Φεστιβάλ / Βραβεία

«Ο Πάγος κι ο Ουρανός» του Λικ Ζακέ θα κλείσουν το φετινό φεστιβάλ των Καννών

στα 10

Το καινούριο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη του «Ταξιδιού του Αυτοκράτορα», θα δώσει έναν μεγαλοπρεπή και οικολογικό τόνο στο φεστιβάλ.

«Ο Πάγος κι ο Ουρανός» του Λικ Ζακέ θα κλείσουν το φετινό φεστιβάλ των Καννών

Επιστρέφοντας στην Ανταρκτική μετά από το επικό του ντοκιμαντέρ για τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους που βραβεύτηκε με Οσκαρ, ο Λικ Ζακέ ακολουθεί αυτή τη φορά ένα άλλο επικό ταξίδι. Αυτό του Κλοντ Λοριούς ενός γάλου μελετητή των παγετώνων, ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά στις παγωμένες εσχατιές της γης το 1955 κι από τότε εξακολουθεί να μελετά την πιο κρύα καρδιά τους, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για το παρελθόν μας.

Οπως λέει ο Ζακέ ο Λοριούς αντιλήφθηκε την πρώτη φορά που βρέθηκε στην Ανταρκτική, πως κάθε θύλακας αέρα παγιδευμένου στους πάγους, ήταν μια ζωντανή κάψουλα παρελθόντος και πως λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια τους, μπορούσες να βρεις τον ίδιο αέρα που κάποτε ανέπνεαν οι Ρωμαίοι.

Διαβάστε ακόμη: Αυτό είναι το επίσημο πρόγραμμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε αναλυτικά για όλες τις ταινίες που διαγωνίζονται.

ice and sky 607

Ετσι μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Λοριούς έκανε εκατοντάδες γεωτρήσεις στους πάγους, αποκαλύπτοντας στην πορεία στοιχεία για την γη και την ζωή σε αυτή, για τις κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον, πηγαίνοντας 400.000 χρόνια πίσω στο παρελθόν, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά πριν.

«Τώρα είναι 82 ετών κι ένοιωσα ότι έπρεπε να πάω κι εγώ μαζί του στο παρελθόν, για να αφηγηθώ την ιστορία του: Να ταξιδέψω στην γραμμή της ζωής του που αποτελεί μια αντανάκλαση της ίδιας της ιστορίας του πλανήτη μας» λέει ο Ζακέ.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2015: Αυτοί θα αποφασίσουν για το φετινό Χρυσό Φοίνικα

ice and sky 607

Το «La Glace et le Ciel», αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου multimedia project που απλώνεται εκτός από το σινεμά στην τηλεόραση το διαδίκτυο αλλά και σε εκπαιδευτικές δράσεις που φιλοδοξούν να βοηθήσουν σε μια πιο δραστική αλλαγή της νοοτροπίας του κοινού και θα οδηγήσουν σε μια διαφορετική πιο συνειδητή συμπεριφορά απέναντι στον πλανήτη.

Περιμένοντας την πρώτη του προβολή σε μερικές μέρες στις Κάννες δείτε πιο κάτω τις πρώτες εικόνες του φιλμ.



Περισσότερες Κάννες 2015: