Buzz

«Με Λένε Ερνέστο»: Η ενηλικίωση δεν είναι παρά μια ιστορία βίας και τρυφερότητας

στα 10

H επίσημη υποβολή της Αργεντινής για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, φτάνει στις ελληνικές αίθουσες, έχοντας συμμετάσχει στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου και έχοντας ήδη κερδίσει τον τίτλο μιας από τις πιο τρυφερές ιστορίες ενηλικίωσης των τελευταίων χρόνων.

Flix Team
«Με Λένε Ερνέστο»: Η ενηλικίωση δεν είναι παρά μια ιστορία βίας και τρυφερότητας

Aργεντινή, 1979. Eπειτα από χρόνια εξορίας από τη Χούντα ως μέλη της Αντίστασης, ο δωδεκάχρονος Χουάν και η οικογένειά του επιστρέφουν στο Μπουένος Άιρες με καινούργιες, πλαστές ταυτότητες. Οι γονείς του Χουάν μαζί με τον θείο Μπέτο είναι μέλη της οργάνωσης των Μοντονέρος, που εξακολουθεί να μάχεται κατά της σκληρής δικτατορίας που κυβερνά ακόμη τη χώρα, και διώκονται αλύπητα λόγω των δραστηριοτήτων τους. Γι’ αυτό έξω από το σπίτι και στο σχολείο, ο ανήλικος μαθητής έχει άλλο όνομα… Εκεί όλοι τον ξέρουν ως Ερνέστο – ένα όνομα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει, καθώς διακυβεύεται η ασφάλεια της οικογένειάς του. Η γνωριμία του με την συμμαθήτριά του Μαρία θα αποτελέσει την αρχή για μια ιδιότυπη, δυνατή σχέση μεταξύ

Το «Infancia Clandestina», σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπενχαμίν Αβιλα έκανε την πρεμιέρα του στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του 65ου Φεστιβάλ Καννών, βραβεύθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, συμμετείχε σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, σάρωσε τα αργεντίνικα Οσκαρ συγκεντρώνοντας 10 διακρίσεις (ανάμεσα σε αυτά και αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και ερμηνειών) και έχοντας εντυπωσιάσει με τη δύναμη και την τρυφερότητά της, φτάνει και στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 18 Απριλίου με τον τίτλο «Με Λένε Ερνέστο» που αναφέρεται στο όνομα του νεαρού πρωταγωνιστή της.

2

Οπως δηλώνει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης για το πρώτο του φιλμ: «Από την ημέρα που αποφάσισα να γίνω σκηνοθέτης, ήθελα να πω αυτή την ιστορία: την ιστορία μου. Δεν είχα σκοπό να κάνω μια αυτοβιογραφία, ήθελα όμως να δημιουργήσω, να χτίσω πάνω στις παιδικές μου αναμνήσεις και να κάνω μια ταινία γύρω από το πρώτο σκίρτημα της αγάπης, έναν παιδικό έρωτα που εκτυλίσσεται στη διάρκεια της αργεντίνικης δικτατορίας μεταξύ 1976 και 1983. Επίσης ήθελα να μιλήσω για την πολιτική στράτευση εκείνης της εποχής, που αποτελεί για πολλούς έναν άγνωστο κόσμο, όπου συνυπήρχαν η χαρά, ο έρωτας και το πάθος. Το γεγονός ότι μπόρεσα να επισκεφτώ και πάλι την Ιστορία μέσα από τα μάτια της παιδικής μου ηλικίας, καθώς και των άλλων χαρακτήρων της ταινίας, μου επέτρεψε να κάνω μια νέα ανάγνωσή της. Οι κυριότερες αναφορές μου υπήρξαν ταινίες όπως "Ο Μπαμπάς Λείπει Ταξίδι Σε Δουλειές" του Εμίρ Κουστουρίτσα και "Σαν Αδέσποτο Σκυλί" του Λάσε Χάλστρομ, λόγω του πώς παρουσιάζουν την παιδική ηλικία. Επίσης με ενέπνευσαν ο Κεν Λόουτς για την πολιτική χρήση του κινηματογράφου που κάνει, καθώς και ο Κριστόφ Κισλόφσκι για την αφηγηματική του ευαισθησία. Το "Με Λένε Ερνέστο" είναι η ιστορία μου, την οποία μοιράζομαι με πολλούς άλλους που έζησαν την παιδική τους ηλικία στην ίδια ιστορική στιγμή».

Δείτε παρακάτω μια χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία (υποτιτλισμένη στα ελληνικά) και διαβάστε περισσότερα για το «Με Λένε Ερνέστο»: