Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Flix στην τελετή απονομής των βραβείων της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC)

στα 10

Παρουσία του ίδιου του διεθνή Χάρη Ζαμπαρλούκου, δόθηκαν τα βραβεία της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC).

Flix Team
Το Flix στην τελετή απονομής των βραβείων της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC)
(φωτό: Βαγγέλης Πατσιαλός)

Με τα χρωστούμενα βραβεία από τις δύο προηγούμενες χρονιές και αυτό του 2022 έγινε το Σάββατο βράδυ στο θερινό Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος η τελετή απονομής των βραβείων της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) που τα τελευταία χρόνια δίνει ορατότητα στον κλάδο των κινηματογραφιστών, με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, με ακτινοβολία που δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ελλάδας αλλά αναζητά δίκτυα στο διεθνές τοπίο.

«Το GSC από την μία είναι πολύ νέο, στον κινηματογραφικό χώρο από την σύστασή του, παιδάκι θα έλεγα, από την άλλη όμως έχει Μέλη Κινηματογραφιστές με εμπειρία και παρουσία στον παγκόσμιο Κινηματογράφο και φυσικά έχει Μέλη νέους ανερχόμενους συναδέλφους με πολλές υποσχέσεις για το μέλλον», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης, Γιώργος Φρέντζος δίνοντας έμφαση στα μέλη, τους συνεργάτες και τους φίλους, αλλά κυρίως τους σκοπούς της Ενωσης:

«Μεταξύ άλλων προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε
για την προώθηση και την διάδοση της τέχνης της Φωτογραφίας του Κινηματογράφου,_
την αναγνώριση και ανάδειξη του ρόλου του Κινηματογραφιστή /Διευθυντή Φωτογραφίας στην ανάπτυξη της τέχνης μας.
την εκπαίδευση και επιμόρφωση όχι μόνο των Μελών μας, αλλά και όσων ενδιαφέρονται για την τέχνη της Φωτογραφίας του Κινηματογράφου.
την επικοινωνία και συνεργασία με αρμόδιους θεσμικούς ή μη φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.»

gsc

Με οικοδέσποινα την ηθοποιό Δάφνη Αλεξάντερ και στα decks τις μουσικές της Νάντια Δρακούλα, αρχικά απονεμήθηκαν τα βραβεία στους άξιους νικητές των δύο προηγούμενων χρόνων, στην Χριστίνα Μουμούρη για το «Ζιζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη για το 2020 και στον Γιώργο Καρβέλα για το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη το 2021.

γσψ Δάφνη Αλεξάντερ

gsc Ο Χρήστος Αλεξανδρής με την Χριστίνα Μουμούρη

gsc Ο Χρήστος Αλεξανδρής με τον Γιώργο Καρβέλα

Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο του GSC για το 2022 στον Χάρη Ζαμπαρλούκο, για την υπέροχη δουλειά του στο «Belfast» του Κένεθ Μπράνα.

Ο διεθνής Διευθυντής Φωτογραφίας, με την χαρακτηριστική του λιτότητα στο λόγο (όχι όμως και σε ταλέντο) ευχαρίστησε την Ενωση και τους συνεργάτες του, νιώθωντας πολύ περήφανος που βραβεύθηκε στην Ελλάδα από τους Ελληνες συναδέλφους του.

Οπως είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν στο Flix: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το βραβείο για μένα. Γεννήθηκα με την άποψη ότι είμαι Ελληνας κι ο ελληνισμός για μένα είναι η κουλτούρα μου, κάτι πολύ σημαντικό και πολύ εσωτερικό. Κάτι για το οποίο νιώθω περήφανος... Οσο κι αν αγαπώ το BSC (Ενωση Βρετανών Κινηματογραφιστών), είναι άλλο πράγμα να μιλάς στη γλώσσα σου και για τα θέματα που σε ταυτίζουν περισσότερο με συναδέλφους σου.»

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Χάρη Ζαμπαρλούκου στο Flix.

gsc

gsc

gsc

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών στο επίσημο site του GSC, αλλά και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.