Buzz

Πέθανε ο συνθέτης του κλασικού θέματος του Τζέιμς Μποντ, Μόντι Νόρμαν

στα 10

Ο Μόντι Νόρμαν, ο συνθέτης πίσω από το εμβληματικό θέμα του Τζέιμς Μποντ, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Flix Team
Πέθανε ο συνθέτης του κλασικού θέματος του Τζέιμς Μποντ, Μόντι Νόρμαν

Ο Μόντι Νόρμαν, ο συνθέτης πίσω από το εμβληματικό θέμα του Τζέιμς Μποντ, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπό του ανέφερε: «Με θλίψη μοιραζόμαστε την είδηση ότι ο Μόντι Νόρμαν πέθανε στις 11 Ιουλίου 2022 μετά από σύντομη ασθένεια».

Ο Νόρμαν συνέθεσε το πιο διάσημο soundtrack για το «Dr. Νο», την ταινία του Τζέιμς Μποντ του 1962 με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι. Το θέμα του για τον Τζέιμς Μποντ, όπως αργότερα ενορχηστρώθηκε από τον συνάδελφό του Τζον Μπάρι, θα γινόταν το κεντρικό εμβληματικό θέμα για ολόκληρο το franchise. Οπως είπε ο Νόρμαν στην ιστοσελίδα του, «αναγνωρίσαμε ότι χρειαζόμασταν έναν φρέσκο, σύγχρονο ήχο για το κύριο θέμα, και στο πρόσωπο του νεαρού και ανερχόμενου τότε Τζον Μπάρι βρήκαμε έναν υπέροχο ενορχηστρωτή, οπότε όλο αυτό λειτούργησε πολύ καλά».

monty norman Ο Μόντι Νόρμαν με την σύζυγό του, ηθοποιό και τραγουδίστρια, Νταϊάνα Κάπλαντ

Ο Νόρμαν έγραψε τα τραγούδια που ακούγονται στο «Dr. No», συμπεριλαμβανομένου kai του «Under the Mango Tree», το οποίο τραγουδά η Ούρσουλα Αντρες καθώς αναδύεται από τον ωκεανό για να δει τον Κόνερι για πρώτη φορά. Εγραψε επίσης τα «Kingston Calypso» και «Jump Up» επί τόπου. Το θέμα του Τζέιμς Μποντ θα εμφανιστεί μόνο μήνες αργότερα, καθώς ο Νόρμαν πάλευε να γράψει το soundtrack αργότερα στο Λονδίνο.

Αλλά μια διαμάχη ξέσπασε δεκαετίες αργότερα, όταν ο Τζον Μπάρι ισχυρίστηκε ότι είναι ο συνθέτης του θέματος, με αποτέλεσμα ο Νόρμαν να μηνύσει τους Times του Λονδίνου για συκοφαντική δυσφήμιση για μια ιστορία του 1997 («Theme Tune Wrangle Has 007 Shaken and Stirred») που αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Νόρμαν ότι ήταν ο πραγματικός συνθέτης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε υπέρ του Νόρμαν το 2001, επιδικάζοντάς του 30.000 λίρες συν τα δικαστικά έξοδα. Ο Νόρμαν αργότερα είπε ότι ένιωθε δικαιωμένος από την απόφαση.