Buzz

Η (Εβραία) Γουινόνα Ράιντερ θυμάται ξανά εκείνο το πάρτι που ο Μελ Γκίμπσον την ρώτησε αν είναι «από εκείνους που την κοπάνησαν από τους φούρνους»

στα 10

Είχε διηγηθεί αυτή την ιστορία και το 2010. Ακουγε κανείς;

Η (Εβραία) Γουινόνα Ράιντερ θυμάται ξανά εκείνο το πάρτι που ο Μελ Γκίμπσον την ρώτησε αν είναι «από εκείνους που την κοπάνησαν από τους φούρνους»

Ο Μελ Γκίμπσον, πρώην μεγάλος σταρ, οσκαρικός σκηνοθέτης και μεγάλος παίκτης του Χόλιγουντ πέρασε ένα μεγάλο διάστημα που ήταν απόκληρος του συστήματος - για λόγους που, αν δεν βρισκόσασταν σε ηθελημένη απομόνωση, όλοι γνωρίζετε: η γρήγορη βερσιόν: αλκοολικός, ρατσιστής, σεξιστής, με viral βίντεο που τον καταγράφει μεθυσμένο να προσβάλει χυδαία γυναίκα αστυνομικό που τον σταμάτησε για έλεγχο, χάνει εν τέλει υπόληψη και περιουσία από την τελευταία του δικαστική διαμάχη με ρωσίδα σύντροφο και μητέρα του 7ου παιδιού του, που κακοποιούσε επανειλημμένα.

Ομως η κοινότητα (η εμπορική βιομηχανία, για να είμαστε πιο σαφείς) μοιάζει να τον συγχώρεσε πριν από λίγα χρόνια. Ο Γκίμπσον, με τον «Αντιρρησία Συνείδησης», έκανε διθυραμβική επιστροφή, ξαναμπήκε στην οσκαρική κούρσα, και, γενικότερα, βρέθηκε ξανά στο παιχνίδι.

Θυμηθείτε κι αυτό: Σάρα Σίλβερμαν και άλλοι «Εβραίοι που είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά αυτού του κόσμου» εναντίον Μελ Γκίμπσον

Mel Gibson 607

Από το 2017 όμως έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα στο Χόλιγουντ. Οι κάτοικοί του μιλάνε, αποκαλύπτουν, καταγγέλουν. Η κριτική από μερικούς είναι ότι «παραμιλάνε» και πολλοί τα βάζουν με την νέα «πολιτική ορθότητα» και «υπερβολή που φτάνει στα όρια υποκρισίας», αλλά αν κανείς δεν χάσει το focus από το κυρίως θέμα (όχι, δεν μπορεί να σου συγχωρείται ότι είσαι ομοφοβικός, ρατσιστής και σεξιστής επειδή είσαι σταρ), τότε με λίγη υπομονή, τα πράγματα μπορεί να εξισορροπήσουν κάπου στη μέση. Γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στο hate speech - μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό;

Η Γουινόνα Ράιντερ σήμερα μάς δίνει ένα ακόμα παράδειγμα. Επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, ειδικά αν έχουν τέτοια βαθιά ρατσιστική ρίζα. Αφηγείται στους New York Times ένα περιστατικό σε χολιγουντιανό πάρτι που ο Μελ Γκίμπσον ανακάλυψε ότι είναι Εβραία κι έκανε πλακίτσα, γελώντας και καπνίζοντας το πούρο του:

Σοβαρά τώρα; Είσαι από αυτούς που την κοπάνησαν από τους φούρνους;»

Mel Gibson 607 2

Η Ράιντερ είχε αφηγηθεί ξανά το περιστατικό σε συνέντευξή της στο GQ το 2010, αλλά τότε είχε περάσει στα ψιλά γράμματα. Μάλιστα, μαζί της ήταν κι ένας γκέι φίλος της στον οποίο ο Γκίμπσον, ξανά πλακίτσα, απευθύνθηκε έτσι: «Ω, ένα λεπτό, αυτό σημαίνει ότι θα κολλήσω AIDS;»

Η Ράιντερ στην πρόσφατη συνέντευξή της στους Times είπε ότι μπορεί το Χόλιγουντ να έχει μία πολύ μεγάλη Εβραϊκή κοινότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεπέρασε τον βαθύ αντισημιτισμό του (ακόμα και όταν εμφανίζεται εσωτερικευμένος):

«Πάρα πολλές φορές σε κάστινγκ έχω ακούσει "Μισό λεπτό, είσαι Εβραία; Μα είσαι τόσο όμορφη!". Επίσης, υπήρξε μία ταινία που ήθελα να κάνω πριν χρόνια, μια ταινία εποχής, κι ο διευθυντής του στούντιο με απέρριψε γιατί "ήμουν πολύ Εβραία για να περάσω ως μέλος βασιλικής οικογένειας". Αυτός ο διευθυντής ήταν κι αυτός Εβραίος....»

Mel Gibson 607 3

O Γκίμπσον αρνείται τα πάντα

Σύμφωνα με την Ράιντερ, ο Γκίμπσον επιχείρησε να απολογηθεί χρόνια μετά. Σήμερα όμως, μέσω εκπροσώπου του, τα αρνείται όλα.

«Ολα αυτά είναι 100% ψευδή! Ελεγε ψέματα τότε και λέει ψέματα τώρα. Είναι επίσης ψέματα ότι ο Μελ επιχείρησε να απολογηθεί. Ναι, προσπάθησε να επικοινωνήσει, αλλά για να την αντικρούσει, κι εκείνη αρνήθηκε να του μιλήσει...»

H απάντηση της Ράιντερ Η Ράιντερ, διαβάζοντας την απάντηση του Γκίμπσον, σχολίασε: «Πιστεύω στην εξιλέωση και στη συγχώρεση. Ελπίζω ο κύριος Γκίμπσον να βρει έναν υγιή τρόπο να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Το 1996, ο φίλος μου Κέβιν Οκοϊν κι εγώ βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις προσβολές του. Είναι μία έντονη και επώδυνη ανάμνηση για μένα όλο αυτό. Μόνο αν αποδεχθεί την ευθύνη της συμπεριφοράς του μπορούμε να προχωρήσουμε και να το αφήσουμε πίσω μας. Πάντως του εύχομαι καλή επιτυχία στη ζωή του...»

Διαβάστε περισσότερα: