Buzz

H κινηματογραφική Αθήνα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

στα 10

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το ελληνικό σινεμά συναντά την αρχιτεκτονική σε μια ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του «Re-think Athens: Αστικές προκλήσεις 2014-15»

Flix Team
H κινηματογραφική Αθήνα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
(φωτό: Αγγελος Φραντζής)

Μέρος του «Re-think Athens: Αστικές προκλήσεις 2014-15», η ανοιχτή συζήτηση που θα λάβει χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 9 Δεκεμβρίου στις 19.00 θα αγγίξει γενικά μεθοδολογικά ζητήματα διερεύνησης των σχέσεων μεταξύ κινηματογράφου, αρχιτεκτονικής και πόλης, ενώ θα επικεντρωθεί στις αναπαραστάσεις του αθηναϊκού χώρου στον ελληνικό κινηματογράφο από την περίοδο της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης μέχρι τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Ομιλητές θα είναι ο Φρανσουά Πενζ (Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Κινούμενης Εικόνας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Cambridge), η Λυδία Παπαδημητρίου (Επίκουρη Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ), ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και ο Αγγελος Φραντζής (Σκηνοθέτης). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νικόλας Σουλιώτης (Κοινωνιολόγος, Ερευνητής ΕΚΚΕ - Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών), ενώ η γενική επιμέλεια της εκδήλωσης ανήκει στον Πάνο Δραγώνα (Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών).

Ανιχνεύοντας τη σχέση του ελληνικού σινεμά με την αλλαγή μιας μητρόπολης όπως είναι η Αθήνα, η συζήτηση θα διασχίζει όλη την ιστορία του ελληνικού σινεμά, από τον εμπορικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1960 μέχρι και τις ταινίες των νέων Ελλήνων δημιουργών που καταγράφουν τη διαρκή αλλαγή μιας πόλη σε κρίση.

Οπως αναφέρει και επίσημα το δελτίο Τύπου της εκδήλωσης:

Καμία άλλη τέχνη δεν έχει επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις πόλεις όσο αυτή του κινηματογράφου. Ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει την πολεοδομική εξέλιξη, τους μετασχηματισμούς του αστικού χώρου και τις αρχιτεκτονικές μεταβολές των μεγαλουπόλεων. Επιπλέον, οι κινηματογραφικές αφηγήσεις αποτυπώνουν τις κοινωνικές συνθήκες, τα κυρίαρχα πρότυπα διαβίωσης και το πνεύμα της κάθε εποχής. Η τέχνη του κινηματογράφου γεννήθηκε μέσα στις μητροπόλεις του 20ού αιώνα, κατέγραψε τα πρώτα βήματα ανοικοδόμησής τους και συνέβαλε στη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους.

Ο εμπορικός κινηματογράφος της δεκαετίας του 1960 αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οχήματα διάδοσης του μοντερνισμού στην Ελλάδα. Οι νεοαναγειρόμενες πολυκατοικίες, οι ανέσεις των αστικών διαμερισμάτων, η χρήση του αυτοκινήτου, αλλά και οι φωτεινές επιγραφές στον αθηναϊκό δημόσιο χώρο αποτέλεσαν βασικά στοιχεία των κινηματογραφικών αφηγήσεων της περιόδου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση των νέων προτύπων διαβίωσης. Ελάχιστα χρόνια αργότερα, ο πειραματικός κινηματογράφος της μεταπολίτευσης αποτύπωσε τα προβλήματα των ελληνικών πόλεων, κατέγραψε την αίσθηση αποξένωσης και μετατράπηκε σε ένα ισχυρό μέσο κριτικής του ελληνικού αστικού μοντέλου. Η εξέλιξη της ελληνικής πόλης συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο κινηματογραφικής διερεύνησης μέχρι τις μέρες μας. Η νέα ανθρωπογεωγραφία της πόλης και η κρίση της αστικής οικογένειας αποτελούν βασικές θεματικές των νεότερων κινηματογραφικών αφηγήσεων. Αντίστοιχα, η αποσύνθεση του αθηναϊκού κέντρου, οι μετασχηματισμοί των προαστίων και η κρίση του αστικού διαμερίσματος αποτυπώνονται με τον πλέον εύστοχο τρόπο μέσα από τον κινηματογραφικό φακό των νεότερων δημιουργών.

info

  • Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
  • Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
  • Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.
  • Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του επίσημου site της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο site και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο tab ΟΛΑ ΤΑ LIVE.

Διαβάστε ακόμη: