Φεστιβάλ / Βραβεία

To Φεστιβάλ Καννών ανακοινώνει επίσημα πως δεν θα γίνει το Μάιο του 2020

στα 10

Για την ώρα το Φεστιβάλ μιλάει για αναβολή και διεξαγωγή στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου.

To Φεστιβάλ Καννών ανακοινώνει επίσημα πως δεν θα γίνει το Μάιο του 2020

Με μια επίσημη ανακοίνωση το Φεστιβάλ Καννών επισημοποιεί πως δεν θα γίνει στις προγραμματισμένες ημερομηνίες του, από τις 12 μέχρι τις 23 Μαΐου, δηλαδή. Οπως αναφέρει «πολλές εκδοχές λαμβάνονται υπόψη για τη διεξαγωγή του, με κυριότερη αυτή μιας απλής αναβολής και διεξαγωγής του στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου του 2020».

Διαβάστε εδώ αυτούσια την ανακοίνωση του Φεστιβάλ Καννών:

Σε αυτήν την εποχή παγκόσμιας κρίσης, οι σκέψεις μας πηγαίνουν στα θύματα του COVID-19 και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσους παλεύουν με τον ιό. Σήμερα πήραμε την ακόλουθη απόφαση: Το Φεστιβάλ των Καννών δεν μπορεί να γίνει στις προγραμματισμένες ημερομηνίες, από τις 12 μέχρι τις 23 Μαΐου. Πολλές εκδοχές λαμβάνονται υπόψη για τη διεξαγωγή του, με κυριότερη αυτή μιας απλής αναβολής και διεξαγωγής του στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου του 2020.

Μόλις η εξέλιξη της κατάστασης στη Γαλλία και παγκοσμίως μας επιτρέψει να έχουμε πρόσβαση σε ρεαλιστικές πιθανότητες, θα κάνουμε γνωστή την απόφασή μας, πάντοτε σε συμφωνία με τη συνεχή επικοινωνία μας με την Γαλλική Κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή των Καννών, όπως και με το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ, την κινηματογραφική βιομηχανία και όλους τους συνεργάτες της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, το Φεστιβάλ των Καννών εκφράζει με δύναμη τη στήριξή του σε όσους μας καλούν να σεβαστούμε τις απαγορεύσεις μετακίνησης στη χώρα και ζητούν να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές σε όλον τον κόσμο.

Η απόφαση του Φεστιβάλ Καννών ήρθε μετά το γενική απαγόρευση των πάντων στη Γαλλία, ενώ τις τελευταίες μέρες μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία επαγγελματιών του χώρου έβαλε στο τραπέζι την ιδέα να διεξαχθεί η Αγορά του φεστιβάλ διαδικτυακά.

Η προηγούμενη και μοναδική φορά που το Φεστιβάλ των Καννών δεν είχε αναβληθεί αλλά ακυρωθεί τελείως ήταν το 1968 - διαβάστε εδώ αναλυτικά για την επανάσταση που ανατίναξε το Φεστιβάλ.


Λίγε ώρες μετά την ανακοίνωση πως το Φεστιβάλ των Καννών αναβάλλεται, ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, Σπάικ Λι, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις στο Variety.

«Συμφωνώ 110% με τον Τιερί και το Φεστιβάλ των Καννών. O κόσμος άλλαξε και αλλάζει κάθε μέρα. Ανθρωποι πεθαίνουν και ο Πρόεδρος της Γαλλίας είπε, αρκετές φορές – παραφράζω – “βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ειμαστε λες ζούμε σε μια περίοδο πολέμου. Τα πράγματα που αγαπάμε θα πρέπει να τα βάλουμε για λίγο στην άκρη: ταινίες, τηλεόραση, αθλήματα, το NBA είναι ένα παγκόσμιο άθλημα, το μπέιζμπολ. Πολλά πράγματα έχουν αναβληθεί και συμφωνώ με την κίνηση αυτή.»

Οταν ρωτήθηκε για το αν φεστιβάλ καταφέρει να διεξαχθεί σε μια άλλη ημερομηνία θα μπορέσει ο ίδιος να αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου της κριτικής επιτροπής εκείνος απάντησε πως «ας μη ξεχνάμε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ, την μεγαλύτερη σκηνή του κόσμου για το σινεμά και θα είμαι ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Δεν μπορώ να ξέρω το τι θα γίνει αύριο. Ολοι θα πρέπει να πέσουμε στα γόνατα μας και να προσευχηθούμε να βγούμε από όλο αυτό, να βρεθεί ένα εμβόλιο, και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας – σωματικά, ψυχικά και οικονομικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν πρόκειται για αστείο. Δεν πρόκειται για κάποια ταινία. Ο κόσμος πεθαίνει.»

Ο Λι είπε πως τις τελευταίες αυτές μέρες τις περνάει με την οικογένειά του «κάνουμε ακριβώς ό,τι κάνει και ο υπόλοιπος κόσμος – βρισκόμαστε όλοι μαζί, αγαπάμε ο ένας τον άλλον και προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε μαζί. Οι άνθρωποι εκεί έξω χάνουν τις δουλειές τους και δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν ξανά ή πότε θα ξαναδούν τα παιδιά τους. Τα σχολεία κλείνουν και τώρα ποιος θα φροντίζει αυτά τα παιδιά; Είναι μια σκέτη τρέλα εκεί έξω.»