Φεστιβάλ / Βραβεία

Κεφαλονίτικα «Κύματα»: Σινεμά (και όχι μόνο) παρά θιν’ αλός

στα 10

Η κινηματογραφική εμπειρία συναντά τον επτανησιακό πολιτισμό από τις 27 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου στο Αργοστόλι, με προβολές ταινιών δίπλα στη θάλασσα και προσκεκλημένους έκπληξη από τον χώρο όχι μόνο του σινεμά, αλλά και της μουσικής, της γελοιογραφίας και των κόμικς.

Κεφαλονίτικα «Κύματα»: Σινεμά (και όχι μόνο) παρά θιν’ αλός

Γιάννης Οικονομίδης, Σρνταν Γκολούμποβιτς, Γιάννης Αγγελάκας, Εύα Στεφανή, Γιώργος Γιωργόπουλος. Μερικοί μονάχα από τους πρωταγωνιστές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κύματα», που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους σινεφίλ για δεύτερη χρονιά στο... «νησί των τρελών». Και συγκεκριμένα στο παραθαλάσσιο δημοτικό ακίνητο «Θαλασσόμυλος» του Αργοστολίου, που ανασκευάστηκε πρόσφατα για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Δίπλα στον πολυβραβευμένο Σέρβο σκηνοθέτη Σρνταν Γκολούμποβιτς («Η Παγίδα», «Ο Πατέρας»), θα δούμε και τον συμπατριώτη και βετεράνο συνάδελφό του Σλόμπονταν Σιγιάν, δημιουργό της σάτιρας «Οικογένεια Μαθουσάλα». Από Ελληνες, το παρόν θα δώσουν ακόμα το συγκρότημα Illegal Operation και οι μουσικοί Νίκος Βελιώτης και Σταύρος Μητρόπουλος, όπως και ο κριτικός κινηματογράφου Ακης Καπράνος.

Τα «Κύματα», που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, τον Δήμο Αργοστολίου και το Υπουργείο Πολιτισμού και τελούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, ξεκίνησαν το 2022 σαν μια πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, σε συνεργασία με την Αμαντές ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και τον πολιτιστικό σύλλογο Ανακάρα για την ανάδειξη και την προώθηση της κινηματογραφικής και μουσικής τέχνης. Στόχος τους, η συμμετοχή και η ψυχαγωγία του κοινού, και μαζί η θεμελίωση και η διατήρηση ενός δημιουργικού πυρήνα συνάντησης και δικτύωσης των Κεφαλλονιτών καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου σε διεθνές επίπεδο.

kymata

Κάτι που δεν παύει να τονίζει ο καλλιτεχνικός τους διευθυντής, ο σκηνοθέτης Μαρίνος Σκλαβουνάκης, μικρομηκάς βραβευμένος στη Δράμα για το «Oλα Για Oλα» με τους Βασίλη Μπισμπίκη και Στάθη Σταμουλακάτο (Εύφημος Μνεία για την προσέγγισή του σε ταινία είδους) και συμπαραγωγός των «Μαγνητικών Πεδίων» του Γιώργου Γούση, για τα οποία μάλιστα απέσπασε και το βραβείο του καλύτερου Location Manager από το Hellenic Film Commission του ΕΚΚ στο 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Προσθέτοντας, στους στόχους αυτούς, και την ανάδειξη της πατρίδας του, της Κεφαλονιάς, ως κινηματογραφικό προορισμό.

«Δημιουργήσαμε αυτό το Φεστιβάλ με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για την Τέχνη. Το νόημα της Τέχνης άλλωστε έγκειται στο ότι αποκαλύπτει το εσώτερο νόημα της ζωής. Τέχνη δεν είναι οι ίδιες οι εκδηλώσεις, αλλά το αποτύπωμα που αφήνουν. Κι εμείς στοχεύουμε ακριβώς σε αυτό», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης, που έχει προσθέσει πρόσφατα στο βιογραφικό του μια ακόμη μικρού μήκους δουλειά, με τίτλο «Νανά» και βάση ένα διήγημα του μουσικού Δημήτρη Μητσοτάκη από τη συλλογή «Τα Σκισμένα Ημερολόγια» (Εκδόσεις Τόπος).

Ο ρόλος της συμμετοχής των παραπάνω καλλιτεχνών στο φεστιβάλ δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί, αν και ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης υπόσχεται πως η φετινή έκδοση θα περιλαμβάνει αφιερώματα σε σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με καλεσμένους τους ίδιους και τους συντελεστές των ταινιών τους. Επίσης, θα φιλοξενήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια από καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς και γελοιογράφους, καθώς και μουσικές συναυλίες σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Ακριβέστερα, όμως, θα ξέρουμε στα τέλη του επόμενου μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα «Κύματα» στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

κύματα