Buzz

Μια καλή εβδομάδα για το ελληνικό σινεμά

στα 10

Τρία από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου ανακοίνωσαν το πρόγραμμά τους και η ελληνική παρουσία ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή. Είναι όμως τα συγχαρητήρια αρκετά;

Μια καλή εβδομάδα για το ελληνικό σινεμά
Ολες οι Φωτιές, η Φωτιά

Πόσο συχνά συμβαίνει να χρειάζεται να ανακοινώσεις την παρουσία όχι μιας ούτε δύο αλλά οκτώ ελληνικών ταινίων σε διεθνή φεστιβάλ μέσα σε μία μέρα; Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου εν τούτοις με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν Φεράν (το μεγαλύτερο του κόσμου) ανακοίνωσε το σύνολο του προγράμματός του και εκείνο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που έδωσε στην δημοσιότητα ένα μέρος του, συνέβη ακριβώς αυτό.

Και μια μέρα μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ πρόσθεσε τρεις ακόμη ταινίες στην δική του ανακοίνωση ανεβάζοντας το σύνολο σε αριθμό πάνω από το 10.

Κι έτσι στο πρώτο, μετράμε το «Πρώτος Ερωτας» του Χάρη Ραφτογιάννη που κάνει εκεί την επίσημη πρεμιέρα του, αλλά και τα «Ολες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, το «Route-3» του Θανάση Νεοφωτιστου, αλλά και το «Electric Swan» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και το «Olla» της Αριάν Λαμπέντ στα διαγωνιστικά του τμήματα.

Προσθέστε εδώ και το πρότζεκτ «Φθινοπωρινά Χριστούγεννα» του Κώστα Μπακούρη που συμμετέχει στο τμήμα συμπαραγωγών Euro Connection του Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν.

Δείτε ακόμη: Ο «Πρώτος Ερωτας» του Χάρη Ραφτογιάννη στο Εθνικό Διαγωνιστικό του Κλερμόν-Φεράν

Pr;vtow Πρώτος Ερωτας του Χάρη Ραφτογιάννη

Στο Ρότερνταμ βρίκσουμε το «Kala-a-zar» της Τζάνις Ραφαηλίδου να συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ, τα «Πουλιά» του Μπάμπη Μακρίδη στο στο τμήμα Voices και το μικρού μήκους «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου στο τμήμα Voices Short. Και τέλος στο Βερολίνο που ανακοίνωσε κάποιες από τις ταινίες του τμήματός του Panorama συναντάμε τις πρώτες μεγάλου μήκους τόσο του Σιαμάκ Ετεμάντι, «Pari», όσο και του Τζώρτζη Γρηγοράκη «Digger».

Διαβάστε επίσης: Το «Pari» του Ελληνο-Ιρανού Σιαμάκ Ετεμάντι θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Πανόραμα του 70ού Φεστιβάλ Βερολίνου

παρί 607 Pari του Σιαμάκ Ετεμάντι

Μια ευτυχής σύμπτωση; Αναμφίβολα αλλά σίγουρα και κάτι παραπάνω. Μπορεί η εικόνα που παίρνει κάποιος εξωτερικός παρατηρητής από τις ανακοινώσεις της χθεσινής μέρας να μην ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα - όχι όπως όλοι ξέρουμε το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα ούτε με κυλιόμενο διάδρομο που σε βγάζει κατ’ ευθείαν στα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου - αλλά αναμφιβολα δείχνει ξεκάθαρα πως παρά τις μη ιδανικές συνθήκες η δυναμική, το ταλέντο, οι συνεργασίες, η επιμονή φέρνουν αποτελέσματα.

Δείτε ακόμη: Το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη έχει επίσημη πρώτη στο Πανόραμα του 70ού Φεστιβάλ Βερολίνου

digger 607 Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Και κάπως έτσι η καλή αυτή εβδομάδα και ενόψει περισσότερων ανακοινώσεων καθώς υπάρχουν ακόμη ταινίες που περιμένουν την σειρά για τα δικά τους καλά νέα και φεστιβάλ που θα δημοσιοποιήσουν επίσης το πρόγραμμά τους θα ήταν μια ιδανική ευκαιρία για όλους όσους είναι εκεί για να στηρίζουν το ελληνικό σινεμά πως εκτός από τα συγχαρητήρια - που είναι πάντα καλοδεχούμενα - ακόμη πιο σημαντική είναι μια έμπρακτη, σοβαρή και με συνέχεια στήριξη σε ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, που εξακολουθεί να μας ανταμείβει, συχνά μάλιστα θεαματικά.

poyli;a Πουλιά του Μπάμπη Μακρίδη