Buzz

Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου στην Πράγα 2019

στα 10

Για δεύτερη χρονιά, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τσεχία διοργανώνει αφιέρωμα στο ελληνικό σινεμά, με προβολές, masterclasses και πολύτιμο συνεργάτη το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου στην Πράγα 2019

Δύο ταινίες μυθοπλασίας, δύο ντοκιμαντέρ, δύο Ελληνες σκηνοθέτες που θα βρεθούν στην Πράγα.

Αυτό είναι ο πυρήνας της δεύτερης διοργάνωσης «Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τσεχία, φέτος με την πολύτιμη συνεργασία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σταθερά τη φιλοδοξία να φέρει στην Πράγα ταινίες που δεν έχουν προβληθεί στη χώρα και ταινίες που αντικατοπτρίζουν το καλύτερο κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.

Η Δουλειά της 607 5 Η Δουλειά της

Πολυξένη 607 Πολυξένη

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι το ντοκιμαντέρ «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου (που αποτελεί και την επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας), το φιλμ μυθοπλασίας «Η Δουλειά της» του Νίκου Λαμπότ με την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου με την Κάτια Γκουλιώνη. Ο Νίκος Λαμπότ θα παραβρεθεί και στην Πράγα για να παρουσιάσει την ταινία του αλλά και να δώσει ένα masterclass με τίτλο «Αναζητώντας τον Ρεαλισμό».

Ενα Δέντρο Θυμάται Ενα Δέντρο Κοιμάται

Ειδικά για φέτος, στην 80ή επέτειο από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι «Ημέρες Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ «Ενα Δέντρο Θυμάται» του Κώστα Φόλλα που δίνει ιδιαίτερο νόημα στο «διάλογο» Ελλάδας και Τσεχίας που θέλει να ανοίξει η διοργάνωση. Το ντοκιμαντέρ του Κώστα Φόλλα αφηγείται την ιστορία του Λίντιτσε, που οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού. Εκτός από την προβολή του ντοκιμαντέρ, θα διοργανωθεί και ανοιχτή συζήτηση, σε συνεργασία με το «Ενα Μνημείο για το Λίντιτσε».


Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών για τις Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου 2019:

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

20.00 - 21.15 | Kino Pilotu Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου (72') - Επίσημο Ανοιγμα

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

14.00-16.00 | FAMU, room U3: Masterclass του σκηνοθέτη Νίκου Λαμπότ «Αναζητώντας το Ρεαλισμό»
17.00 – 18.30 Kino Pilotu Ενα Δέντρο Θυμάται του Κώστα Φόλλα (89’) | Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Κώστα Φόλλα και την κα. Μαρτίνα Λεμάνοβα, Διευθύντρια του «Μνημείου για το Λίντιτσε»
19.30 – 21.10Kino Pilotu Πολυξένη της Δώρας Μασκλαβάνου (100')

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

17.00 – 18.30 | Kino Pilotu Η Δουλειά της του Νίκου Λαμπότ (90') | Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις «Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου 2019» στην Πράγα, στο επίσημο site της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Πράγα, στην επίσημη σελίδα της στο Facebook και στο event των Greek Film Days 2019 στο Facebook.

Poster Greek Film Days 2019