Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης, ο Βασίλης Κεκάτος κι ο Θανάσης Νεοφωτιστος στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Κλερμόν-Φεράν

στα 10

Το «Ολες οι Φωτιές η Φωτιά», το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» και το «Route-3» στο σημαντικότερο φεστιβάλ μικρού μήκους του κόσμου.

Flix Team
Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης, ο Βασίλης Κεκάτος κι ο Θανάσης Νεοφωτιστος στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Κλερμόν-Φεράν

Αντρες απελευθερώνουν πουλιά στα βουνά. Δύο αποξενωμένα αδέλφια δοκιμάζουν το σημάδι τους παρέα με τους γιους τους. Είναι η κυνηγετική περίοδος. Μπορεί η καρδιά ενός πουλιού να σταματήσει στον ουρανό χωρίς σκάγια να περάσουν το σώμα του; Αυτή είναι η αινιγματική σύνοψη του «Ολες οι Φωτιές η Φωτιά» και, για καλύτερη αίσθηση, μπορείτε παρακάτω να δείτε δύο νέα teasers της ταινίας.

Το «Ολες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Από εκεί ξεκίνησε το παγκόσμιο ταξίδι του, που τώρα το οδηγεί στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, τη μεγαλύτερη διοργάνωση για τις ταινίες μικρού μήκους στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Η Αποκάλυψη είναι μια κυνηγετική περίοδος. Είδαμε το «Ολες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

Route 3

To «Route-3» του Θανάση Νεοφώτιστου διαδραματίζεται ρτο βαγόνι του τραμ στη Γραμμή-3, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας στο κέντρο του Σαράγιεβο. Η μεσήλικη κυρία με το λεοπάρ φόρεμα κερνάει τους επιβάτες φέτες ζουμερού πορτοκαλιού. Μια φέτα είναι το μόνο που συνδέει την Νάντια, την πριγκίπισσα με το ροζ χιτζάμπ, τον Λούκα, τον παρθένο αλάνι έφηβο και τόσους άλλους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, επιβάτες της γραμμής. Oλους, εκτός από ένα ντροπαλό, πλην καυλωμένο, έφηβο με το όνομα Αμάρ.

Η μικρού μήκους ταινίας του Θανάση Νεοφώτιστου γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2018 στο Σαράγεβο κι έκανε την πρεμιέρα της τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Πρόκειται για μια αναπάντεχα τρυφερή, αστεία, σέξι και πολιτικά επείγουσα διαδρομή που ο νεαρός σκηνοθέτης σκηνοθετεί με άποψη, τεχνική (σε ένα ολοφάνερα δύσκολο, έως και ριψοκίνδυνο γύρισμα) και την ωριμότητα που ταινία με την ταινία τον στέλνει οριστικά ανάμεσα στους πιο ιδιοσυγκρασιακούς δημιουργούς της γενιάς του.



Δείτε ακόμη: Ο Θανάσης Νεοφώτιστος μιλάει στο Flix για τη διαδρομή από το «Route-3» του Σαράγεβο στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Οσο για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» τoυ Βασίλη Κεκάτου, ξεκίνησε θριαμβευτικά την πορεία του κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες τον περασμένο Μάιο κι από τότε ακολουθεί μια λαμπρή πορεία στα φεστιβάλ.

The Distance Between Us and the Sky 607

Η ταινία του, γραμμένη από τον ίδιο, φωτογραφημένη υπέροχα από τον Γιώργο Βαλσαμή και σε παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου, είναι ένα love story - ακαριαία επίθεση τρυφερότητας που διαθέτει ένα από τα πιο ωραία φινάλε ταινίας μικρού μήκους που έχουμε δει τον τελευταίο (πολύ) καιρό, αφηγείται την ιστορία δύο αγνώστων που συναντιούνται ένα βράδυ κοντά στην Εθνική Οδό σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50€. Ο,τι θα διαδραματιστεί μεταξύ τους για τα λίγα λεπτά που τους συναντάμε μέσα στο χρόνο είναι μια πράξη δικαιώσης όλων όσων ξεχάστηκαν για κάποια στιγμή στη μέση του δρόμου και δεν βρήκαν κάποιον για να τους οδηγήσει... σπίτι.


Δείτε ακόμη: Ο Βασίλης Κεκάτος δεσμεύεται όσο μεγαλώνουν οι διάρκειες των ταινιών του να μικραίνουν οι τίτλοι τους