Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2014: Η Απονομή

στα 10

Στιγμή προς στιγμή, βραβείο με βραβείο, τραγούδι με χορευτικό, γέλιο με δάκρυ, διαβάστε αναλυτικά όλα όσα συνέβησαν στην 86η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ με τον τρόπο του Flix.

Flix Team
Oscars 2014: Η Απονομή

Κυριακή βράδυ, ξημερώματα Καθαρής Δευτέρας, φοράμε τις πιο αμπιγιέ πιτζάμες μας και παρακολουθούμε τη μεγάλη Οσκαρική Βραδιά. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Flix προσφέρει τον ενναλακτικό τρόπο για να δεις την απονομή των Βραβείων Οσκαρ, με ζωντανή αναμετάδοση μέσω του Flix.gr, της επίσημης σελίδας του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Twitter, ξεκινώντας από τις προβλέψεις της τελευταίας στιγμής, τις πρώτες αφίξεις στο κόκκινο χαλί του Dolby Theater, μεταφέροντας και σχολιάζοντας μαζί σας όλα όσα συμβαίνουν στη σκηνή και τα παρασκήνια της 86ης Απονομής των βραβείων Οσκαρ.

Κάντε μας παρέα: μην ξεχνάτε να κάνετε refresh, το κείμενο και οι φωτογραφίες θ' ανανεώνονται συνεχώς, από τις 2.00 τα ξημερώματα και μέχρι το πρωί! Στις 2.00 ακριβώς στηνόμαστε στο κόκκινο χαλί για να δούμε ποιος περνά, τι φορά και τι λέει και στις 3.30 μπαίνουμε μέσα στο Dolby Theater για να δούμε, λεπτό προς λεπτό, την 86η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ.

Δείτε εδώ φωτογραφίες και σχόλια από το κόκκινο χαλί των Οσκαρ

Δείτε τη συνοπτική λίστα όλων των Οσκαρ στο τέλος του κειμένου

3.31 Η τελετή μόλις ξεκίνησε. Ελεν ΝτιΤζένερις: «είχαμε μεγάλα προβλήματα εδώ στο Χόλιγουντ αυτές τις μέρες. Εβρεχε. Αλλά είμαστε καλά.» Καλώς ήρθαμε! Και συνεχίζει... «Ημουν ξανά οικοδέσποινα των Οσκαρ πριν 7 χρόνια. Τότε ήταν υποψήφια η Μέριλ Στριπ, η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο. Τόσα άλλαξαν...» Και συνεχίζει κοιτάζοντας τη Λάιζα Μινέλι στο κοινό: «κι είναι εδώ ο καλύτερος impersonator της Λάιζα Μινέλι που είδα ποτέ μου. Συγχαρητήρια, κύριε!» Εχει τρακ, αλλά είναι απολαυστική, διασκεδαστική, σατιρίζοντας το Χόλιγουντ και τους συναδέλφους της, αλλά χωρίς προσωπικές αιχμές.

Και συνεχίζει: «Η Μέριλ Στριπ είναι υποψήφια για 18η φορά. Ολοι χαιρόμαστε, αλλά μαζί με τα φορέματα, τα χτενίσματα, η Μέριλ δεν έχει οικονομικό περιθώριο να ξαναείναι υποψήφια!»

Για την Τζένιφερ Λόρενς που έπεσε πέρσι ανεβαίνοντας τα σκαλιά για να παραλάβει το Οσκαρ της και φέτος ξανά στο κόκκινο χαλί, «αν κερδίσεις φέτος το Οσκαρ, κάθισε στη θέση σου, θα σου το φέρουμε εμείς.»

«Ας ξεκινήσουμε,» λέει η Ελεν, «απόψε υπάρχουν τόσες πιθανότητες. Η πιθανότητα να κερδίσει το Οσκαρ το «12 Χρόνια Σκλάβος». Η πιθανότητα να είστε απλώς όλοι ρατσιστές!» Κι η Ελεν ΝτιΤζένερις ολοκληρώνει τη θαυμάσια παρουσίασή της, για να ξεκινήσουν τα βραβεία...

