Industry

Πώς μιλάμε για #cancelculture όταν ακόμα δουλεύει ο Μελ Γκίμπσον;

στα 10

Ο Μελ Γκίμπσον σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο «Φονικό Οπλο 5». Ισως αυτό είναι η απάντηση σε όλους μας που συμφωνούμε, διαφωνούμε, τσακωνόμαστε για το cancel culture. Οποιος πουλάει, δεν χάνεται. Για λίγο ξαποσταίνει και ξανά προς τα box office τραβά...

Πώς μιλάμε για #cancelculture όταν ακόμα δουλεύει ο Μελ Γκίμπσον;

Φιμώθηκε ο Γούντι Αλεν γιατί η ταινία του κόπηκε από την Amazon, όταν (ξανα)ξέσπασε το σκάνδαλο με την θετή του κόρη; Οχι. Κι αν το σκεφτεί κανείς, τίποτα δεν έχει πάθει η καριέρα του Γούντι Αλεν, τριάντα χρόνια μετά τις κατηγορίες. Ναι, ο Χάρβεϊ Γουάνστιν, ο Μπιλ Κόσμπι, ο R Kelly τέλειωσαν - αλλά εδώ δεν μιλάμε για οργή λαού (εντός κι εκτός social media), αλλά για αποδεδειγμένες εγκληματικές πράξεις. Oταν κάτι ακροπατά την λεπτή γραμμή της κοινωνικής συμπεριφοράς/καταδικαστέας πράξης, αλλά είναι απλώς κατακριτέο κι όχι εγκληματικό, εκεί μάλλον ξεχνάμε - ακόμα κι αν δεν συγχωρούμε ακριβώς.

Για να το θέσουμε πιο σωστά: το σύστημα ξεχνάει, συγχωρεί. Ειδικά αν το σύστημα επωφελείται.

Διαφορετικά πώς να εξηγήσει κανείς την περίπτωση Μελ Γκίμπσον;

Mel Gibson Oscar prediction 607

Ο Μελ Γκίμπσον, πρώην μεγάλος σταρ, οσκαρικός σκηνοθέτης και μεγάλος παίκτης του Χόλιγουντ πέρασε ένα μεγάλο διάστημα που ήταν απόκληρος του συστήματος - για λόγους που, αν δεν βρισκόσασταν σε ηθελημένη απομόνωση, όλοι γνωρίζετε: η γρήγορη βερσιόν: αλκοολικός, ρατσιστής, σεξιστής, με viral βίντεο που τον καταγράφει μεθυσμένο να προσβάλει χυδαία γυναίκα αστυνομικό που τον σταμάτησε για έλεγχο, χάνει εν τέλει υπόληψη και περιουσία από την τελευταία του δικαστική διαμάχη με ρωσίδα σύντροφο και μητέρα του 7ου παιδιού του, που κακοποιούσε επανειλημμένα (σ.σ. αυτό, Χόλιγουντ, δεν είναι έγκλημα;)

Ομως η κοινότητα (η εμπορική βιομηχανία, για να είμαστε πιο σαφείς) μοιάζει να τον συγχώρεσε πριν από λίγα χρόνια. Ο Γκίμπσον, με τον «Αντιρρησία Συνείδησης», έκανε διθυραμβική επιστροφή, ξαναμπήκε στην οσκαρική κούρσα, και, γενικότερα, βρέθηκε ξανά στο παιχνίδι.

Θυμηθείτε κι αυτό: Σάρα Σίλβερμαν και άλλοι «Εβραίοι που είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά αυτού του κόσμου» εναντίον Μελ Γκίμπσον

Mel Gibson 607 3

Τι κι αν από το 2017 και τα #TimesUp και #metoo κινήματα άλλαξαν αρκετά πράγματα στο Χόλιγουντ (και τον κόσμο έξω από το Χόλιγουντ - ευτυχώς). Τα θύμα μιλάνε, αποκαλύπτουν, καταγγέλουν. Εμείς, επιτέλους, συζητάμε. Κι έρχεται η κριτική της «πολιτικής μας ορθότητας» - μήπως παρασυζητάμε; Μήπως ενισχύουμε την «cancel cutlure»;

Η κριτική θέλει αυτή τη νέα «πολιτική ορθότητα» να είναι μια «υπερβολή που φτάνει στα όρια υποκρισίας». Σωστά, αλλά αν κανείς δεν χάσει το focus από το κυρίως θέμα (όχι, δεν μπορεί να σου συγχωρείται ότι είσαι ομοφοβικός, ρατσιστής και σεξιστής επειδή είσαι σταρ), τότε με λίγη υπομονή, τα πράγματα μπορεί να εξισορροπήσουν κάπου στη μέση. Γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στο hate speech - μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό;

Μάλλον όχι. Γιατί ο Μελ Γκίμπσον υπάρχει, δουλεύει ακόμα, κλείνει τα επόμενα πρότζεκτ του.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι σε συνέντευξή του στο Λονδίνο αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει στο «Φονικό Οπλο 5.

Τι κι αν ένα μόλις χρόνο πριν βγήκε στη δημοσιότητα ατάκα που είπε στην Γουινόνα Ράιντερ σ' ένα χολιγουντιανό πάρτι:

Σοβαρά τώρα; Είσαι από αυτούς που την κοπάνησαν από τους φούρνους;»

Mel Gibson 607 2

Η Ράιντερ είχε αφηγηθεί ξανά το περιστατικό σε συνέντευξή της στο GQ το 2010, αλλά τότε είχε περάσει στα ψιλά γράμματα. Μάλιστα, μαζί της ήταν κι ένας γκέι φίλος της στον οποίο ο Γκίμπσον, ξανά πλακίτσα, απευθύνθηκε έτσι: «Ω, ένα λεπτό, αυτό σημαίνει ότι θα κολλήσω AIDS;»

Τι κι αν η Σάρα Σίλβερμαν (και πολλοί άλλοι ακόμα) πήραν δημόσια θέση απέναντι «στη χολιγουντιανή αγορά που σήμερα δίνει ξανά ευκαιρίες σ' έναν ρατσιστή, βίαιο, σεξιστή άντρα».

Ψιλά γράμματα μπροστά σε ένα σύστημα που, κακά τα ψέματα, στο τέλος της μέρας μετρά τα κέρδη του box office.

Ο Μελ Γκίμπσον έχει 6 ταινίες έτοιμες να βγουν (σε post production) και 3 σε pre-production. Κι αυτά χωρίς να μετρήσουμε το «Φονικό Οπλο» ή το remake της «Αγριας Συμμορίας» που έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει.

Οπότε, όλοι εμείς που διαφωνούμε απ' έξω, ή που ενοχοποιούμαστε για να το αν καταστρέφουμε καριέρες επειδή καταδικάζουμε στο διάλογό μας κακοποιητικές συμπεριφορές, ας χαλαρώσουμε. Κανείς δεν ακυρώνετε επειδή είπαμε τη γνώμη μας.

Διαβάστε περισσότερα: