Industry

Την ωραιότερη ιδέα για την υποστήριξη των σινεμά που έκλεισαν, την έχει το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ

στα 10

Αυτή είναι η ιδέα που και ψυχαγωγεί τον κόσμο εν μέσω κοροναϊού και επενδύει στους κινηματογράφους που υποφέρουν, κλειστοί.

Την ωραιότερη ιδέα για την υποστήριξη των σινεμά που έκλεισαν, την έχει το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ

Το online viewing είναι σωτηρία για το σύμπαν του κοροναϊού, για τις μέρες που διανύουμε: με τα σινεμά κλειστά, με την απομόνωση επιτακτική, ευτυχώς οι περισσότεροι οργανισμοί και εταιρείες προσφέρουν απλόχερα διαδικτυακή θέαση. Αλλά τι θα γίνει όταν θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε το επόμενο βήμα, τι απώλειες θα έχει η κινηματογραφική βιομηχανία και, προφανώς, οι κινηματογραφικές αίθουσες που μένουν σφραγισμένες;

Διαβάστε ακόμη: 200 ντοκιμαντέρ από το Idfa, ελεύθερα, online

Η Σουηδία κάνει μια υποδειγματική πρόταση. Η Draken Film, η online VOD πλατφόρμα του Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ συμπράττει με σουηδικές εταιρείες κινηματογραφικής διανομής, προκειμένουν να ξεκινήσει να προβάλλει στο διαδίκτυο τις ταινίες τους που επρόκειτο αυτή την εποχή να βγουν στα σινεμά. Ετσι, οι ίδιες οι ταινίες θα μπορέσουν να έχουν την επαφή τους με το κοινό, έστω μ' ένα διαφορετικό λανσάρισμα.

white white day Μια Λευκή, Λευκή Μέρα

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι νέοι συνδρομητές που θα γραφτούν στην πλατφόρμα για τους ερχόμενους έξι μήνες, θα επιλέγουν, ταυτόχρονα, ποιον κινηματογράφο της περιοχής τους θέλουν να υποστηρίξουν και το 50% των εσόδων από τις συνδρομές τους θα δοθεί στις αντίστοιχες αίθουσες. Μ' αυτόν τον τρόπο θα βγουν στη Σουηδία κάποιες από τις πιο hot καλλιτεχνικές ταινίες της σεζόν, όπως το «Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά, το «The Perfect Candidate» της Χάιφα Αλ Μανσούρ, ή το «Μια Λευκή, Λευκή Μέρα» του Χλίνουρ Πάλμασον.

«Ο κοροναϊός είναι ένα βαρύ χτύπημα στην κινηματογραφική βιομηχανία,» δηλώνει ο Γιόνας Χόλμπεργκ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ. «Το κλείσιμο των σινεμά θα επηρεάσει όλους όσους ασχολούνται με τις ταινίες, οι συνέπειες για τους ίδιους τους κινηματογράφους θα είναι ολέθριες. Οι κινηματογράφοι τώρα χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας.» Γιατί αυτή την εποχή δεν υπάρχει μόνο το «πλένουμε καλά τα χέρια μας», υπάρχει και το «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο».