Buzz

Σήμερα, όχι μουσική. Αντίο στον Αντζελο Μπανταλαμέντι.

στα 10

Πέθανε στα 85 του χρόνια ο εμβληματικός συνθέτης που συνέδεσε άρρηκτα την καριέρα του με αυτή του «Twin Peaks» και τη φιλμογραφία του Ντέιβιντ Λιντς.

Σήμερα, όχι μουσική. Αντίο στον Αντζελο Μπανταλαμέντι.

«Σήμερα, όχι μουσική.»

Αυτός ήταν ο λιτός αποχαιρετισμός του Ντέιβιντ Λιντς στον Αντζελο Μπανταλαμέντι, που στα 85 του χρόνια έφυγε ήσυχος πως κανείς δεν πρόκειται ποτέ να τον ξεχάσει, έχοντας φροντίσει να γεμίσει τα (κόκκινα) δωμάτια, τα (μπλε) μπαρ, τους (ανοιχτούς δρόμους και τις πόλεις των ταινιών του με την εξίσου μυστηριώδη και σαγηνευτική με αυτές μουσική του.

«Μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές που έζησα ποτέ ήταν με με τον Αντζελο. Εχει μεγάλη καρδιά και μου επέτρεψε να μπω μέσα στον κόσμο του και να ασχοληθώ με τη μουσική. Οταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε, είχαμε αμέσως μια σύνδεση - εγώ δεν είχα ιδέα από μουσική, αλλά με ενδιέφεραν πάντοτε τα ηχητικά εφέ και οι ατμόσφαιρες. Συνειδητοποίησα πολλά πράγματα για τα ηχητικά εφέ και τη μουσική δουλεύοντας με τον Αντζελο, πόσο κοντά είναι το ένα με το άλλο», είχε δηλώσει ο Ντέιβιντ Λιντς το 1990 στους L.A. Times.

lynch badalamenti Με τον Ντέιβιντ Λιντς την εποχή του «Μπλε Βελούδου»

H συνεργασία των δύο αντρών ξεκίνησε όταν ζητήθηκε από τον Αντζελο Μπανταλαμέντι να συνεργαστεί με τον Λιντς ως προπονητής της Ιζαμπέλα Ροσελίνι για το τραγούδι στο «Μπλε Βελούδο». Οταν η παραγωγή δεν κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα του ίδιου του «Blue Velvet», ο Μπανταλαμέντι έγραψε ένα τραγούδι για τη φωνή της Τζούλι Κρουζ που θα ήταν το μαγευτικό «Mysteries of Love».

Μπανταλαμέντι, Κρουζ και Λιντς θα συνεργάζονταν στο «Twin Peaks», με το εμβληματικό θέμα αρχής - το τραγούδι «Falling» με στίχους του Ντέιβιντ Λιντς και μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Οι τρεις τους συνεργάστηκαν και στα δύο άλμπουμ της Τζούλι Κρουζ «Floating Into the Night» και «The Voice of Love».

Διαβάστε ακόμη: Τι θα ήταν το «Twin Peaks» χωρίς τη μουσική του Αντζελο Μπανταλαμέντι

angeloo Με τον Ντέιβιντ Μπόουι

Ο Αντζελο Μπανταλαμέντι, εκτός από μουσικές για τις ταινίες του Ντέιβιντ Λιντς (ανάμεσά τους για το «Straight Story», το ο«Mulholland Drive» και τον τρίτο κύκλο του «Twin Peaks»), έγραψε τη μουσική για το «Holy Smoke» της Τζέιν Κάμπιον, το «The Beach» του Ντάνι Μπόιλ, το «A Very Long Engagement» του Ζαν-Πιερ Ζενέ. Από τις πιο γνωστές συνεργασίες του ήταν και αυτή με την Μαριάν Φέιθφουλ το 1996 και τον Τιμ Μπουθ των James με τον πετυχημένο δίσκο «Booth and the Bad Angel» την ίδια χρονιά. Το 1998 ηχογράφησε με τη φωνή του Ντέιβιντ Μπόουι το «A Foggy Day (In London Town)» του Τζορτζ Γκέρσουιν για τη συλλογή «Red Hot + Raphsody».

Τον Αντζελο Μπανταλαμέντι αποχαιρέτησε πρώτος στο Instagram ο μικρανηψιός του:


Ακούστε εδώ Αντζελο Μπανταλαμέντι: