Το World Film Locations: Athens είναι ένας πρωτότυπος κινηματογραφικός οδηγός της ελληνικής πρωτεύουσας συμπληρώνει την επιτυχημένη σειρά World Film Locations του εκδοτικού οίκου Intellect. Εμβληματικές αλλά και λιγότερο γνωστές τοποθεσίες γυρισμάτων ελληνικών και ξένων ταινιών στην Αθήνα, από το ιστορικό κέντρο, τα μνημεία της και τις γειτονιές της μέχρι τις κοντινές παραλίες και τα προάστιά αποτελούν το θέμα αυτής της έκδοσης η οποία μεταφέρει τους αναγνώστες-θεατές σε ένα ταξίδι στο χρόνο καλύπτοντας σχεδόν ένα αιώνα κινηματογράφου. Οι παραγκουπόλεις στο Δουργούτι, τα θερινά σινεμά της Κηφισιάς, η Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, τα καφέ της Φωκίωνος Νέγρη, οι πολυκατοικίες στο Κουκάκι και στην Κυψέλη και φυσικά η Σταδίου, η Ομόνοια, η Πλάκα έρχονται σε πρώτο πλάνο και γίνονται πρωταγωνιστές των ταινιών που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο.
Οι 46 σύντομοι κριτικοί σχολιασμοί των ταινιών που αποτέλεσαν το σκηνικό κινηματογραφικών αφηγήσεων πλαισιώνονται από ένα πλούσιο οπτικό υλικό που περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τις ταινίες, χάρτες αλλά και σύγχρονες φωτογραφίες των τοποθεσιών κάνοντας σαφές ότι τα τοπόσημα αλλά και οι αθέατες πτυχές μια πόλης που διαρκώς μεταβάλλεται, μετατρέπονται σε χώρους μνήμης μέσα από την εικόνα. Στις ταινίες αυτές συγκαταλέγονται σημαντικές ελληνικές ταινίες, όπως η «Μαγική Πόλη» και η «Στέλλα», αμερικάνικες παραγωγές του '50 και '60 όπως οι ταινίες «In the cool of the day», «Boy on a Dolphin», «Ποτέ την Κυριακή» άλλα πρόσφατες όπως «Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου», ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου ταινίες δημιουργών του Νέου ελληνικού κινηματογράφου όπως οι Μαρκετάκη, Παναγιωτόπουλος, Νικολαΐδης, Μανθούλης, Αγγελόπουλος. Ανάμεσά τους θα βρούμε και ξένες παραγωγές ξένες b movies όπως η ταινία «Anthropophagus» ταινία με cult πλέον status, κατασκοπικά θρίλλερ και περιπέτειες που γυρίστηκαν στην Αθήνα τη δεκαετία του '70. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταβολές της αθηναϊκής κοινωνίας και γεωγραφίας από την μετά-ολυμπιακή περίοδο στα χρόνια της κρίσης.
Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης έξι δοκίμια και μία εισαγωγή από θεωρητικούς και ιστορικούς του κινηματογράφου. Ο Δημήτρης Ελευθεριώτης, η Αθηνά Καρτάλου, η Λίνα Μυλωνάκη, η Λύδια Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Παπανικολάου και οι συνεπιμελήτριες Άννα Πούπου, Αφροδίτη Νικολαΐδου και Ειρήνη Σηφάκη εξετάζουν συγκεκριμένες πτυχές της σχέσης της Αθήνας με τις φιλμικές της αναπαραστάσεις, οδηγώντας σε μια αισθητική και πολιτική επαναξιολόγηση των κινηματογραφικών αστικών μορφών του παρελθόντος και του παρόντος. Κινηματογραφικά είδη όπως το μιούζικαλ, σκηνοθέτες που ανέδειξαν το αστικό τοπίο της Αθήνας, οι αυλές και τα διαμερίσματα του μεταπολεμικού δημοφιλούς κινηματογράφου, τα θερινά σινεμά, οι αστικές υποκουλτούρες στον κινηματογράφο και τις βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980 άλλα και το σύγχρονο αθηναϊκό τοπίο στα χρόνια της κρίσης είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται αυτά τα κείμενα.
Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι Άννα Πούπου, Αφροδίτη Νικολαΐδου και Ειρήνη Σηφάκη, διδάκτορες κινηματογράφου και επικοινωνίας και ερευνήτριες ενώ συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, ερευνητές, κριτικοί κινηματογράφου, δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τους προαναφερθέντες σε αυτό το βίβλο γράφουν οι Λευτέρης Αδαμίδης, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Σταύρος Αλιφραγκής, Μανόλης Αρκολάκης, Φαίδρα Βόκαλη, Λήδα Γαλανού, Μπέτυ Κακλαμανίδου, Μυρτώ Καλοφωλιά, Χάρης Καραχάλιος, Ούρσουλα - Ελένη Κασσαβέτη, Δημήτρης Κερκινός, Υβόν Κοσμά, Ελευθερία Ράνια Κοσμίδου, Αγγελική Κουκουτσάκη - Monnier, Στέλιος Κυμιωνής, Μανώλης Κρανάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Ιουλία Μέρμηγκα, Δέσποινα Μουζάκη, Ερατώ Μπασέα, Έφη Παπαζαχαρίου, Μαρία Παραδείση, Θανάσης Πατσαβός, Δέσποινα Παυλάκη, Κατερίνα Πολυχρονιάδη, Nick Potamitis, Sylvie Rollet, Γιάννης Σκοπετέας, Νίκος Τσαγκαράκης, Βασιλική Τσιτσοπούλου, Ηλίας Φραγκούλης, Μαρία Χάλκου, Έλενα Χρηστοπούλου, Μάριος Ψαρράς.
Το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη ενώ η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει σήμερα στις 17:30 στο Public της πλατείας Συντάγματος.