Industry

90 ευρωπαϊκοί οργανισμοί ζητούν περισσότερα χρήματα για τον πολιτισμό από την ΕΕ

στα 10

Με σύνθημα «Η επένδυση στον πολιτισμό μας επενδύει στο μέλλον μας», πολιτιστικοί οργανισμοί από όλη την Ευρώπη στέλνουν ανοιχτό γράμμα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Flix Team
90 ευρωπαϊκοί οργανισμοί ζητούν περισσότερα χρήματα για τον πολιτισμό από την ΕΕ

Ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολιτιστικοί οργανισμοί ζητούν την αύξηση του ποσού που αναλογεί στο κατεξοχήν πολιτιστικό πρόγραμμα της Ενωσης, το Creative Europe, με ανοιχτή επιστολή.

Διαβάστε ακόμη: Τι μπορεί να κάνει το σινεμά για την Ευρώπη και τι η Ευρώπη για το σινεμά


Ακολουθεί η επιστολή των 90 πολιτιστικών οργανισμών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση:

Γράφουμε ως ομάδα 90 οργανισμών από ολόκληρο τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα της Ευρώπης, πριν από τις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σε αυτό το κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων για ένα μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στη ΕΕ (2021-2027), σας καλούμε να στηρίξετε τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα Creative Europe 2021-2027, το μοναδικό πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ αφιερωμένο σε πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς.

Σήμερα, το Creative Europe αντιπροσωπεύει μόλις το 0,15% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ανάλογο με τη συμβολή των τομέων μας στην οικονομία της ΕΕ, η οποία ανέρχεται σε 509 δις ευρώ προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ και σε περισσότερες από 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης (7,5% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ).

Ο πολιτισμός μας και τα ταλέντα μας υποστηρίζουν την καλλιτεχνική ελευθερία και τον πλουραλισμό των media, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ανοιχτών, δημιουργικών και ανοιχτών κοινωνιών. Ωστόσο, ο πολιτισμός είναι χαμηλός στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ, και οι τομείς αυτοί παραμένουν διαρθρωτικά ανεπαρκείς. Το έλλειμμα χρηματοδότησης μόνο για τις πολιτιστικές και δημιουργικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης εκτιμάται ότι βρίσκεται μεταξύ των 8 δισ. ευρώ και των 13 δισ. ευρώ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαιρετίζουμε την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος Creative Europe στα 2,8 δισ. ευρώ. Καλούμε το Συμβούλιο να υποστηρίξει αυτή την τόσο αναγκαία ώθηση στο μέλλον της τέχνης, του πολιτισμού και της κληρονομιάς της Ευρώπης, καθώς και τις αξίες που προωθούν.

Η συμβολή του ευρωπαϊκού πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα στην κοινωνική, οικονομική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της Ευρώπης δικαιολογεί πλήρως την προστιθέμενη αξία των επενδύσεων της ΕΕ στον πολιτισμό.

Οι κοινές μας αξίες και η μοναδική πολιτιστική μας ποικιλομορφία βρίσκονται στο επίκεντρο του συλλογικού ευρωπαϊκού μας σχεδίου και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της παγκόσμιας επιρροής της ΕΕ στον κόσμο.

Η επένδυση στον πολιτισμό μας επενδύει στο μέλλον μας. Ας δείξουμε υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας και ας διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη.


Δείτε εδώ ποιοι οργανισμοί υπογράφουν την παραπάνω επιστολή