Industry

Πώς αντιδρά ο Σπάικ Λι κι η παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα στην αναβολή του Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Με ισόποσες δόσεις ελπίδας και δυσπιστίας...

Πώς αντιδρά ο Σπάικ Λι κι η παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα στην αναβολή του Φεστιβάλ Καννών

Ούτε δυο μέρες αφότου το Φεστιβάλ Καννών ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία του, τον Μάιο 2020, η κινηματογραφική αγορά βουΐζει από προτάσεις, φόβους και ανασφάλεια. Η αναβολή του Φεστιβάλ Καννών - που, πραγματικά, δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη, θα ήταν αδύνατον να διεξαχθεί το Φεστιβάλ την προσεχή περίοδο - δεν αφήνει μετέωρες μόνο τις πρεμιέρες πολυαναμενόμενων ταινιών που θεωρούνταν βέβαιο ότι θα λανσαριστούν στην Κουραζέτ, όπως το «The French Dispatch» του Γουες Αντερσον, το «Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν, ή η «Annette» του Λεός Καράξ, αλλά ολόκληρη τη δραστηριότητα της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα της καλλιτεχνικής, ανεξάρτητης πλευράς της.

Διαβάστε ακόμη: Ποια επαγγέλματα σχετικά με το σινεμά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα όσων θα λάβουν τα μέτρα στήριξης

Ο Σπάικ Λι, που θα κρατούσε (ή θα κρατήσει) φέτος την περίοπτη θέση του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, τίθεται, φυσικά, υπέρ της απόφασης της διοργάνωσης: «Συμφωνώ 100% με τον διευθυντή, Τιερί Φρεμό και το Φεστιβάλ. Ο κόσμος άλλαξε κι αλλάζει κάθε μέρα. Ανθρωποι πεθαίνουν κι ο Γάλλος Πρόεδρος είπε, αρκετές φορές, παραφράζοντάς τον, ότι είμαστε σε πόλεμο. Αυτά που αγαπάμε πρέπει να καθίσουν στο πίσω κάθισμα για λίγο, οι ταινίες, η τηλεόραση, τα σπορ. Κόσμος απολύεται, κόσμος δεν ξέρει πότε θα ξαναπληρωθεί, πώς θα δουν τα παιδιά τους, ποιος θα τα φροντίζει με τα σχολεία κλειστά, όλο αυτό είναι η απόλυτη τρέλα.»

French Dispatch

Σ' ένα διεξοδικό ρεπορτάζ του Variety, ξεκαθαρίζει κι η στάση των Ευρωπαίων παραγωγών. Ο Ισπανός παραγωγός και διανομέας, Αντόνιο Σάουρα, επαυξάνει: «Αυτό ήταν το μόνο λογικό βήμα και χαίρομαι που το έκαναν τώρα, αντί να περιμένουν ως τα μέσα Απριλίου, όπως είχε πει αρχικά το Φεστιβάλ. Ομως η αναβολή είναι κακό νέο για τους ανεξάρτητους παραγωγούς που κάνουν τη μισή ετήσια δουλειά τους στις Κάννες.» Ο Σάουρα θεωρεί πως το πλάνο για πραγματοποίηση του Φεστιβάλ τον Ιούνιο - Ιούλιο, όπως επιφυλακτικά σκέφτεται προς το παρόν η διοργάνωση, είναι υπερβολικά αισιόδοξο, ειδικά για τη συμμετοχή ταινιών κι επαγγελματικών από την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθυστέρησαν να εφαρμόσουν μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα | Μάης '68 | Η μέρα που διακόπηκε το Φεστιβάλ Καννών