3.40 Η Αν Χάθαγουεϊ («η πρώτη λευκή παρουσιάστρια», όπως θα πει η ΝτιΤζένερις), ανεβαίνει στη σκηνή για να απονείμει το Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Και νικητής είναι... ο Τζάρεντ Λέτο για το «Dallas Buyers Club». Πρώτη του υποψηφιότητα, πρώτος ρόλος στο σινεμά εδώ κι έξι χρόνια. Ευχαριστεί τους συνυποψήφιους και τους συνεργάτες του. Μιλά για ένα κορίτσι που το 1971 ήταν 16 χρόνων, έγγυος στο δεύτερο παιδί της, το οποίο το μεγάλωσε κάνοντάς το να πιστεύει στα όνειρά του: είναι η μαμά του, η οποία βρίσκεται στο κοινό μαζί με τον αδελφό του. Αναφέρεται σε όσους αγωνίζονται στη Βενεζουέλα και στην Ουκρανία για να επιβιώσουν. Αφιερώνει στα 36 εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με το AIDS και με όσους αναγκάστηκαν να δυστυχήσουν στη ζωή τους εξαιτίας του ποιοι είναι ή ποιους αγαπούν.

3.46 Η Ελεν πάλι στη σκηνή: «Πολίτης Κέιν», «Λόρενς της Αραβίας», «Ace Ventura», ο επόμενος παρουσιαστής μας έπαιζε σε μια από αυτές τις ταινίες... Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ: «Για δεκαετίες το Χόλιγουντ βασιζόταν σε ένα ξεχωριστό είδος μαγείας που δημιουργούσε ήρωες σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη. Η μαγεία στην οποία αναφέρομαι, είναι βεβαίως το LSD. Συγγνώμη νομίζω το διάβασα λάθος, είναι τα κινούμενα σχέδια.» Και παρουσιάζει ένα video-αφιέρωμα σε αγαπημένους animated heroes. Χωρίς πολύ λόγο.

3.50 Στη σκηνή η Κέρι Γουόσινγκτον, ετοιμόγεννη. Παρουσιάζει τον Φαρέλ Γουίλιαμς που τραγουδά ζωντανά το «Happy» από το «Εγώ ο Απαισιότατος 2», δυστυχώς χωρίς μινιόν, αλλά με πολύ κέφι, χορεύοντας με καλεσμένους στις θέσεις τους, όπως τη Λουπίτα Νιόνγκ'ο και τη Μέριλ Στριπ. Εντάξει, happy είναι, σηκώνονται κι όρθιοι... Οταν βγει η Μπετ Μίντλερ, αναρωτιόμαστε, τι θα πρέπει να κάνουν; Να ίπτανται;

3.57 Στη σκηνή η Ναόμι Γουοτς κι ο Σάμιουελ Τζάκσον, παρουσιάζουν το Οσκαρ Ενδυματολογίας. Και το Οσκαρ πηγαίνει... στην Κάθριν Μάρτιν για τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ». Τρίτο της Οσκαρ, έκτη υποψηφιότητα, δύο μόνο φέτος! Ευχαριστεί την Ακαδημία, τους συνεργάτες της, τον Μπαζ Λούρμαν που είναι άλλωστε κι ο σύζυγός της, αλλά κυρίως τις κυρίες που ράβουν τα ρούχα που σχεδιάζει, στο Σίδνεϊ, που παρακολουθούν τώρα την τελετή!

4.00 Η Ναόμι Γουοτς κι ο Σάμιουελ Τζάκσον συνεχίζουν με το Οσκαρ Μέικ-Απ και Κομμώσεων, που κερδίζουν οι Αντρουίθα Λι και Ρόμπιν Μάθιους για το «Dallas Buyers Club». Αυτή η δουλειά, σ' αυτήν την ταινία, κόστισε παροιμιωδώς... 250 δολάρια!

4.02 Από τα ηχεία το soundtrack του «Indiana Jones». Στη σκηνή, ο Χάρισον Φορντ για να παρουσιάσει τις 3 πρώτες υποψηφιότητες για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και τους δημιουργούς τους, που, όπως λέει, έδωσαν το αίμα τους για την τέχνη τους. Πρόκειται για τα «Ο Λύκος της Wall Street», «Oδηγός Διαπλοκής» και «Dallas Buyers Club».

4.05 Στη σκηνή ο Τσάνινγκ Τέιτουμ για να παρουσιάσει την «Team Oscar»: Περισσότεροι από χίλιοι φοιτητές από όλη την Αμερική, συμμετείχαν με ταινίες 60 δευτερολέπτων οπου κατέγραφαν τα όνειρά τους για το μέλλον του σινεμά. Από όλους αυτούς ξεχώρισαν έξι. Οι νικητές είναι οι Ζαινέμπ Αμπντούλ- Ναμπί, Νέιθαν Φλάναγκαν-Φρανκλ, Ζανπόλ Αιζακς, Μπράισον Κεμπ, Τάγιο Λαμρ Είμος και Μακένα Μίλετ.

4.10 Η Ελεν ΝτιΤζένερις εξηγεί ότι επειδή, λανθασμένα, η Ακαδημία βραβεύει μόνο έναν ανά κατηγορία, θα προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση και χαρίζει τρία λότο στον Μπράντλεϊ Κούπερ.

mac

4.11 Στη σκηνή ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, με λευκό κοστούμι και η Κιμ Νόβακ, αριστουργηματικά στιλάτη, αρκεί η κάμερα να μην πλησιάζει πολύ. Παρουσιάζουν το Οσκαρ Μικρού Μήκους Animation. Νικητής, το «Mr. Hublot» των Λόρεν Γουιτς και Αλεξάντρ Εσπιγκάρ.

4.14 Οι Μάθιου ΜακΚόναχεϊ και Κιμ Νόβακ συνεχίζουν με το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Animation. Οχι έκπληξη, νικητής το «Ψυχρά κι Ανάποδα» (Frozen) των Κρις Μπακ καιΤζένιφερ Λι, της πρώτης γυναίκας σκηνοθέτη της Disney.

4.17 Στη σκηνή η Σάλι Φιλντ. «Κάθε μέρα, μικρές πράξεις ηρωισμού συμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνηθισμένοι άνθρωποι που υψώνουν ανάστημα και αναλαμβάνουν δράση. Κάθε τόσο οι ιστορίες τους γίνονται ταινίες τις οποίες βλέπουμε σε κάθε γωνιά της γης.» Κι ακολουθεί ένα αφιέρωμα με ταινίες για «κανονικούς ήρωες», ανάμεσά τους ο Γκάντι και ο Λίνκολν...

emma

4.21 Στη σκηνή η Εμα Γουότσον κι ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, εξίσου όμορφοι και... αδύνατοι, για να παρουσιάσουν το Οσκαρ Οπτικών Εφέ. Νικητής είναι... το «Gravity», Τιμ Γουέμπερ, Κρις Λόρενς, Ντέιβιντ Σερκ και Νιλ Κόρμπολντ. Ο Τιμ Γουέμπερ ήταν ξανά υποψήφιος για τον «Σκοτεινό Ιππότη», ο Νιλ Κόρμπουλντ φτάνει τις τέσσερις υποψηφιότητες, έχοντας κερδίσει και για τον «Μονομάχο».

4.23 Ο Ζακ Εφρον στη σκηνή, παρουσιάζει την Κάρεν Ο. που τραγουδά ζωντανά το «The Moon Song» από το «Her», καθισμένη στα σκαλοπάτια της σκηνής, μ' ένα φωτινό φεγγάρι πίσω της.

Προς το παρόν, έχοντας κλείσει μια ώρα, η τελετή κυλά γρήγορα, αλλά και μάλλον μονότονα, χωρίς εντάσεις ή κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία...

4.30 Στη σκηνή, η Κέιτ Χάντσον, υπέροχη με φιδίσιο ασημί φόρεμα κι ο Τζέισον Σουντέικις, παρουσιάζουν το Οσκαρ Μικρού Μήκους Ταινίας. Νικητής είναι... το «Helium» των Αντερς Γουόλτερ και Κιμ Μάγκνουσον.

4.33 Οι παρουσιαστές συνεχίζουν με την κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους. Το Οσκαρ κερδίζει το «The Lady in Number 6: Music Saved My Life» των Μάλκομ Κλαρκ και Νίκολας Ριντ. Πρόκειται για την ιστορία της πιο γηραιάς επιζήσασας των στρατόπεδον συγκεντρώσης του Β Παγκοσμίου πολέμου, της πιανίστριας Αλις Χερτζ Σόμερ, που πέθανε πριν μια βδομάδα σε ηλικία 110 ετών. Οι δημιουργοί της αφιερώνουν το Οσκαρ τους.

4.35 Η Ελεν ΝτιΤζένερις γυροφέρνει στην αίθουσα, ρωτά τους παρευρισκόμενους, όπως τον Σκορσέζε και τον Χάρισον Φορντ αν τυχόν πεινάνε και παραγγέλνει δυο μεγάλες πίτσες!

4.37 Στη σκηνή ο Μπράντλεϊ Κούπερ, για να παρουσιάσει το Οσκαρ Ντοκιμαντέρ. Νικητής είναι... το «20 Feet from Stardom» του Μόργκαν Νέβιλ. Σ' ένα θαυμάσιο highlight, η Νταρλίν Λαβ τραγουδά θεαματικά «I Sing Because I'm Happy» κι ο Μπιλ Μάρεϊ ξεσηκώνει την αίθουσα να χειροκροτήσει όρθια.

4.40 Στη σκηνή ο Κέβιν Σπέισι, με προφορά αλά «House of Cards», λέει πόσο χαίρεται που για λίγο άφησε τη Ουόσινγκτον και επέστρεψε στο Λος Αντζελες. Παρουσιάζει τα Governor's Awards που δόθηκαν λίγες βδομάδες νωρίτερα. Φέτος τιμήθηκαν οι Αντζελα Λάνσμπουρι, Αντζελίνα Τζολί, Στιβ Μάρτιν και Πιέρο Τόζι, ο μόνιμος σχεδιαστής κοστουμιών και σκηνικών του Βισκόντι. Διαβάστε περισσότερα για τα Governor's Awards εδώ.

4.48 Στη σκηνή η Βαϊόλα Ντέιβις με πράσινη τουαλέτα και ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ με μακρύτερα μαλλιά κι αδυνατισμένος, παρουσιάζουν το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Νικητής είναι... «Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο! Αυτό θα είναι το 11ο (13o, αν μετρήσει κανείς και τα τιμητικά Οσκαρ στα πρώτα χρόνια των βραβείων) στην ιστορία της Ακαδημίας που δίνεται σε ιταλική ταινία, με πιο πρόσφατο αυτό για το «Η Ζωή είναι Ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι το 1998. Η Ιταλία βρίσκεται πρώτη χώρα σε βραβεία ξενόγλωσσου Οσκαρ και δεύτερη σε υποψηφιότητες μετά τη Γαλλία. Αφιερώνει στη δική του «τέλεια ομορφιά», τα παιδά του, τους γονείς τους και τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

4.51 Ο Τάιλερ Πέρι παίρνει τη σκηνή για να παρουσιάσει το δεύτερο σετ υποψήφιων για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Είναι το «Nebraska», το «Her» και το «Gravity».

brad

4.54 Η Ελεν εμφανίζεται με διαφορετικά ρούχα: αντί για σμόκιν, φορά λευκό κοστούμι. «Σχεδόν ντρέπομαι να παρουσιάσω αυτόν τον άνθρωπο γιατί δεν χρειάζεται εισαγωγή. Αλλά από την άλλη αν δεν τον παρουσιάσω δεν θα ξέρει πότε να βγει στη σκηνή. Οπότε, να ένας άντρας που όπως είπα, δεν χρειάζεται εισαγωγή.» Στη σκηνή ο Μπραντ Πιτ, παρουσιάζει, όπως λέει, «τη μεγαλύτερη ροκ μπάντα του κόσμου». Οι U2 τραγουδούν ζωντανά το «Οrdinary Love» από το «Mandela: Long Walk to Freedom». Κάτι οι U2, κάτι η φωτογραφία του Νέλσον Μαντέλα στο background, όρθιο πάλι το ακροατήριο.

u2

5.03 Η Ελεν μαζεύει ένα σωρό καλεσμένους και προσπαθεί να σπάσει το ρεκόρ περισσότερων retweets, ποστάροντας τη φωτογραφία που βάζει! Και, φυσικά, μπορείτε να τη δείτε ήδη στο λογαριασμό της στο twitter!

twitpic

5.04 Η Κρίστεν Μπελ κι ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν παρουσιάζουν τα Επιστημονικά και Τεχνικά Βραβεία που δόθηκαν πριν λίγες μέρες.

5.06 Στη σκηνή το ομορφότερο δίδυμο της βραδιάς. Ο Κρις Χέμσγουορθ και η Σαρλίζ Θερόν εκπληκτικά φωτογενείς κι οι δυο, παρουσιάζουν το Οσκαρ Μιξάζ. Νικητής είναι... το «Gravity», Σκιπ Λίβσεϊ, Νιβ Αντίρι, Κρίστοφερ Μπένστεντ και Κρις Μανρό, 2ο Οσκαρ για την ταινία απόψε.

5.09 Και το Οσκαρ Ηχητικού Μοντάζ πηγαίνει, επίσης, στο «Gravity», Γκλεν Φρίμαντλ, 3ο βραβείο για την ταινία.

lupita

5.11 Ο Κριστόφ Βαλτς παρουσιάζει τις υποψήφιες για Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου. Νικήτρια της κατηγορίας είναι... η Λουπίτα Νιόνγκ’ο, για το «12 Years a Slave». Το κοινό χειροκροτά όρθιο. «Η δική μου χαρά βασίζεται στη θλίψη τόσων πολλών». Είναι υπέροχη, κατασυγκινημένη, ευχαριστεί τον Στιβ ΜακΚουιν που την ενέπνευσε όσο κανείς, τον Τσιγουετέλ Ετζιοφόρ, τον Μάικλ Φασμπέντερ, όλους της τους συνεργάτες, την οικογένειά της που την «εκπαίδευσε», όπως και τη Δραματική Σχολή του Γιέιλ. «Απ' όπου κι αν κατάγεσαι, τα όνειρά σου πρέπει να δικαιώνονται.»

pizza

5.21 H πίτσα έφτασε! Η Ελεν την κατεβάζει στο κοινό, ο Μπραντ Πιτ μοιράζει πιάτα, η Τζούλια Ρόμπερτς κι η Μέριλ Στριπ βιάζονται να πάρουν από ένα κομμάτι. «Χάρβι Γουάινστιν, δώσε φιλοδώρημα στο παιδί, μην πιέζεσαι, μόνο κάποια εκατομμύρια κόσμου σε βλέπουν»! Περισσότερη διαφήμιση για την πιτσαρία, λιγότερη διασκέδαση για μας, λαδιές στο χαλί του Dolby Theatre. Τουλάχιστον, ώσπου να φάνε όλοι (ο Σκορσέζε πήρε διπλό κομμάτι), θα ολοκληρώσει την ομιλία της η Πρόεδρος της Ακαδημίας, Σέριλ Μπουν Αϊζακς.

5.26 Στη σκηνή η Εϊμι Ανταμς και ο Μπιλ Μάρεϊ. «Εσύ είσαι και το μυαλό αυτής της παρέας,» λέει ο Μάρεϊ στην Ανταμς και παρουσιάζουν το Οσκαρ Φωτογραφίας. «Ξεχάσαμε κάποιον,» λέει ο Μάρεϊ, τον «Χάρολντ Ρέιμις για το "Ghostbusters"», αποτίοντας φόρο τιμής στον παλιό του φίλο. Το Οσκαρ κερδίζει ο Εμανουέλ Λουμπέσκι για το «Gravity». 4ο Οσκαρ για την ταινία. Το αφιερώνει στον «φίλο και το δάσκαλό του, Αλφόνσο Κουαρόν».

cuaron

5.29 Η Ανα Κέντρικ και η Γκαμπούρι Σιντεμπέ, ένα ανορθόδοξο δίδυμο από πλευράς μεγέθους, παρουσιάζουν το Οσκαρ Μοντάζ. Νικητής είναι ο Αλφόνσο Κουαρόν και ο Μαρκ Σάνγκερ για το «Gravity». 5ο Οσκαρ για την ταινία. Πρώτη υποψηφιότητα και νίκη για τον Σάνγκερ. Ο Κουαρόν με τις άλλες δύο που έχει απόψε (Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία) φτάνει τις έξι, από αυτές η μια είναι για το μοντάζ του «Τα Παιδιά των Ανθρώπων».

5.32 Η Γούπι Γκόλντμπεργκ παρουσιάζει το αφιέρωμα στον «Μάγο του Οζ». Ο «Μάγος του Οζ» είχε βγει το 1939 και κλείνει 75 χρόνια. «Oταν ήμουν παιδί περίμενα δύο πράγματα: τα Χριστούγεννα και, αμέσως πριν από αυτό, την Ημέρα των Ευχαριστιών που σήμαινε... «Μάγο του Οζ». Βλέπετε, τότε μπορούσες να το δεις μόνο μια φορά το χρόνο. Μέσα απ' την ταινία κατάλαβα ότι ήρωες δεν φορούν μόνο κάπες και μάσκες – μπορεί να φορούν κόκκινα γοβάκια. Το 1939, οι θεατές ερωτεύτηκαν ένα κορίτσι, τη Ντόροθι, που ονειρεύτηκε μία ζωή λίγο διαφορετική από τη δική της. Και σ' ένα από τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά ταξίδια της ιστορίας, με τη βοήθθεια μερικών αξέχαστων φίλων (έναν Τενεκεδένιο Ανθρωπο, ένα Δειλό Λιοντάρι και το Σκιάχτρο), η Ντόροθι πραγματοποίησε το όνειρό της. Την ίδια χρονιά, η αθάνατη Τζούντι Γκάρλαντ (μία από τις προσωπικές μου ηρωίδες), κέρδισε ένα τιμητικό βραβείο από την Ακαδημία Παίδων για αυτό που κατάφερε: να ακολουθήσει τον Δρόμο από Κίτρινα Τούβλα που οδηγούσε κατευθείαν στις καρδιές μας.» Τα παιδιά της Τζούντι Γκάρλαντ, η Λάιζα Μινέλι, ο Τζόι Λαφτ και η Λόρνα Λαφτ υποκλίνονται μέσα στην αίθουσα. Η Pink εμφανίζεται στη σκηνή, με σκηνές της ταινίας να προβάλλονται στο background και τραγουδά, εξαιρετικά ομολογουμένως, το «Over the Rainbow».

5.43 Και για λίγη σαχλαμάρα, η Ελεν βγαίνει στη σκηνή ως Καλή Νεράιδα Γκλίντα... Πολύ γρήγορα, γιατί το αστείο δεν πηγαίνει και πουθενά, η Τζένιφερ Γκάρνερ κι ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς παρουσιάζουντ ο Οσκαρ Σκηνογραφίας, που πηγαίνει, φυσικά, στην Κάθριν Μάρτιν και την Μπέβερλι Νταν για τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ» - δύο Οσκαρ για την ταινία, δύο για την Κάθριν Μάρτιν.

5.46 Συνεχίζοντας την ιδέα των αναίτιων videos, ο Κρις Εβανς παρουσιάζει ένα για τους... «ήρωες» στο σινεμά.

5.54 Η Γκλεν Κλόουζ, σοβαρή και εκφραστική, με μαύρη τουαλέτα, παρουσιάζει το In Memoriam, για όσους έφυγαν το 2013-14. Με την εικόνα του Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν να μένει παρατεταμένη τελευταία απ' όλες, σε μια χρονιά που μοιάζει να μάζεψε περισσότερες απώλειες απ' ό,τι αρμόζει, η Μπετ Μίντλερ βγαίνει στη σκηνή για να τραγουδήσει ζωντανά, πρώτη φορά σε οσκαρική τελετή, το «The Wind Beneath my Wings». Σας αφήνουμε λίγο για να κλάψουμε με την ησυχία μας κι επανερχόμαστε.

6.05 H Γκόλντι Χον, δείχνοντας πιο νέα απ' την κόρη της Κέιτ Χάντσον, παρουσιάζει τις τελευταίες 3 ταινίες που βρίσκονται υποψήφιες για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Πρόκειται για τα «12 Χρόνια Σκλάβος», «Philomena» και «Captain Phillips».

6.09 Στη σκηνή ο Τζον Τραβόλτα υποδέχεται την Ιντίνα Μενζέλ που τραγουδά το υποψήφιο τραγούδι «Let it Go» από το «Ψυχρά κι Ανάποδα».

6.12 Στη σκηνή ο Τζέιμι Φοξ κι η Τζέσικα Μπιλ, κι οι δυο τους με... στενές σχέσεις με τη μουσική, παρουσιάζουν το Οσκαρ Καλύτερης Μουσικής για Ταινία. Και νικητής είναι... ο Στίβεν Πράις για το «Gravity», με την ταινία να φτάνει τα 6 Οσκαρ προς το παρόν! Ο Πράις ευχαριστεί τον Κουαρόν που ενέπνευσε την κάθε νότα που έγραψε για την ταινία, όλους τους συνεργάτες του και τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεται τη ζωή του.

6.16 Ο Τζέιμι Φοξ κι η Τζέσικα Μπιλ συνεχίζουν με το Οσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού. Και νικητής είναι το «Let it Go» των Κρίστεν Αντερσον Λόπεζ, Ρόμπερτ Λόπεζ από το «Ψυχρά κι Ανάποδα». Εκπληξη; Ο Bono πάντως καταφέρνει να μη δείχνει έκπληκτος, αλλά χαρούμενος για τους συναδέλφους. Οι δυο νικητές κάνουν το ένα και μοναδικό ευχαριστήριο σόου στη σκηνή, με δόσεις χάρης και υστερίας μαζί.

6.22 H Ελεν μ' ένα καπέλο μαζεύει λεφτά, από τον Μπραντ Πιτ, τον Τραβόλτα, τη Λουπίτα Νιόνγκ'ο (μαζί μ' ένα λιπ γκλος) για να πληρώσει τον πιτσαδόρο.

6.23 Ο Ρόμπερτ ΝτεΝίρο κομψότατος, με την Πενελοπε Κρουζ ντυμένη κουφέτο στο μπράτσο, παρουσιάζουν το Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου. Κια νικητής είναι ο *Τζον Ρίντλεϊ για το «12 Years a Slave» *, 2ο Οσκαρ για την ταινία.

6.26 Ο ΝτεΝίρο και η Κρουζ παρουσιάζουν το Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, στον Σπάικ Τζόουνς για το «Her». Αφιερώνει στους φίλους και την οικογένειά του που τον βοηθούν. Ηταν η 4η οσκαρική υποψηφιότητα για τον Τζόουνς, οι 3 απόψε κι η πρώτη το 1999, για τη σκηνοθεσία του «Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς».

