Φεστιβάλ / Βραβεία

Κύματα: Το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Κεφαλονιάς

στα 10

Αναλυτικά το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις και οι καλεσμένοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κεφαλονιάς «Κύματα».

Κύματα: Το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Κεφαλονιάς

Τα «Κύματα», που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, τον Δήμο Αργοστολίου και το Υπουργείο Πολιτισμού και τελούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, ξεκίνησαν το 2022 σαν μια πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, σε συνεργασία με την Αμαντές ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και τον πολιτιστικό σύλλογο Ανακάρα για την ανάδειξη και την προώθηση της κινηματογραφικής και μουσικής τέχνης. Στόχος τους, η συμμετοχή και η ψυχαγωγία του κοινού, και μαζί η θεμελίωση και η διατήρηση ενός δημιουργικού πυρήνα συνάντησης και δικτύωσης των Κεφαλλονιτών καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου σε διεθνές επίπεδο.

αθήναι Αθήναι της Εύας Στεφανή

γράμματα από την αμερική Γράμματα από την Αμερική

Διαβάστε εδώ μερικά από τα highlights του φετινού προγράμματος

Ο Γιάννης Αγγελάκας θα είναι καλεσμένος στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ. Θα ακολουθήσει το αφιέρωμα Live Music Cinema με την προβολή της βωβής ταινίας «Νοσφεράτου» του Φ. Β. Μουρνάου και ζωντανή μουσική από το Νίκο Βελιώτη (27/8).

Αφιέρωμα στο Νέο Ελληνικό κινηματογράφο με καλεσμένο το Γιάννη Οικονομίδη, και προβολή των ταινιών του «Η Mπαλάντα της Tρύπιας Kαρδιάς» και «Σπιρτόκουτο» (28/8).

Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Γιώργο Γεωργόπουλο, με καλεσμένο το σκηνοθέτη και προβολή των ταινιών του «Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό και Tungsten (29/8).

Αφιέρωμα στους σκηνοθέτες Εύα Στεφανή και Λάκη Παπαστάθη. Θα παρευρεθεί η Εύα Στεφανή και η ηθοποιός και σύζυγος του σημαντικού δημιουργού Υβόννη Μαλτέζου. Θα προβληθεί η ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Γράμματα από την Αμερική» και τα ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή «Αθήναι», «Οι Λουόμενοι», και «Το Κουτί» (30/8).

Αφιέρωμα στο Σερβικό Κινηματογράφο με καλεσμένους τους σημαντικούς Σέρβους δημιουργούς Σλόμπονταν Σίζαν (31/8) και Σρνταν Γκολούμποβιτς (1/9, 2/9) οι οποίοι θα προλογίσουν τις ταινίες τους. Στις 2/9 θα προβληθεί και η ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα Blue Gypsy

Αμέσως μετά την τελετή λήξης, θα ακολουθήσει το αφιέρωμα Μουσική και Κινηματογράφος . Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Ακης Καπράνος. Θα προβληθεί η ταινία «Screamin' Jay Hawkins: I Put a Spell on Me» του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλίες του Σταύρου Μητρόπουλου (με γνωστά soundtracks ταινιών), και των ILLEGAL OPERATION (3/9).

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης μάστερκλας από τον Γιάννη Οικονομίδη («Κατασκευάζοντας μια ταινία στην Ελλάδα», 28-29/8 ), την Εύα Στεφανή («Με τις φτερούγες του Λάκη», 30/8 και “H πραγματικότητα έξω και μέσα”, 31/8) και το Σύλλογο Ελλήνων Γελοιογράφων («Η Ιστορία της Ελληνικής Γελοιογραφίας» από τον Τζον Αντόνο, 1/9 και «Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το επάγγελμα του σκιτσογράφου (και ντρεπόσαστε να ρωτήσετε)» από τον Ηλία “etc” Ταμπακέα, 2/9).

Στις παράλληλες δράσεις εντάσσονται μουσικές επιλογές από γνωστούς DJs, ενώ στο χώρο του φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, θα φιλοξενείται αναδρομική έκθεση κόμικς και εικονογράφησης από έργα που δημιουργήθηκαν για τις 5 μεγάλου μήκους ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη καθώς και από το θεατρικό του έργο.

Στα highlights της διοργάνωσης συγκαταλέγεται και η έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο «Κύματα», από 24 Έλληνες γελοιογράφους οι οποίοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα σκίτσα τους με έμπνευση τα κύματα -ειδικά για το φεστιβάλ. Μάλιστα, οι 45 γελοιογραφίες τους συγκεντρώθηκαν σε μια καλαίσθητη έκδοση η οποία διατίθεται προς πώληση. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη όλο το διάστημα του φεστιβάλ. Καλεσμένος επίσης από το Σύλλογο Ελλήνων Γελοιογράφων θα είναι και ο Πάνος Μαραγκός.

H είσοδος σε όλες τις προβολές και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα όλων των ημερών του Φεστιβάλ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα «Κύματα» στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

κύματα