Industry

The party is over... Εφυγε, στα 82 χρόνια του, ο Τζέιμς Κάαν

στα 10

Τέλος για τον Σόνι Κορλεόνε που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Flix Team
The party is over... Εφυγε, στα 82 χρόνια του, ο Τζέιμς Κάαν

Ο ηθοποιός που θα μείνει στην ιστορία ως Σόνι Κορλεόνε στον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, που πάρταρε σκληρά όλη του τη ζωή, που αφοσιώθηκε στο σινεμά και στους υπέροχους ρόλους που μας χάρισε, έφυγε από τη ζωή στα 82 χρόνια του, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του στο twitter: Με μεγάλη λύπη σας ενημερώνουμε ότι ο Τζίμι έφυγε, το βράδυ της 6ης Ιουλίου. Η οικογένεια εκτιμά τη γενναιόδωρη αγάπη και τα ειλικρινά συλλυπητήρια και ζητά να συνεχίσετε να σέβεστε την ιδιωτικότητά της αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Διαβάστε ακόμη: Η Κάθι Μπέιτς και ο Τζέιμς Κάαν ζουν ξανά το «Misery» 25 χρόνια μετά

Γεννημένος το 1940 στο Μπρονξ, ο Κάαν, αποφασισμένος πάσει θυσία να μην ακολουθήσει τα χνάρια του χασάπη πατέρα του, ξεκίνησε καριέρα ποδοσφαιριστή αλλά την εγκατέλειψε όταν γνώρισε, στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα, τον νεαρό συνομήλικό του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

james caan

Μετά από μικρούς ρόλους στο θέατρο και την τηλεόραση, ο Κάαν έπαιξε σε δυο ταινίες του Χάουαρντ Χοκς, το «Red Line 7000» και το «El Dorado», δίπλα στον Τζον Γουέιν και τον Ρόμπερτ Μίτσαμ. Αρχισε, όμως, να βρίσκει την κινηματογραφική του ταυτότητα το 1967, με το «Countdown» του Ρόμπερτ Ολτμαν. Ενα χρόνο αργότερα, έπαιζε στο «The Rain People» του Κόπολα, Ηταν, φυσικά, σε δική του ταινία, στον «Νονό», που ο Τζέιμς Κάαν έδωσε το ραντεβού του με την Ιστορία, ως Σόνι Κορλεόνε (παρότι είχε κάνει οντισιόν και για το ρόλο του Μάικλ που κράτησε ο Αλ Πατσίνο), ερμηνεία που του χάρισε τη μοναδική υποψηφιότητα για Οσκαρ της καριέρας του.

james caan

Την υπόλοιπη δεκαετία του '70, ο Τζέιμς Κάαν, παρότι απέρριψε εμβληματικούς ρόλους, όπως στις ταινίες «Στη Φωλιά του Κούκου», «Αποκάλυψη Τώρα» και «Κράμερ Εναντίον Κράμερ», έχτισε τη φήμη του και επιβλήθηκε ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Αμερικανούς ηθοποιούς της νέας γενιάς. Το ίδιο δεν ίσχυσε τη δεκαετία του '80: ο θάνατος της αδελφής του αλλά και η εντατική χρήση ναρκωτικών τον έβγαλαν εκτός επαγγελματικών, τουλάχιστον ορίων: αποχώρησε από το «Holcroft Covenant» που γύριζε με τον Ρόμπερτ Λάντλαμ κι έπαιξε ξανά στο σινεμά μόνο στο «Gardens of Stone» του Κόπολα, το 1987. Αμέσως μετά, ήρθε ο δεύτερος εμβληματικός ρόλος της καριέρας του, αυτός του συγγραφέα που πέφτει θύμα της σαδιστικής θαυμάστριάς του Κάθι Μπέιτς, στο «Misery» του Ρομπ Ράινερ.

james caan

Από τότε, ο Τζέιμς Κάαν δεν σταμάτησε να εμφανίζεται σε ταινίες, με δύο να ξεχωρίζουν περισσότερο, το «The Yards» του Τζέιμς Γκρέι και το «Dogville» του Λαρς φον Τρίερ. Τελευταία του αξιοσημείωτη ερμηνεία ήταν το 2018, στο «Out of the Blue» της Κάρολ Μόρλεϊ.

Σημαντικός κι αυθεντικός εκπρόσωπος της κινηματογραφικής γενιάς του '70, ο Τζέιμς Κάαν παντρεύτηκε τέσσερις φορές κι απέκτησε πέντε παιδιά, ανάμεσά τους και τον γνωστό ηθοποιό Σκοτ Κάαν. Εζησε μια γεμάτη ζωή - δυο-τρεις ζωές, για να είμαστε ειλικρινείς - κι αφήνει πίσω του σπουδαίες κινηματογραφικές στιγμές και μια μυθιστορηματική προσωπική ιστορία.