6.32 Και τώρα, ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που κέρδισε Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και η Αντζελίνα Τζολί, σύντροφος του Μπραντ Πιτ που βρίσκεται υποψήφιος ως παραγωγός του «12 Χρόνια Σκλάβος», θα παρουσιάσουντ ο Οσκαρ Σκηνοθεσίας. Λέτε αυτό να είναι καλός οιωνός για τον Στιβ ΜακΚουιν; Με υπέροχο λόγο, ο Σίντντεϊ Πουατιέ προτρέπει τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα: «Please, keep up the wondeful work!» Το Οσκαρ Σκηνοθεσίας, ωστόσο, πηγαίνει στον υπέροχο Αλφόνσο Κουαρόν για το «Gravity», 7ο για την ταινία, 2ο για τον ίδιο μέσα στη βραδιά, ενώ είναι και ο πρώτος Μεξικανός που κερδίζει το Οσκαρ σκηνοθεσίας. Εξηγεί ότι η εμπειρία της ταινίας άλλαξε όσους ενεπλάκησαν κι ευτυχώς, γιατί πήρε τόσο καιρό που αλλιώς θα ήταν μόνο χαμένος χρόνος. Ευχαριστεί το γιο του και συνσεναριογράφο του Χονάς Κουαρόν, τη Σάντρα Μπούλοκ, έναν από τους σπουδαιότερους ανθρώπους που γνωρίζει, τους «wise guys» της Warner Bros, το διορθώνει σε «wise people» μην παρεξηγηθούν για μαφιόζοι, και τους αγαπημένους του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου και τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, και, φυσικά, στα ισπανικά, τη μαμά και τη σύντροφό του.

6.41 Στη σκηνή, για ν' απονείμει το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, ανεβαίνει ο Ντάνιελ Ντέι Λούις, ο οποίος κρατά το ρεκόρ με τα περισσότερα Οσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου στην Ιστορία, από πέρσι που κέρδισε το 3ο Οσκαρ της καριέρας του για το «Λίνκολν», μετά το «Αριστερό μου Πόδι» και το «There Will Be Blood», ενώ ήταν ακόμα υποψήφιος για το «Εις το Ονομα του Πατρός» και τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης». Και το Οσκαρ κερδίζει η... Κέιτ Μπλάνσετ, για το «Θλιμμένη Τζάσμιν» Είναι η 6η υποψηφιότητα στην καριέρα της 45χρονης Αυστραλέζας ηθοποιού (οι υπόλοιπες για τα «Ελίζαμπεθ» 1999, «The Aviator» 2005, «Notes on a Scandal» 2007, «I'm not There» 2008, και «Elizabeth, the Golden Age» 2008) κι έχει κερδίσει Οσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου για το «The Aviator» του Μάρτιν Σκορσέζε το 2005. Οσο τυχαίο κι υποκειμενικό είναι αυτό το βραβείο, σημαίνει πολλά για μένα, λέει η ηθοποιός. Τιμά τις συνυποψήφιές της μία-μία, ευχαριστεί τον Γούντι Αλεν - το χειροκρότημα στην αίθουσα συγκρατημένο - κι ευχαριστεί το κοινό που είδε την ταινία, αποδεικνύοντας ότι οι ταινίες με γυναίκες ηρωίδες, αντίθετα με την πεποίθηση της βιομηχανίας, φέρνουν εισιτήρια. Αφιερώνει στην οικογένειά της, στο καστ της ταινίας και ειδικά τη Σάλι Χόκινς, στους μακιγιέρ που «προσάθησαν να την κάνου ελκυστική» και όλα τα μέλη του City Theater Company και τους εκπληκτικούς ηθοποιούς της Αυστραλίας.

6.48 Η Τζένιφερ Λόρενς, ως περσινή νικήτρια, παρουσιάζει το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, το προτελευταίο βραβείο της βραδιάς. Και ο νικητής είναι... ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, για το «Dallas Buyers Club». Πρώτη του κίνησε να φιλήσει τη γυναίκα του και τον Τζάρεντ Λέτο. Δεύτερη, να φιλήσει τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο. Ευχαριστεί σκηνοθέτη και συνεργάτες. Ευχαριστεί τον Θεό που είναι ο φίλος του, την οικογένειά του, τον μπαμπά του που είναι στον ουρανό μ' ένα gumbo και μια λεμονόπιτα, τη μαμά του που του έμαθε να σέβεται τον εαυτό του, τη γυναίκα του βουρκωμένος. Και τον ήρωά του, που όταν ήταν μικρός, ήταν... ο εαυτός του σε 10 χρόνια και μετά σε άλλα 10. «Ποτέ δε θα γίνω ο ήρωάς μου, αλλά έτσι θα κυνηγώ πάντα το καλύτερο.»

