Industry

Μεταρρυθμίσεις για μια νέα Εθνική Κινηματογραφία από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

στα 10

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και με συμμετοχή οκτώ σωματείων της κινηματογραφικής κοινότητας, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Εργασίας με θέμα: «Μεταρρυθμίσεις για μια νέα Εθνική Κινηματογραφία».

Flix Team
Μεταρρυθμίσεις για μια νέα Εθνική Κινηματογραφία από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Την προηγούμενη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, σε αίθουσα του NEW Hotel στο κέντρο της Αθήνας, μεπρωτοβουλία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και με συμμετοχή οκτώσωματείων της κινηματογραφικής κοινότητας, πραγματοποιήθηκε ΗμερίδαΕργασίας με θέμα: «Μεταρρυθμίσεις για μια νέα Εθνική Κινηματογραφία».

ημερίδα

ημερίδα

ημερίδα

ημερίδα

Διαβάστε αυτούσιο το δελτίο Τύπου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών:

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος λειτουργεί χωρίς νομοθετικό πλαίσιο πλέον και ουπάρχων κινηματογραφικός Νόμος 3905/10 έχει απαξιωθεί στην πράξη, μετραγελαφικά συχνά αποτελέσματα. Οι σημερινές συνθήκες υπαγορεύουν μια σειράριζικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μιαβιώσιμη και παραγωγική εθνική Κινηματογραφία όπου όλοι οι εργαζόμενοι θαμπορούν να ζουν από τη δουλειά τους και να δημιουργούν μέσα σε συνθήκεςασφάλειας.

Η Πολιτεία οφείλει να κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτής της ριζικής αλλαγήςπου οι καιροί απαιτούν για τον Κινηματογράφο. Τα ευρωπαϊκά παραδείγματαμικρών χωρών είναι πολλά. Όλοι εμείς, η κινηματογραφική κοινότητα, γνωρίζουμετις δυσκολίες του εγχειρήματος αλλά γνωρίζουμε και τα θέματα. Ξέρουμε ότι τίποταδεν μας χαρίζεται αλλά με ενότητα μέσα από τις αντιθέσεις μας, με μεθοδικότητακαι πολλή δουλειά, θα διαμορφώσουμε τους βασικούς άξονες του νέου νομοθετικού πλαισίου για μια πραγματική εθνική Κινηματογραφία που θαστηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες που αποτέλεσαν και τις θεματικέςενότητες της Ημερίδας Εργασίας :

1) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝΤΕΧΝΩΝ.

Ένα οργανωμένο σύστημα κινηματογραφικής παιδείας, εκπαίδευσης,επιμόρφωσης και για τις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

2) ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.

Πλήρης ανασυγκρότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Διεύρυνση τωνοικονομικών πόρων της παρούσας κινηματογραφικής παραγωγής, σε πολλαπλάσιούψος από την τρέχουσα ενίσχυση. Ανάπτυξη και ενίσχυση της ιδιωτικής επένδυσηςστην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

3) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΉ ΑΙΘΟΥΣΑ

Προώθηση και διανομή των ελληνικών ταινιών, μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια.

Α) ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

Κυκλοφορία όλων των κινηματογραφικών ταινιών παντού στην Περιφέρεια. Οιελληνικές ταινίες να συναντούν το κοινό τους σε όλη την χώρα, μέσα απόσυγκεκριμένη πρόταση που αναλύθηκε τεκμηριωμένα.

Β) ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ,ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ,ΔΡΑΜΑΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΛΠ.

Με δεδομένη την εκτίναξη και αναγνώριση των νέων δημιουργών μας στονΕυρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο, σχέδιο ενίσχυσης και προώθησης τουκαλλιτεχνικού έργου τους. Ενίσχυση και σύγχρονοι τρόποι προβολής της ελληνικήςταινίας.

4) ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αναγκαιότητα της επανασύστασης και λειτουργίας του θεσμικού οργάνου τουΕθνικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Ημερίδας , οι προτάσεις και οι θέσειςτων Φορέων θα ιεραρχηθούν και θα κατατεθούν δημόσια για το νέομεταρρυθμιστικό πλαίσιο Κινηματογραφίας που διεκδικούμε, σε συνέχεια τηςεξαγγελίας της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη για άμεση αλλαγή τουυπάρχοντος Κινηματογραφικού Νόμου.

Οι Φορείς της Ημερίδας Εργασίας

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΝΩΣΗΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑΡΧΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ, παρατηρητής ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ.


Διαβάστε ακόμη: Μια καλή εβδομάδα για το ελληνικό σινεμά