομμύρια οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: May the 4th be with you! 2+1 βίντεο για να γιορτάσεις κι εσύ την ημέρα του «Star Wars»

star wars

star wars

Πώς, όμως, υποδέχτηκαν οι κριτικοί της εποχής εκείνης την πρώτη ταινία του διαστημικού έπους του Λούκας; Αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι μαγεύτηκαν από το σύμπαν που έχτισε ο Λούκας, δίνοντας επαίνους στους C3PO και R2-D2, αλλά και στη διαχρονικά εμβληματική σκηνή της καντίνας στον πλανήτη Τατουίν. Ο Ρότζερ Εμπερτ είχε γράψει τότε πως «το "Star Wars" είναι ένα παραμύθι, ένας θρύλος, ο οποίος βρίσκει τις ρίζες του στις πιο διάσημες ιστορίες». Ο Εμπερτ συνεχίζει με το να βρίσκει συστατικά στην ταινία που του θυμίζουν κάτι από το «Flash Gordon» το οποίο συναντά το «2001: A Space Odyssey», ενώ παρομοιάζει τους κακούς ως έναν συνδυασμό «Ναζί με μάγους». Καταλήγει λέγοντας πως η ταινία του Λούκας συνδυάζει όλους αυτούς του μύθους τέλεια, σε ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Ο Βίνσεντ Κάνμπι, των New York Times, έγραψε πως «το "Star Wars" είναι η πιο περίτεχνη, πιο ακριβή, πιο πανέμορφη ταινία που έχει γυριστεί ποτέ. Πρόκειται για μια αποθέωση της σειράς του «Flash Gordon», ενώ συνδυάζει στοιχεία από ένα πλήθος λογοτεχνικών αριστουργημάτων όπως το «Quo Vadis?», το «The Wizard of Oz», το «Ivanhoe» κ.α. […] Είναι διασκεδαστικό και αστείο».

Ο Τσαρλς Τσάμπλιν, των Los Angeles Times έγραψε πως η ταινία θυμίζει κάτι από τα παλιά καλά γουέστερν τα οποία συναντούν τον «Flash Gordon». Αλλά η κλασική ιστορία του καλού εναντίον του κακού και οι ηρωικές αναμετρήσεις, και τα μηνύματα θάρρους και πίστης είναι εκείνα που πραγματικά τον έκαναν να αγαπήσει το μοναδικό αυτό εγχείρημα του Τζορτζ Λούκας και να χαθεί στον κόσμο του.

Διαβάστε ακόμα: Oταν οι φανς έχουν έμπνευση. Πόστερ παρωδίες του «Star Wars: The Last Jedi»

star wars

star wars

Από την άλλη, όμως, υπήρχαν και αυτοί που δεν είδαν με καλό μάτι τo επίτευγμα του Λούκας, και δεν χαρίζονταν στους χαρακτηρισμούς τους, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που τη χαρακτήρισαν αφελή και «ταινία για κόμικς» (την περίοδο εκείνη κάποιοι ακόμα θεωρούσαν τα κόμικ ως κάτι το ευτελές και άτεχνο!). Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός ανήκει στον Τζόι Γκουλντ Μπόιουμ, της Wall Street Journal, ο οποίος τιτλοφορεί την κριτική του ως «ο θρίαμβος του camp» και, ανάμεσα σε άλλα, γράφει πως «είναι καταθλιπτικό το να βλέπει κανείς όλα αυτά τα κινηματογραφικά επιτεύγματα και τις εξαιρετικές τεχνολογικές ικανότητες να χαραμίζονται σε τέτοια παιδιάστικα υλικά».

Στο ίδιο κλίμα, η Πολίν Κέιλ, του The New Yorker, γράφει πως η ταινία δεν ενδιαφέρει κανέναν απολύτως και δεν μπορεί να βρει κάποιον τρόπο για να «συνδεθεί» με το κοινό της. Δεν υπάρχει λυρισμός και η μόνη ομορφιά της είναι η σκηνή με το διπλό ηλιοβασίλεμα. Μπορεί να είναι διασκεδαστική, αλλά ταυτόχρονα είναι και εξουθενωτική: σαν να πηγαίνεις μια ομάδα παιδιών στο τσίρκο. Και καταλήγει πως το «Star Wars» είναι «ένα έπος χωρίς όνειρο».

Τέλος, ο Τζον Σάιμον, από το New York Magazine, γράφει πως «αν βγάλεις τις εντυπωσιακές εικόνες και την επιστημονική ορολογία, τότε το μόνο που μένει είναι μια ιστορία με χαρακτήρες και διαλόγους αρκετά τετριμμένους. Σίγουρα η νοοτροπία και οι αξίες της ταινίας μπορούν να αναπαραχθούν σε μια τριτοκλασάτη μη-επιστημονικής φαντασίας ιστορία».

Η ιστορία, φυσικά, τους διέψευσε. Το «Star Wars» παραμένει μια από τις πιο σημαντικές και σπουδαίες σειρές ταινιών επιστημονικής φαντασίας, με εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο και αμέτρητες ιστορίες, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη ειπωθεί και άλλες που περιμένουν ακόμα ανυπόμονα να τις ακούσουμε.

40 χρόνια «Star Wars» και... May the Force be with you!


Περισσότερος Πόλεμος των Άστρων:

star wars poster

Tags: star wars