Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος μιλάει στο Flix για τη διαδρομή από το «Route-3» του Σαράγεβο στο Φεστιβάλ του Τορόντο

στα 10

H νέα μικρού μήκους ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου, «Route-3», κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος μιλάει στο Flix για τη διαδρομή από το «Route-3» του Σαράγεβο στο Φεστιβάλ του Τορόντο
Ο Θανάσης Νεοφώτιστος στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Στο βαγόνι του τραμ στη Γραμμή-3, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας στο κέντρο του Σαράγιεβο, η μεσήλικη κυρία με το λεοπάρ φόρεμα κερνάει τους επιβάτες φέτες ζουμερού πορτοκαλιού. Μια φέτα είναι το μόνο που συνδέει την Νάντια, την πριγκίπισσα με το ροζ χιτζάμπ, τον Λούκα, τον παρθένο αλάνι έφηβο και τόσους άλλους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, επιβάτες της γραμμής. Oλους, εκτός από ένα ντροπαλό, πλην καυλωμένο, έφηβο με το όνομα Αμάρ.

Αυτή είναι η υπόθεση του «Route-3», της μικρού μήκους ταινίας που ο Θανάσης Νεοφώτιστος γύρισε το καλοκαίρι του 2018 στο Σαράγεβο, μια αναπάντεχα τρυφερή, αστεία, σέξι και πολιτικά επείγουσα διαδρομή που ο νεαρός σκηνοθέτης σκηνοθετεί με άποψη, τεχνική (σε ένα ολοφάνερα δύσκολο, έως και ριψοκίνδυνο γύρισμα) και την ωριμότητα που ταινία με την ταινία τον στέλνει οριστικά ανάμεσα στους πιο ιδιοσυγκρασιακούς δημιουργούς της γενιάς του.

Route 3

Από τα γυρίσματά της μέχρι και σήμερα, ο Θανάσης Νεοφώτιστος ταξίδεψε στο Φεστιβαλ Βενετίας με την «Λεωφόρο Πατησίων» τον Σεπτέμβρη του 2018, στο Frameline του Σαν Φρανσίσκο με τα «Σπινθηροβόλα Κεράκια» τον Ιούνιο και τώρα στο Τορόντο όπου το «Route-3», μόλις έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του για να ξεκινήσει κι αυτό τη δική του διαδρομή στα φεστιβάλ του κόσμου.

Την ίδια στιγμή η «Λεωφόρος Πατησίων» είναι ήδη υποψήφια για Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, ενώ συνεχίζει ασταμάτητα να ταξιδεύει διεθνώς και να αποσπά διακρίσεις.

toronto Από αριστερά προς τα δεξιά: Δημήτρης Τσακαλέας (παραγωγός), Ενές Κοζλιτσίκ (ηθοποιός), Μαρίνα Συμεού (σεναριογράφος), Θανάσης Νεοφώτιστος (σκηνοθέτης)

Στο Flix, o Θανάσης Νεοφώτιστος μιλάει για το πώς βρέθηκε στο Σαράγεβο, τι ήταν το πιο δύσκολο πράγμα στη δημιουργία του «Route-3», την εξαργύρωση της διεθνούς του διαδρομής στα φεστιβάλ του κόσμου.

Τι είναι το «Route-3»; «Route-3» είναι η βασική και μοναδική διαδρομή του τραμ που περνάει από το ιστορικό κέντρο της πόλης του Σαράγεβο, όπου και γυρίστηκε η ταινία μας. Η διαδρομή που κάνει το Vienna’s Tram, το πρώτο τραμ που λάβανε οι Βόσνιοι, σαν δώρο από την Βιέννη, μετά το πόλεμο. Παράλληλα, φυσικά, είναι και ο τίτλος της ταινίας μας, σε σενάριο της Μαρίνας Συμεού και παραγωγή Δημήτρη Τσακαλέα, για έναν Βόσνιο έφηβο που μέσα σ’ αυτό το τραμ έλκεται σεξουαλικά από μια όμορφη Μουσουλμάνα, αλλά για πολιτισμικούς κι άλλους λόγους δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι αυτό, παρότι προφανώς θέλει πολύ!

Ποια ιδιαιτερότητα είχε στη δημιουργία του;

Η ταινία έγινε με ανάθεση μετά από επιλογή ανάμεσα σε Alumni του Sarajevo Talents, αφού κι εγώ και η Μαρίνα και ο Δημήτρης ήμασταν εκεί. Το σκεπτικό ήταν να γυρίσουμε μία ταινία εμπνευσμένη από τη πόλη του Σαράγεβο. Ηταν από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες που είχα ποτέ! Πήγα στο Σαράγεβο για 2 μήνες το καλοκαίρι του 2018 για τα γυρίσματα και εκεί που νόμιζα ότι η «Λεωφόρος Πατησίων» ήταν το Εβερεστ μου, ήρθε το «Route-3». Εζησα κυριολεκτικά τον πύργο της Βαβέλ. Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες, μεταξύ των οποίων και οι ηθοποιοί, ήταν Βόσνιοι, η ταινία ήταν στα Βοσνιακά και οι περισσότεροι από αυτούς δε μιλούσαν καθόλου καλά Αγγλικά. Εγώ, προφανώς, δεν μιλούσα καθόλου Βοσνιακά και διερμηνέας δεν υπήρχε! Οι βοηθητικοί ηθοποιοί δε, δεν καταλαβαίναν ούτε το «yes/no» στα αγγλικά! Εγώ δεν καταλάβαινα καν τι έλεγαν όταν έπαιζαν… Παρ όλα αυτά ήταν τέλεια! Λέω, ότι είναι μια ταινία που έγινε με τις αισθήσεις!

Πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεσαι την ίδια στιγμή στα φεστιβάλ του κόσμου με τρεις διαφορετικές ταινίες;

Πριν την «Λεωφόρο Πατησιών», πριν ένα χρόνο δηλαδή, ούτε που θα το φανταζόμουν όλο αυτό που γίνεται. Τώρα χαίρομαι πάρα πολύ και το νιώθω σχεδόν φυσιολογικό. Είναι πολύ σημαντικό και τιμητικό γιατί η δουλειά μου αναγνωρίζεται, γιατί ταξιδεύω και γιατί με αυτό τον τρόπο καταφέρνω να υπάρχω σε ένα πολύ δύσκολο χώρο. Από την άλλη ελπίζω και πιστεύω ότι με κάποιον, έμμεσο προφανώς, τρόπο θα εξαργυρώσω όλη αυτή την προσπάθεια στην ολοκληρωση της μεγάλου μήκους που προετοιμάζω «Ο Πέτρος & ο Λύκος». Είναι ο επόμενος, πολύ σημαντικός για μένα, στόχος.



*Route-3 *| Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος | Σενάριο: Μαρίνα Συμέου | Παραγωγός: Δημήτρης Τσακαλέας | Παραγωγή: Obala Art Center | Συμπαραγωγοί: Imagina Pictures S.A., DNA Lab | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Carmen Tofeni | Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος, Saša Peševski | Ηχητικός Σχεδιασμός: Χρήστος Σακελλαρίου, Studio Chelia | Μίξη: Χρήστος Σακελλαρίου, Κώστας Χρυσόγελος (DNA Lab) | Colour Correction: Πάνος Αγγελόπουλος | Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Emina Kujundžić | Μουσική: Κώστας Χαλιάσας | Καστ: Enes Kozličić, Lazar Dragojević, Simonida Mandić | Διεθνείς Πωλήσεις: Radiator IP Sales | Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το «Route-3» στο επίσημο site της ταινίας.

Route - 3 Poster