Ο Τζέρεμι Τόμας, ο βραβευμένος με Οσκαρ Βρετανός παραγωγός ταινιών σαν τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα» και το «Sexy Beast», δηλώνει πως κατανοεί την απόφαση του Φεστιβάλ, παρότι η ακύρωσή του θα είναι καταστροφική. «Φαντάζομαι ότι όπου να 'ναι η πραγματικότητα θα δείξει το πρόσωπό της, γιατί αυτή η ασθένεια εκδηλώνεται σε διαφορετικές στιγμές σε κάθε μέρος, αλλά νομίζω ότι το διεθνές πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα δυσκολευτεί ν' ανταποκριθεί.» Ανάλογη είναι η αντίδραση και του Εντ Γκίνεϊ, του επίσης Βρετανού παραγωγού της «Ευνοούμενης», που δηλώνει, «δεν μου φαίνεται πιθανό να γίνει το Φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι, παρότι θα μου δώσει μεγάλη χαρά να βρίσκεται τότε ο κόσμος σ' αυτό το στάδιο.»

Ο Σουνίλ Ντόσι, Ινδός παραγωγός κι επικεφαλής της Alliance, βρίσκει το ενδεχόμενου του να γίνει το Φεστιβάλ Καννών το καλοκαίρι μη ρεαλιστικό. «Πρέπει να δείξουμε τις αντοχές μας, να συνασπιστούμε και ν' αναδιοργανωθούμε για ν' αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα του κόσμου μας,» λέει. «Οταν οι Κάννες έχασαν ένα χρόνο το 1968, συνέχισαν να είναι το σπουδαιότερο φεστιβάλ στον κόσμο. Αν οι Κάννες δεν γίνουν για μια χρονιά, δεν θα προκαλέσει οριστική ζημιά στο Φεστιβάλ.»

memoria 607

Λιγότερο υπαρξιακός και πιο πρακτικός, ο Τζιανλούκα Κούρτι, ο Ιταλός παραγωγός και επικεφαλής της Minerva, προσγειώνει τις σκέψεις: «Πώς μπορείτε να φαντάζεστε ότι θα γίνει το Φεστιβάλ στα τέλη Ιουνίου; Ποιος θα μπει στην Αίθουσα Λιμιέρ, με τις πάνω από 2.000 θέσεις της, για να δει ταινία; Εγώ δεν θα έμπαινα ούτε με διπλή μάσκα! Και ποιος θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους από κάθε σημείο του κόσμου κι από χώρες όπου η πανδημία ακόμα θα εξελίσσεται;»

Μια ιδέα που συζητιέται χαμηλόφωνα είναι το Φεστιβάλ Καννών να πάρει, χρονικά, τη θέση του Φεστιβάλ Βενετίας τον Σεπτέμβριο - αλλά το μεγάλο ιταλικό φεστιβάλ απαντά ξεκάθαρα κι αυστηρά: «Το Φεστιβάλ Βενετίας, προγραμματισμένο για τις 2 με 12 Σεπτεμβρίου 2020, εξακολουθεί να ισχύει. Προφανώς προχωράμε μπροστά. Καμία άλλη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου δεν αμφισβητείται, ούτε το Τέλιουραϊντ, ούτε το Τορόντο. Προφανώς, εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης, δεν υπάρχουν βεβαιότητες, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και συνεχίζουμε.»

Το βαρύ πυροβολικό της αμερικανικής παραγωγής, ο Τομ Μπέρναρντ της Sony Pictures Classics, μιλά με τρόπο συγκινητικό: «Ελπίζω, ακόμα κι αν δεν γίνει το Φεστιβάλ, να δει η Κριτική Επιτροπή τις ταινίες και ν' απονείμει τα βραβεία της. Μια νίκη στις Κάννες είναι μια μεγάλη ενίσχυση στο μάρκετινγκ κάθε ταινίας. Θα είναι τεράστια απογοήτευση να χάσουμε αυτή την επιμέλεια από το Φεστιβάλ Καννών. Οι Κάννες ρίχνουν τον προβολέα στις καλύτερες ταινίες απ' όλο τον κόσμο και τις κάνουν σημεία αναφοράς για την εποχή μας.»

Διαβάστε ακόμη: Την ωραιότερη ιδέα για την υποστήριξη των σινεμά που έκλεισαν, την έχει το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