Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα «Σπινθηροβόλα Κεράκια» του Θανάση Νεοφώτιστου στο Frameline, το θρυλικό LGBTQ+ Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο

στα 10

Με την «Λεωφόρο Πατησίων» να συνεχίζει τα ταξίδια και τις διακρίσεις της στον κόσμο, ο νεαρός σκηνοθέτης φτάνει με ορμή μέχρι το Σαν Φρανσίσκο με νέα ταινία.

Τα «Σπινθηροβόλα Κεράκια» του Θανάση Νεοφώτιστου στο Frameline, το θρυλικό LGBTQ+ Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο

Ενας νεαρός άνδρας, με την Σελίν Ντιόν στο repeat, ετοιμάζεται και περιμένει τον φίλο του, στα τέσσερα, για να γιορτάσουν την τρίτη επέτειο τους.

Αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας «Σπινθηροβόλα Κεράκια», της νέας ταινίας του Θανάση Νεοφώτιστου που γνωρίσαμε το 2014 με την «Προσευχή» και το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ της Δράμας και ακολουθήσαμε σε όλη του τη θριαμβευτική πορεία μέχρι τη «Λεωφόρο Πατησίων» που έκανε την πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Βενετίας, διακρίθηκε με τρία βραβεία στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν και συνεχίζει να ταξιδεύει και να διακρίνεται στον κόσμο.

Μέρος των «Acrobatics», μια πρωτοβουλία της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών με αφορμή το αφιέρωμα στον Queer Ελληνικό Κινηματογράφου του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τα «Σπινθηροβόλα Κεράκια» θα κάνουν τη διεθνή τους πρεμίερα στο 43ο Frameline, το θρυλικό LGBTQ+ κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο που διεξάγεται φέτος από τις 20 μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

σπινθηροβόλα κεράκια 607

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος περιγράφει την ταινία ως «Ενα μικρό αποχαιρετιστήριο γράμμα προς το σπίτι μου και μια πέρα για πέρα ρεαλιστική προετοιμασία πριν την ερωτική πράξη!», αλλά μιλάει στο Flix και για την αρχική ιδέα, αλλά και τη σημασία μιας LGBTQ+ ιστορίας στην εποχή μας.

«Τα "Σπινθηροβόλα Κεράκια" ξεκίνησαν από μια ανάθεση για μια LGBT μικρού μήκους ταινία στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στον Queer Ελληνικό Κινηματογράφο. Την υποδέχτηκα με πολύ ενθουσιασμό και μέσα από αυτή τη διαδικασία κατάλαβα τελικά πόσο πολύ ανάγκη είχα να την κάνω. Σκεφτήκαμε έτσι με το Γρηγόρη Σκαράκη, τον συνσεναριογράφο μου, να κάνουμε κάτι που να είναι στην ουσία ένα στιγμιότυπο από μια πολύ ανθρώπινη, λίγο awkward και αρκετά χαριτωμένη στιγμή στη ζωή ενός gay άντρα: τη στιγμή που προετοιμάζεται για να κάνει sex με το φίλο του γιορτάζοντας την επέτειο τους.»

Σπινθηροβόλα Κεράκια 607

«Η τέχνη στην αντίληψη μου, μέσα από το δημόσιο λόγο που δίνει στο δημιουργό της, έχει και μια ακτιβιστική διάσταση. Αυτή λοιπόν, όταν χρησιμοποιηθεί με ειλικρίνεια και καθαρή ματιά, νομίζω μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στο LGBTQ+ κίνημα. Και μετά την επιτυχία της "Λεωφόρου Πατησίων" , που ήρθα σε άμεση επαφή με τη δύναμη της επικοινωνίας που προσφέρει ο κινηματογράφος, μου γεννήθηκε μια έντονη διάθεση για ακτιβισμό… οπότε προσέξτε κόσμε!! Το γεγονός ότι μια ελληνική μικρού μήκους LGBTQ+ ταινία, του Βασίλη Κεκάτου, πήρε το Χρυσό Φοίνικα με έκανε να αισθανθώ πολύ περήφανος και να ζηλέψω φριχτά! Οτιδήποτε δίνει ορατότητα και φέρνει τη συζήτηση σε ομάδες ανθρώπων που διεκδικούν ισότητα και τα δικαιώματα τους, είναι πάρα πολύ σημαντικό», προσθέτει ο Θανάσης Νεοφώτιστος για τη σημασία των ιστοριών που αφορούν την LGBTQ+ κοινότητα και την ορατότητα της.

Σπινθηροβόλα Κεράκια 607

Ταυτόχρονα με τα «Σπινθηροβόλα Κεράκια» που ξεκινούν τα ταξίδια τους, ο Θανάσης Νεοφώτιστός βρίσκεται βρίσκεται στο στάδιο χρηματοδότησης της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Ο Πέτρος και ο Λύκος» και στο στάδιο ανάπτυξης της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του: «Wild Boars» (Torino Film Lab, MFI 2019).

Οπως εκμυστηρεύεται στο Flix, όταν τον ρωτάμε για το σε ποιο σημείο βρίσκεται η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία: «Περιμένω χρηματοδότηση από το ΕΚΚ πάνω από δυο χρόνια για μια ταινία που προετοιμάζω πάνω από τρία, και τώρα ετοιμάζομαι να πάω στο MFI, δεύτερη φορά, για την ανάπτυξη του σεναρίου της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας μου με την οποία έχω συμμετάσχει ήδη στο Torino Film Lab Extended. Τουλάχιστον περιμένοντας, βρίσκω ευκαιρία και κάνω τις μικρού μήκους που μου έχουν χαρίσει πολύ μεγάλες χαρές!»

Δείτε εδώ το teaser από τα «Σπινθηροβόλα Κεράκια»:

Σπινθηροβόλα Κεράκια του Θανάση Νεοφώτιστου | Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος | Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης | Πρωταγωνιστεί: Γιώργος Σαμαράς | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φανούριος Καζάκης | Μοντάζ & Colour: Παναγιώτης Αγγελόπουλος | Ηχος & Sound Design: Χρήστος Σακελλαρίου | Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θανάσης Νεοφώτιστος | Παραγωγή: SEE-ΕΕΣ | Μια συνεργασία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών με το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα «Σπινθηροβόλα Κεράκια» στο επίσημο site της ταινίας, στην επίσημη σελίδα της στο Facebook, στην επίσημη σελίδα της στο Instagram και στο επίσημο site του Θανάση Νεοφώτιστου.

Σπινθηροβόλα Κεράκια 607