6.55 Στη σκηνή ο Γουιλ Σμιθ, φρέσκος από το βατόμουρό του, είναι εκείνος που θα παρουσιάσει το περίοπτο Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και ο νικητής είναι... το «12 Χρόνια Σκλάβος», παραγωγοί: Μπραντ Πιτ, Ντίντι Γκάρντνερ, Τζέρεμι Κλάινερ, Στιβ ΜακΚουιν, Αντονι Κατάγκας. 3ο βραβείο για την ταινία, που κάνει την έκπληξη μετά από το ρεύμα επιτυχίας της βραδιάς του «Gravity», παρότι τα προγνωστικά προέβλεπαν αυτή την έκβαση. Οι Αμερικανοί αγάπησαν την ταινία του Στιβ ΜακΚουιν και την ανακήρυξαν, λοιπόν, καλύτερη ταινία της χρονιάς τους. Ο Μπραντ Πιτ, ως παραγωγός, παραδίδει το μικρόφωνο στον Στιβ ΜακΚουιν που είναι συγκινημένος, ενθουσιασμένος, χοροπηδά από χαρά και αφιερώνει το βραβείο σε όλους όσους επιλέγουν να μην επιβιώνουν, αλλά να ζουν.

Ετσι, στις 3.30 ώρες, ολοκληρώθηκε η 86η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, χαριτωμένη κατά στιγμές, επίπεδη και χωρίς χαρακτήρα κατά τις περισσότερες, με το «Gravity» στο παρά λίγο και το «12 Χρόνια Σκλάβος» με το μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς.

Αναλυτικά τα Βραβεία Οσκαρ 2014

  • Β' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Τζάρεντ Λέτο για το «Dallas Buyers Club»
  • ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Κάθριν Μάρτιν για τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ»
  • ΜΕΪΚ ΑΠ & ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ «Dallas Buyers Club», Αντρουίθα Λι και Ρόμπιν Μάθιους
  • ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION «Mr. Hublot» των Λόρεν Γουιτς και Αλεξάντρ Εσπιγκάρ
  • ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ «Ψυχρά κι Ανάποδα» (Frozen) των Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι
  • ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ «Gravity», Τιμ Γουέμπερ, Κρις Λόρενς, Ντέιβιντ Σερκ και Νιλ Κόρμπολντ
  • ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ LIVE ACTION «Helium» των Αντερς Γουόλτερ και Κιμ Μάγκνουσον
  • ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ «The Lady in Number 6: Music Saved My Life» των Μάλκομ Κλαρκ και Νίκολας Ριντ
  • ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «20 Feet from Stardom» του Μόργκαν Νέβιλ
  • ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ «Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο (Ιταλία)
  • ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΕ«Gravity», Σκιπ Λίβσεϊ, Νιβ Αντίρι, Κρίστοφερ Μπένστεντ και Κρις Μανρό
  • ΗΧΟΣ «Gravity», Γκλεν Φρίμαντλ
  • Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ Λουπίτα Νιόνγκ’ο, «12 Years a Slave»
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Εμανουέλ Λουμπέσκι για το «Gravity»
  • ΜΟΝΤΑΖΑλφόνσο Κουαρόν και Μαρκ Σάνγκερ για το «Gravity»
  • ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Κάθριν Μάρτιν και Μπέβερλι Νταν για τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ»
  • ΜΟΥΣΙΚΗ Στίβεν Πράις για το «Gravity»
  • ΤΡΑΓΟΥΔΙ «Let it Go» / Κρίστεν Αντερσον Λόπεζ, Ρόμπερτ Λόπεζ από το «Ψυχρά κι Ανάποδα»
  • ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ «12 Years a Slave» του Τζον Ρίντλει
  • ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ «Her» του Σπάικ Τζόουνς
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Αλφόνσο Κουαρόν, «Gravity»
  • Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ Κέιτ Μπλάνσετ, «Θλιμμένη Τζάσμιν»
  • Α' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, «Dallas Buyers Club»
  • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ «12 Χρόνια Σκλάβος», παραγωγοί: Μπραντ Πιτ, Ντίντι Γκάρντνερ, Τζέρεμι Κλάινερ, Στιβ ΜακΚουιν, Αντονι Κατάγκας

Η ομάδα του Flix παρακολουθεί την απονομή από τα κανάλια Novacinema που για 17η χρονιά μεταδίδουν ζωντανά την 86η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ και μαζί σας σχολιάζουν, στοιχηματίζουν, χειροκροτούν ή αποδοκιμάζουν τις βραβεύσεις ολοκληρώνοντας τη διαδρομή της φετινής οσκαρικής κούρσας.

Διαβάστε εδώ τις προβλέψεις του Flix σε όλες τις κατηγορίες:

H 86η απονομή των βραβείων Οσκαρ μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά την Κυριακή 2 Μαρτίου (προς ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας) στα κανάλια Novacinema.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προοσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.